ΕΦΣΥΝ 11/02/2014

Ανησυχία για τη χημική βόμβα στη Μεσόγειο

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για το θέμα που ανέδειξε με πρωτοσέλιδό της η «Εφημερίδα των Συντακτών» – Χτες και τρίτο φορτίο υλικών για κατασκευή χημικών όπλων απομακρύνθηκε από τη Συρία.

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για το θέμα που ανέδειξε με πρωτοσέλιδό της η «Εφημερίδα των Συντακτών» – Χτες και τρίτο φορτίο υλικών για κατασκευή χημικών όπλων απομακρύνθηκε από τη Συρία

Μετά τη χτεσινή δημοσίευση των στοιχείων της «Εφ.Συν.» για τη χημική βόμβα στη Μεσόγειο, ενεργοποιήθηκαν τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων.

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που, μεταξύ άλλων, στηλιτεύει την αδιαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και σε κάθε κίνηση γύρω από το θέμα του τρόπου καταστροφής των χημικών. «Το μόνο σίγουρο είναι η άρνηση χωρών της Βόρειας Ευρώπης (που έχουν πουλήσει αυτόν τον εξοπλισμό) και των Βαλκανίων να δεχτούν στα εδάφη τους να γίνει η διαδικασία της υδρόλυσης.

Νότια της Κρήτης

Η διαδικασία που τελικά προκρίθηκε από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλών (ΟΑΧΟ) για εν πλω υδρόλυση σε ειδικό πλοίο στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συσκότιση του θέματος από το υπ. Εξωτερικών, ενώ η διάψευση της ενημέρωσης από το WWF εντείνει τους φόβους των πολιτών ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χωρίς καμιά εγγύηση και κανέναν έλεγχο διαδικασία.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία υπενθυμίζει την ερώτηση που έχει ήδη καταθέσει ο Σπύρος Λυκούδης στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, ενώ, όπως επισημαίνει, ο αρμόδιος τομέας Περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, μια θάλασσα κλειστή και ήδη επιβαρημένη από χωματερές χημικών υλικών. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Οργανισμού, ο κίνδυνος μόλυνσης όλης της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο μεταξύ, και ενώ οι διαμαρτυρίες πυκνώνουν, χτες το τρίτο φορτίο υλικών για την κατασκευή χημικών όπλων απομακρύνθηκε από τη Συρία, ενώ κάποιες άλλες χημικές ουσίες έχουν καταστραφεί στο εσωτερικό της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ποσότητα των χημικών ουσιών που απομακρύνθηκαν ή καταστράφηκαν, όμως ο ΟΑΧΟ καλεί τις συριακές αρχές να «προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μεταφορές οι οποίες θα είναι συστηματικές, προβλεπόμενες και μεγάλου όγκου, ώστε να ολοκληρωθεί η ασφαλής απομάκρυνση των χημικών ουσιών».

Στη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών ίσως δεν χωράνε και οι φόβοι για μια χημική βόμβα στη Μεσόγειο, αλλά ήδη οι αλιείς της Κρήτης στις διαμαρτυρίες τους συμπεριέλαβαν το επικίνδυνο αυτό φορτίο, μια και βλέπουν το κακό να… πλησιάζει.