Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

33.jpg

Καύση RDF και άλλες σκουπιδοϊστορίες

Αρχές του 2017 - Ενημέρωση για το RDF της ΑΓΕΤ (αλλά και όχι μόνο).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΕΤ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΕΤ

Συνεχίζοντας την πολιτική του γενίτσαρου της τοπικής κοινωνίας ο φορέας των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ φαίνεται να υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, την καύση RDF και άλλων καρκινογόνων υλικών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Μετά την απαράδεκτη ανάρτηση στη σελίδα του στο FACEBOOK, επιλεκτικά, φωτογραφιών που στοχοποιούν κάποιους συμπολίτες μας, επιτίθεται πλέον κατά πάντων, λες και οι πολίτες του Βόλου είναι ιθαγενείς και με μυαλό χρυσόψαρου! Λένε λοιπόν ότι είναι «υπέρ της σωστής περιβαλλοντικά λειτουργίας του εργοστασίου». Θαυμάσια. Αλλά από την άλλη μεριά λένε ότι το πετ κωκ είναι χειρότερο από το RDF! Ποια ήταν λοιπόν μέχρι σήμερα η αντίδρασή τους στην καύση 150.000 τόνων πετ κωκ από την ΑΓΕΤ; Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που κρατούν τέτοια στάση; Ποιά ήταν η αντίδρασή τους όταν η ΑΓΕΤ ήθελε να καίει λάστιχα, γεγονός που το αποτρέψαμε με ακτιβισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Νομαρχιακής Αρχής. Είδαμε όμως και την αντίδρασή τους, όταν, σε άλλο ακτιβισμό μας, για να καίει φυσικό αέριο, χειροδίκησαν εναντίον μας!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΠΜ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προς: α) Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό
         β) Τον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους
         γ) Τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφ. Συμβούλιο

Κοιν. ΜΜΕ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επιθυμώντας να συμβάλει στην διατύπωση γνώμης και απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, που πραγματοποιείται στο Βόλο την Τρίτη 30 Μαΐου, σας στέλνει ένα σχέδιο απόφασης ευελπιστώντας ότι θα το λάβετε υπόψη σας, προκειμένου για τη συζήτηση και την έκδοση απόφασης του Π.Σ..

 

Ενημερωτική συγκέντρωση 6-5-17 (ΠΡΑΚΤΙΚΑ)

Βόλος 07/05/2017

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων, πιθανόν και λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο η Ενημερωτική Συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στο κτίριο Παπαστράτου. Οι εισηγήσεις όμως ήταν καταπληκτικές και απέσπασαν τα συγχαρητήρια πολλών από αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Από τους εισηγητές απουσίασε ο κ. Πέτρος Σαμαράς.

Πρακτικά ημέρας

- Παρακολουθείστε τα βίντεο: Μέρος 1 (Βαξεβανόπουλος, Γερόπουλος) - Μέρος 2 (Μπάλιας) - Μέρος 3 (Νικόπουλος) - Μέρος 4 (συζήτηση).

- Βίντεο στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εικονοροών Κατ' Απαίτηση (Video-On-Demand Service) του Παν/μίου Θεσσαλίας: http://vod.uth.gr/ (ημ/νία: 2017-05-06).

- Εισηγήσεις ΠΠΜ:

Προβλήματα από την Απόφαση 183/2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την ΑΓΕΤ

 

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ενόψει του αυριανού Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:      

Οι όροι και οι περιορισμοί που έθεσε στην απόφαση 183/25-7-2013 της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ΑΓΕΤ ήταν 16 και μπορούν να χωριστούν σε 3 ομάδες:

Δημοσιογραφία και εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Το Μεγάλο Σάββατο 15/04/2017 η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσίευσε σχόλιο της συντάκτριας κυρίας Ελένης Χάνου, το οποίο παρερμήνευε και διαστρέβλωνε τις θέσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας σχετικά με την καύση RDF κλπ. από την ΑΓΕΤ. Την ίδια στιγμή, σε άλλη σελίδα, η ίδια εφημερίδα, δημοσίευε το σχετικό δελτίο τύπου της ΠΠΜ, με τέτοιες περικοπές, ώστε ο αναγνώστης να μη μπορεί να σχηματίσει ακριβή εικόνα για τις θέσεις μας. Κατόπιν αυτού στείλαμε, την ίδια μέρα, επιστολή-απάντηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Με τον τρόπο αυτό, η ιστορική αυτή εφημερίδα, έδειξε το πώς αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφία και την ελευθερία έκφρασης των αναγνωστών της και των φορέων, σε αρνητικά σχόλια τα οποία συστηματικά δημοσιεύει, για να διαβάλει τον αγώνα της ΠΠΜ, αλλά και των πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ λοιπόν μπορεί, αν θέλει, να συνεχίσει τον εναγκαλισμό της με τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου και την ΑΓΕΤ. Να ξέρει όμως ότι κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες και μπορεί να σχολιάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να κατέχει το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Οι αναγνώστες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ας τον κρίνουν.

Επισυνάπτουμε το σχόλιο της κυρίας Χάνου και τη δική μας επιστολή.

20170415-taxydromos

 

Βόλος 15/04/2017

Προς την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Στο σημερινό φύλλο (Σάββατο 15/4/17) της εφημερίδας σας, δημοσιεύεται σχόλιο της συντάκτριάς σας κυρίας Ελένης Χάνου με τίτλο «Αλλαγή γραμμής». Στο σχόλιο αυτό αναφέρεται ότι υπάρχει «Αλλαγή γραμμής από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας» και ότι το σύνθημα της ΠΠΜ, «Όχι στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ…», έχει αλλάξει και έχει «επικεντρωθεί πλέον στο αν είναι κατάλληλοι ή όχι οι κλίβανοι για την ακίνδυνη καύση RDF».

Παραλείποντας τα λοιπά στοιχεία του σχολίου, με τα οποία επιχειρείται να τεκμηριωθεί η άποψη αυτή της κυρίας Χάνου, επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι καμία αλλαγή γραμμής ή πλεύσης δεν υπάρχει στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Αυτό πιθανόν να αποτελεί κρυφή ελπίδα της συντάκτριάς σας ή και «όνειρο εαρινής νυκτός», αλλά δεν αποτελεί θέση της ΠΠΜ. Εμείς γνωρίζουμε την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ για ασφαλή καύση RDF, αλλά θεωρούμε ότι η όποια αυτοψία υπηρεσιακών παραγόντων οφείλει να το καταγράψει, πριν ο καρκίνος πέσει πάνω από τα κεφάλια μας, έστω και «δοκιμαστικά», όπως έγινε το 2015 και το 2016. Κανείς μέχρι σήμερα, πλην του Προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Αλ. Γούναρη, δεν έχει ισχυριστεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι κατάλληλες για ασφαλή καύση RDF. Ούτε η ίδια η ΑΓΕΤ. Ούτε και ο κ. Σωτηρίου, εισηγητής στη Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, τον οποίο επικαλείται η συντάκτριά σας στο σχόλιό της. Η επιβαλλόμενη ανακατασκευή του εργοστασίου είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρει την ΑΓΕΤ και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα της είναι βολικό να κάψει τα σκουπίδια με αλλαγή μόνο των ταινιόδρομων και ο καρκίνος στην πόλη του Βόλου να πάει σύννεφο!

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η εφημερίδα σας «πετσοκόβει» τις ανακοινώσεις μας, που ενίοτε τις σχολιάζει, χωρίς να μπορούν οι αναγνώστες σας να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τις απόψεις μας. Η τακτική αυτή εξυπηρετεί φυσικά τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ αναδεικνύοντας τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκτός από σύμμαχο της Δημοτικής Αρχής, που έχει εκλεγεί υπό την αρχηγία του κ. Μπέου και σύμμαχο της ΑΓΕΤ, όχι όμως των πολιτών που βέβαια θα έχουν τις συνέπειες από την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Δηλαδή τον καρκίνο.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΔΙΟΞΙΝΕΣ) Ο... ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΔΙΟΞΙΝΕΣ) Ο… ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας διαβάζοντας την έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 29/03/2017, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1) Αναρωτιόμαστε αν το κράτος ελέγχει την ΑΓΕΤ ή η ΑΓΕΤ τον εαυτό της, αφού τα πάντα, δηλαδή μετρήσεις, πιστοποιητικά κλπ. ζητούνται από την ίδια την ΑΓΕΤ, κατά το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», χωρίς το κράτος να κάνει το ίδιο οποιαδήποτε μέτρηση ή έλεγχο!

2) Αναρωτιόμαστε επίσης τί προσέφερε η «αυτοψία» αφού όλες οι «διαπιστώσεις» ήταν γραφειοκρατικού χαρακτήρα και τα όσα ζητήθηκαν από την ΑΓΕΤ θα μπορούσαν να ζητηθούν από οποιοδήποτε γραφείο της Περιφέρειας, χωρίς να μπουν στον κόπο οι υπηρεσιακοί παράγοντες να επισκεφτούν το εργοστάσιο.

3) Πόσο καιρό χρειάζεται η ΑΓΕΤ για να «προσκομίσει» τα ζητηθέντα έγγραφα, τα οποία εντός 2 το πολύ ημερών έπρεπε να κατατεθούν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (εκτός και αν έχουν ανάγκη κάποιου είδους «μαγείρεματος»), δεδομένου ότι η «αυτοψία» έγινε στις 29/03/2017 και η έκθεση αυτοψίας δημοσιεύτηκε στις 13/04/2017!!! Μετά δηλαδή από 15 ολόκληρες μέρες!!!

4) Αναρωτιόμαστε αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες ρώτησαν τα στελέχη της ΑΓΕΤ αν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι κατάλληλες για ακίνδυνη καύση RDF και λοιπών καρκινογόνων ουσιών; Όχι πως θα έπαιρναν οπωσδήποτε ειλικρινή απάντηση, αλλά θα έπαιρναν πάντως κάποια απάντηση, που η ίδια η εταιρεία απαξιεί μέχρι σήμερα να δώσει στους δικαιολογημένα αγωνιούντες «ιθαγενείς» πολίτες της πόλης του Βόλου.

5) Τους πολίτες του Βόλου απασχολεί όμως η καταλληλότητα ή μη του εργοστασίου να κάψει ακίνδυνα σκουπίδια. Αυτό αποτελεί βέβαια και την «ταμπακέρα» του προβλήματος. Αυτό θα μας πουν ότι δεν προβλέπεται από τις Αποφάσεις Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της ΑΓΕΤ και άρα δεν θα εξεταστεί! Άρα η ΑΓΕΤ θα βελτιώσει μόνο τους ταινιόδρομους τροφοδοσίας των κλιβάνων για να καίει περισσότερο RDF, ενώ θα το καίει σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις!

6) Οι όψιμες αυτοψίες δύο υπηρεσιακών επιτροπών, αποδεικνύουν ότι κανένας έλεγχος δεν ασκούνταν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και προφανώς και σε κάθε άλλο εργοστάσιο. Επομένως η κοινωνία του Βόλου δεν μπορεί να εμπιστεύεται ένα κράτος με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μάλιστα όταν η καύση RDFθα εκλύει ιδιαίτερα καρκινογόνες ουσίες.

Την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και τους πολίτες του Βόλου, δεν τους ενδιαφέρει να διαπιστωθεί μόνο αν το τάδε ή το δείνα πιστοποιητικό είναι ή δεν είναι το πρέπον ή αν αυξήθηκαν οι ταινιόδρομοι(!!!), αλλά η καταλληλότητα των κλιβάνων για ακίνδυνη καύση, γιατί αυτό είναι η «ταμπακέρα» που έχει να κάνει με την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή!

 

13 λόγοι για τους οποίους εξακολουθούμε να λέμε ΟΧΙ στην καύση καρκινογόνων ουσιών από την ΑΓΕΤ

Βόλος 12/04/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 λόγοι για τους οποίους εξακολουθούμε να λέμε ΟΧΙ στην καύση καρκινογόνων ουσιών από την ΑΓΕΤ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του Αν. ΥΠΕΝ κ. Σ. Φάμελου με τίτλο: «Στρατηγική προτεραιότητα η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων», αλλά και το Πρακτικό Επιτόπιου Ελέγχου της  Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1) Ο κ. Φάμελος παραδέχεται επιτέλους ότι «η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία είναι μια υποχρέωση που υπαγορεύεται από λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς» και όχι ότι είναι υποχρέωση που απορρέει από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε πει προηγουμένως.

2) Ομολογεί μάλιστα ότι το κόστος των τσιμεντοβιομηχανιών προέρχεται από «τα υψηλά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο χρεώνεται στο διεθνές εμπόριο ρύπων» (Συμφωνία Κιότο).

3) Επομένως δεν είναι υποχρέωση απορρέουσα από την Ε.Ε. στα λεγόμενα εναλλακτικά καύσιμα να περιλαμβάνεται το RDF και το SRF.

4) Παραδέχεται ότι «τα ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως το pet-coke, πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από εναλλακτικά». Επομένως πρέπει η ΑΓΕΤ να σταματήσει να καίει πετ κωκ (160.000 τόνους).

5) Παραδέχεται ότι «οι πιθανότητες για σχηματισμό  τοξικών ρύπων για το περιβάλλον, είναι ελαχιστοποιημένες». Άρα όχι μηδενικές και επομένως επικίνδυνες, αφού και ελάχιστες ποσότητες διοξινών είναι επικίνδυνες και καρκινογόνες (ακόμα και πικογραμ).

6) Ανεξάρτητος Μηχανισμός Ελέγχου είχε καθιερωθεί και με την προηγούμενη Απόφαση επί Υπουργίας κ. Ι. Μανιάτη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ανεξέλεγκτη καύση από την ΑΓΕΤ πάνω από 7.000 τόνων RDF το 2015, στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της!

7) Εφόσον οι διοξίνες δεν μετρούνται «online» το να διπλασιαστούν οι μετρήσεις και από 4 να γίνουν 8 το χρόνο ή έστω και 100 δεν έχει καμία αξία αφού η εκ των υστέρων διαπίστωση θα έχει το χαρακτήρα «νεκροψίας».

8) Οι πολυδιαφημισθείσα βελτίωση των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ περιλαμβάνει μόνο την αναβάθμιση των ταινιόδρομων (σύμφωνα με την Απόφαση περιβαλλοντικών όρων και τη διαπίστωση της Δ/σης Ανάπτυξης) για να ενισχυθεί η τροφοδοσία τους με περισσότερο RDF και όχι η αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού για ακίνδυνη καύση του. Δηλαδή ανακατασκευή κλιβάνων και βελτίωση συστήματος ταχείας ψύξης.

9) Στο Πρακτικό της Δ/σης Ανάπτυξης υπάρχει η διαπίστωση υπέρβασης της καύσης πετ κωκ κατά 24.000 τόνους. Όταν η αδειοδότηση της ΑΓΕΤ είναι για καύση 160.00 τόνων πετ κωκ (ιδιαίτερα ρυπογόνου καυσίμου κατά τον κ. Υπουργό), οι επιπλέον 24.000 τόνοι μας μάραναν;

10) Οι κατά τον κ. Υπουργό «καταγραφή των ρύπων στις πιλοτικές δράσεις», αν αποδειχθεί ότι δημιούργησε την έκλυση καρκινογόνων ουσιών, ποιός θα αναλάβει το κόστος από τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών;

11) Ο κ. Φάμελος ομολογεί ότι «αδειοδοτήθηκε πρόσφατα μόνο η παραλαβή εναλλακτικών καυσίμων μέσω λιμανιού». Λες και είναι μια μικρή λεπτομέρεια αυτό, όταν για την ΑΓΕΤ είναι ασύμφορη η μεταφορά RDF με φορτηγά, όπως μέχρι σήμερα.

12) Δεν κινεί την περιέργεια όλων μας το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε ίχνος RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ; Μήπως εξαφανίστηκε για να μη διαπιστωθεί η ακαταλληλότητά του;

13) Τέλος στο Πρακτικό της Δ/σης Ανάπτυξης αναφέρεται: «Στον Πίνακα 4 παρουσιάζονται αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης εναλλακτικού καυσίμου και ο προσδιορισμός χλωριόντων και υδραργύρου, σε δείγμα που ελήφθη στις 2/09/2016, από τα εργαστήρια της Lafarge στο Εθνικό Κέντρο Ερευνάς Τσιμέντου (ΕΚΕΤ ΕΠΕ)». Δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»(!!!) ή «βάλαμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα»(!!!). Και οι πολίτες επομένως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!

Μετά από τα παραπάνω η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, όχι μόνο δεν εφησυχάζει, από τα όσα διατυπώνονται από τις δηλώσεις των αρμοδίων, αλλά ενισχύονται οι ανησυχίες της για το τί μας περιμένει αν δεν αποσυρθούν όλες οι Αποφάσεις για την καύση RDF και λυματολάσπης από την ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΟ ΚΚΕ

Βόλος 10/04/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πιστό στο δόγμα «ότι δεν ελέγχουμε το χτυπάμε», το ΚΚΕ επαναλαμβάνει, στον τοπικό τύπο της Κυριακής 9/4/2017, την επίθεση κατά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ανάμεσα σε άλλα και για την υπόθεση της επένδυσης της εταιρείας ENGAL, πριν μερικά χρόνια στο Βόλο. Αυτή τη φορά δια του μέλους της Τ.Ε. Μαγνησίας Απόστολου Ριζόπουλου και παρά το γεγονός ότι δώσαμε τη σχετική απάντηση την προηγούμενη φορά, στα ανυπόστατα στοιχεία που παρατέθηκαν από το ΚΚΕ εν είδη μονταζιέρας. Είναι πλέον φανερό ότι μια τέτοια διασπαστική πολιτική εξυπηρετεί την ΑΓΕΤ και τα γνωστά «παπαγαλάκια» της. Αντί λοιπόν το ΚΚΕ να ενισχύσει τις δύο μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών του Βόλου στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ και την πορεία στους δρόμους του Βόλου, προτιμάει να διαβάλει την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και να πραγματοποιήσει δίκή του συγκέντρωση 70 περίπου ατόμων, πιστό στο δόγμα «όλοι μαζί και ο… ψωριάρης μόνος του»!

Στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία της περασμένης Τετάρτης όλοι οι πολίτες του Βόλου, πλην ΚΚΕ («Λακεδαιμονίων»), ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κομματικές τοποθετήσεις, ακριβώς στο πνεύμα που διέπει και τη λειτουργία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον επερχόμενο κίνδυνο για την υγεία τους. Αυτό που τους ένωσε δεν είναι κάποιες κομματικές εντολές ή προτροπές, αλλά η ανάγκη για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας τους.

Ας συνεχίσει λοιπόν το ΚΚΕ το μοναχικό δρόμο του. Οι πολίτες έχουν κρίση και καταλαβαίνουν ποιό είναι αυτό που τους ενώνει και ποιό είναι αυτό που επιχειρεί να τους χωρίσει, για ένα πρόσκαιρο και αμφίβολο κομματικό όφελος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΑΜΕΛΟΥ

Βόλος 10/04/2017

Υπερασπίζοντας την ΑΓΕΤ και την καύση σκουπιδιών

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος συνέχισε τη γνωστή γραμμή υπεράσπισης της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή, όταν, σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Στεργίου υποστήριξε ότι θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και θα γίνονται συχνοί έλεγχοι. Άλλωστε, όπως είπε, είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξουμε τα καύσιμα της ΑΓΕΤ σε πιο «εναλλακτικά». Ποιος όμως ορίζει τα πλαστικά και τη λυματολάσπη ως «εναλλακτικό καύσιμο»; Πάνω από 500.000 τόνους «εναλλακτικών καυσίμων» θα κάψει η ΑΓΕΤ και το μόνο που έχουμε είναι η διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα τηρηθεί ο νόμος! Πώς; Όπως τηρήθηκε μέχρι σήμερα; Επίσης, τονίζεται ιδιαίτερα, ότι οι επιβεβλημένοι έλεγχοι θα διπλασιαστούν! Δηλαδή από 4 το χρόνο θα γίνουν 8!!! Και για να μη νομίσει κανείς ότι Υπουργός και ΑΓΕΤ μας δουλεύουν «ψιλό γαζί» θα δημιουργηθεί «Ειδική Υπηρεσία» για να ελέγχει την ΑΓΕΤ και τα σκουπίδια που καίει. Το όνομα αυτής «Ανεξάρτητος Ελεγκτικός Μηχανισμός». Ένας μηχανισμός στην υπηρεσία του πολίτη που θα ελέγχει καθημερινά(!!!) την ΑΓΕΤ και το τι καίει…

Πραγματικά ποιους πάνε να δουλέψουν;

Έχει δίκιο ο υπουργός ότι με την καύση των σκουπιδιών μειώνονται οι εκπομπές σε αέρια του θερμοκηπίου, αλλά γιατί δεν μας λέει ότι αυξάνονται οι εκπομπές σε διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και θάλλιο, καρκινογόνες δηλαδή ουσίες. Επίσης παραπληροφορεί τον κόσμο, γιατί πρόστιμα θα πληρώνουμε επειδή δεν μειώσαμε γενικά τις εκπομπές σε CO2και όχι γιατί δεν καίμε RDF. Τελικά η ΑΓΕΤ δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει η ίδια όταν έχει τόσο καλούς υποστηρικτές.

 Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της καύσης αυτών των καρκινογόνων υλικών. Εμείς έχουμε γνώμονα την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας και αυτοί το κέρδος και την αύξησή του. Καλούμε τους πολίτες του Βόλου να αντιδράσουν σε αυτήν την επιχειρούμενη μετατροπή της πόλης μας σε θάλαμο αερίων. Για το λόγο αυτό σύντομα θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Να σταματήσουμε το έγκλημα σε βάρος της υγείας μας

Παρακαλούμε αναμεταδώστε το με e-mail και Facebook

Εάν το επιθυμείτε σας προτείνουμε να φορέσετε μαύρα ρούχα και σκούρα γυαλιά την Τετάρτη στη συγκέντρωση και πορεία

Ήδη αρκετοί φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν στάση εργασίας.

 

Βόλος 04/04/2017

Να σταματήσουμε το έγκλημα σε βάρος της υγείας μας

Οι πολίτες του Βόλου πρέπει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στο έγκλημα σε βάρος της υγείας τους και της υγείας των παιδιών τους. Το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία, δεν επιτρέπεται να θυσιάζεται για το κέρδος μιας ιδιωτικής εταιρείας, της ΑΓΕΤ, η οποία θα καίει σκουπίδια σκορπίζοντας τον καρκίνο σε μια πόλη 150.000 κατοίκων, η οποία έχει ήδη αυξημένα κρούσματα της επάρατης νόσου.

Οι κάτοικοι των Αστεριών, της Αγριάς, του Βόλου και του Πηλίου, πρέπει αύριο στις 12 το μεσημέρι να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το έγκλημα και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος το οποίο επέτρεψε να καούν 15.000 τόνοι RDF(σκουπιδιών) το 2015 και ποιος ξέρει πόσοι το 2016, στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Ποιός μας λέει ότι η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου δεν σχετίζονται με αυτό; Και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν οι 15.000 τόνοι γίνουν 200.0000! Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που πρώτα έδωσε την άδεια και μετά κάνει έλεγχο στις εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα καμία ποινή για τη μέχρι τώρα καύση RDF.

Καλούμε τους φορείς, τα κόμματα, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις, που δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα μέλη τους και την κοινωνία του Βόλου. Κανένα μαγαζί δεν θα σωθεί με 2 ώρες επιπλέον δουλειά. Καμία εταιρεία ή γραφείο ή επιστημονική ενασχόληση δεν πρόκειται να χαθεί από δύο ώρες αποχής. Όλοι πρέπει να βρεθούν στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας. Ήδη αρκετοί φορείς εξήγγειλαν στάση εργασίας. Περιμένουμε και τους υπόλοιπους. Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες εργαζόμενοι κλπ. να βρουν τον τρόπο να συμμετάσχουν, έστω και αν ο φορέας που τους εκπροσωπεί διστάζει να το πράξει. Γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι τόσο φροντίζουν τα παιδιά τους πηγαίνοντάς τους στα μαθήματα, στα γυμναστήρια κλπ. Τους ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών τους; Προφανώς ναι. Πρέπει λοιπόν, για χάρη των παιδιών τους, να βρεθούν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η καύση RDFεκλύει ιδιαίτερα επικίνδυνες, καρκινογόνες ουσίες, δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και θάλειο. Ευθέως επομένως υπονομεύεται η υγεία μας. Αν δε η ΑΓΕΤ αρχίσει να καίει 200.000 τόνους σκουπίδια, θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες.

Θα συμμετάσχουμε λοιπόν αύριο στη σιωπηλή και ειρηνική συγκέντρωση, χωρίς πανό, χωρίς φωνές, σαν την κηδεία που μας ετοιμάζουν.

Δε θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να γίνει σκουπιδότοπος της Ευρώπης.

Δε θα επιτρέψουμε η όμορφη πόλη μας να γίνει κόλαση.

Θα δώσουμε δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση.