Βόλος 24/03/2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου

Διάβασέ τη πριν είναι αργά, γιατί ίσως να είναι αργά και για σένα, αν δεν τη διαβάσεις!

Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, ίσως και του κόσμου. Ο συνδυασμός της θάλασσας και του βουνού είναι μοναδικός και ιδανικός. Άλλοι από εμάς γεννήθηκαν εδώ και άλλοι επέλεξαν να ζήσουν εδώ ή τους έφερε το επάγγελμά τους. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει προκύψει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, που δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό στην αλυσίδα των οικολογικών προβλημάτων που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά ένα ζήτημα που μας αφορά ΟΛΟΥΣ και ΑΠΤΕΤΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ.

Η δράση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, που πρόσφατα συμπλήρωσε 20 χρόνια αγώνων, είναι γνωστή και αναγνωρίζεται από κάθε καλοπροαίρετο πολίτη αυτής της περιοχής. Παρά τις προσπάθειες κάποιων συμφερόντων να μας διαβάλουν, γνωρίζουμε ότι μας εμπιστεύεστε και από εμάς περιμένετε να ακούσετε την αλήθεια. Αυτό το απέδειξε το πλήθος των συμπολιτών μας που βρέθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και με το ομόφωνο (πλην τριών) ψήφισμα που εγκρίθηκε, παρά τις καθησυχαστικές θέσεις του ενός εκ των δύο εισηγητών. Σημειώνουμε τον προσωπικό πόλεμο προς τον Κ. Βολιώτη, καταξιωμένο στέλεχος του οικολογικού χώρου πανελλαδικά, από την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με αυθαίρετα και ψευδή στοιχεία. Στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολλά σαν αυτά της παραπάνω εφημερίδας. Θα δούμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που θα κοιμούνται επαναστάτες και θα ξυπνούν λάβροι εναντίον όσων αντιτίθενται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και στην καύση των καρκινογόνων υλικών που θέλει να χρησιμοποιεί στο βωμό του κέρδους. Η Lafarge είναι μια τεράστια πολυεθνική και είναι γνωστή η παρέμβασή της στους «Επιτρόπους» της χώρας μας για το θέμα των απολύσεων. Απέναντι στο «θηρίο» αυτό, το μόνο που έχουμε να αντιτάξουμε είναι η αλήθεια και ο αγώνας μας για το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία ημών και των παιδιών μας. Προσέξτε! Η ΑΓΕΤ δεν ήρθε να ενημερώσει τους πολίτες στη Συγκέντρωση της 15 Μαρτίου, αν και προσκλήθηκε. Αλλά και έκτοτε τηρεί «σιγήν ιχθύος». Μιλούν όμως κάποια «παπαγαλάκια» εκ μέρους της. Οι πολίτες ας κρίνουν και την ΑΓΕΤ και τα «παπαγαλάκια».

Φοβούμαστε ότι υπάρχει σχέδιο που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας, ότι ο τόπος μας μπορεί να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Ευρώπης και ότι εδώ θα καίγονται όλα αυτά τα ακατάλληλα και καρκινογόνα σκουπίδια της Ευρώπης, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές που θα πληρώνονται αδρά για αυτό.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό! Δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αν το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αρχίσει να καίει αυτές τις τεράστιες ποσότητες RDF και άλλων καρκινογόνων υλικών, δεν μπορείτε να φανταστείτε τί μας περιμένει. Οι διοξίνες και οι άλλες πτητικές ουσίες είναι ευθέως καρκινογόνες. Ακόμα και ελάχιστες ποσότητες από αυτές μπορούν να καταστρέψουν τον οποιονδήποτε οργανισμό και κυρίως τα μικρά παιδιά, που είναι πιο ευάλωτοι οργανισμοί. Δεν έχουν δε γεωγραφικά σύνορα και μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, άρα στον οργανισμό μας, με ποικίλους τρόπους. Με τον αέρα που αναπνέουμε, με τα χόρτα που τρώμε, με τα τυριά, τα κρέατα κλπ. Δεν εξαφανίζονται δε ακόμα και μετά το θάνατό μας.

Μη νομίζετε ότι κινδυνολογούμε. Ρωτήστε όποιο καλοπροαίρετο ειδικό (γιατί υπάρχουν και οι «άλλοι») γνωρίζετε και θα σας πει τα ίδια πράγματα. Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την αντίστοιχη σοβαρότητα.

Η ΑΓΕΤ έλαβε από την παρούσα, αλλά και από προηγούμενες κυβερνήσεις την άδεια να καίει 200.000 τόνους «εναλλακτικά καύσιμα» (όπως αποκαλούνται προς εξωραϊσμό τους), εκ των οποίων οι 100.000 από αυτά είναι RDF. Οι εγκαταστάσεις της είναι κατάλληλες γι’ αυτό; Απολύτως όχι και αυτό φαίνεται και από αυτά που λέει το πόρισμα της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μπορεί να τροποποιήσει τις εγκαταστάσεις της και να είναι ακίνδυνη η καύση; Το ερώτημα αυτό έχει δύσκολη απάντηση. Όπως όμως είπε ο εισηγητής κ.  Σπίθας στη συγκέντρωση της Τετάρτης 15 Μαρτίου: «το εργοστάσιο πρέπει να ανακατασκευαστεί», όπως έχει γίνει σε κάποιες πολύ μικρότερες τσιμεντοβιομηχανίες στην Ευρώπη. Αυτό όμως σίγουρα δεν συμφέρει να το κάνει η ΑΓΕΤ. Μα θα καίει τα εναλλακτικά καύσιμα στους 1.300 βαθμούς Κελσίου. Ναι, και ίσως έτσι θα εξουδετερώνονται, προσωρινά, οι διοξίνες, αλλά αμέσως μετά επανασχηματίζονται και θα διαχέονται παντού.

Είπε ο κ. Σπίθας επιγραμματικά: «δεν υπάρχουν εχέγγυα για ασφαλή καύση RDF από την ΑΓΕΤ» Αλλά και ο υπέρμαχος τη καύσης κ. Σωτηρίου είπε, επίσης επιγραμματικά: «η εκπομπή ρύπων από καύση RDF είναι θέμα εξοπλισμού, ελέγχου και μετρήσεων». Έχει όμως η ΑΓΕΤ τον κατάλληλο εξοπλισμό; Φυσικά ΟΧΙ! Γίνονται έλεγχοι από τους αρμόδιους; Φυσικά ΟΧΙ! Γίνονται μετρήσεις; Φυσικά ΟΧΙ! Εξάλλου δεν υπάρχει όργανο μέτρησης διοξινών, φουρανίων και υδραργύρου. Τότε τί κάνουμε και τί πάει να μας κάνει το κράτος; Προσέξτε! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, το 2015, έκαψε (πειραματικά!) περίπου 7.000 τόνους (πόσους το 2016 δε μας έχει πει ακόμη)! Και το κράτος τι έκανε; Ενέκρινε την καύση αυτή ΣΤΙΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΕΤ! Το ποιό κράτος και ποιοί αρμόδιοι, θα το δούμε παρακάτω. Μα στη Βιένη, τη Δανία και τη Σουηδία (εδώ «παίζει» το βιντεάκι που έδειξε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχός μας κ. Θεοδώρου) καίνε RDF κλπ. μέσα στις πόλεις! Ναι αλλά σε τί εγκαταστάσεις και ίσως και με τί επιπτώσεις; Για παράδειγμα η Δανία είναι πρωταθλήτρια κόσμου στον καρκίνο και στην Αυστρία γίνονται διαδηλώσεις. Και τί είδους RDF είναι αυτό που καίνε εκεί. Περιέχει μήπως πλαστικό και ακατάλληλο χαρτί; Και επίσης τί είδους κρατικές αρχές έχουν εκεί; Σίγουρα έχουν Αρχές που κάνουν ελέγχους συστηματικά και όχι δύο υπαλλήλους που έχουμε εμείς και ίσα-ίσα που προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν τα γραφειοκρατικά της υπηρεσίας τους.

Πάμε λοιπόν τώρα στο κράτος. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες ένα «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στους διάφορους υπεύθυνους που ορίζουν τη ζωή μας και την υγεία μας. Ο Δήμος Βόλου συμπεριφέρεται λες και το πρόβλημα αφορά άλλη πόλη και όχι το Βόλο. «Νίπτει τας χείρας του» και δηλώνει αναρμόδιος! Αρμόδιοι όμως μπορούν να είναι και να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την υγεία της πόλης η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, ο Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΤΕ, ο Δικηγορικός και ο Φαρμακευτικός. Ο Δήμος Βόλου όχι! Δεν τον αφορά το τί επιπτώσεις θα έχει στους πολίτες ο καρκίνος που θα έρχεται από τα ανατολικά και ίσως αργότερα και από τα δυτικά. Γιατί, αν αρχίσει να καίει η ΑΓΕΤ RDF, ποιός θα εμποδίσει τη Χαλυβουργία και άλλες βιομηχανίες να κάνουν το ίδιο; Με τη συμπεριφορά του αυτή ο Δήμος Βόλου ουσιαστικά «κάνει πλάτες» στην ΑΓΕΤ. Πότε δε  ανακοινώνει ότι θα παράγει RDF και πότε SRF, ανάλογα πώς τον βολεύει. Και πού θα το πουλάει, έστω μετά μερικά χρόνια, όπως λέει; Στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, ή στην ΑΓΕΤ στο Βόλο; Ο Δήμος Βόλου επομένως αντιμετωπίζει με μεγάλη ανευθυνότητα ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την πόλη στην οποία προΐσταται. Σε προηγούμενα χρόνια ο τότε Δήμος Βόλου, ακόμα και η τότε Νομαρχία είχαν μπει μπροστά και κινητοποίησαν τους πολίτες για περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας. Θυμίζουμε τις κινητοποιήσεις για να μη κάψει λάστιχα η ΑΓΕΤ και για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τότε υπήρχαν Αρχές που έδειξαν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Δυστυχώς όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι κατώτερη των περιστάσεων και περί άλλων τυρβάζει…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αφού γνωμοδότησε θετικά για την καύση ακατάλληλων υλικών (και πλαστικού) τώρα εγκαλεί την Κυβέρνηση γιατί δεν ανακαλεί την άδεια που έδωσε. Απλά λέει ότι: δεν είπα ναι για το RDF. Δεν είπε ναι για το RDF, αλλά είπε ναι σε ότι επικίνδυνο υλικό περιέχει το RDF! Ζητάει λοιπόν από την Κυβέρνηση να αναστείλει την πρόσφατη απόφαση, χωρίς όμως να έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά πριν από αυτή ή έστω και τώρα. Ιδού λοιπόν «στάδιον δόξης λαμπρόν»: να γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο για να πει, έστω και τώρα, ΟΧΙ στο RDF.

Όσον αφορά την παρούσα Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις των προηγούμένων γιατί την άδεια για τη χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ για την μεταφορά του RDF με πλοία δόθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση πριν 20 μέρες. Και αυτό παρά τη σύμβαση που έχει η ΑΓΕΤ με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ότι, από το λιμάνι, μπροστά στην ΑΓΕΤ (το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΟΛΒ), θα διακινούνται μόνο πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιμέντου και το τσιμέντο. Όχι ύλη προς καύση. Καταλαβαίνει δε ο καθένας ότι η διακίνηση RDF με φορτηγά αυτοκίνητα είναι ασύμφορη για την ΑΓΕΤ, ενώ με πλοία είναι συμφέρουσα.

Από τα παραπάνω πιστεύουμε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όλοι «έβαλαν το χεράκι τους» για να μπορέσει η ΑΓΕΤ, δηλαδή η πολυεθνική Lafarge, να καίει ότι σκουπίδι θέλει στο όνομα του κέρδους και εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Πιο σοβαρό από ότι μπορούμε να σας περιγράψουμε και χωρίς αγώνα δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, ενώ έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε την υγεία μας και κυρίως την υγεία ημών και των παιδιών μας. Κλείστε τα αυτιά σας στις «σειρήνες» που τραγουδούν άσματα της ΑΓΕΤ, που όλο και θα πληθαίνουν. Από εμάς θα μαθαίνετε υπεύθυνα την αλήθεια.

Η Συγκέντρωση της 15ης Μαρτίου μας έδωσε εντολή για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πολύ σύντομα θα σας καλέσουμε σε αγώνες, είτε με άλλους φορείς, είτε όχι.

Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερώνεστε από το σάιτ μας:http://oikoen.gr/index.php/rdf