Το WikiLeaks έχει «δηλητηριώδες χάπι» για… έκτακτη ανάγκη

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Η ιστοσελίδα WikiLeaks, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάντζ, δεν προτίθεται προς το παρόν να ενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό «δηλητηριώδες χάπι», που εμπεριέχει έναν «κατακλυσμό» από μυστικές πληροφορίες, και σκοπεύει να συνεχίσει τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των αμερικανικών διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Ο δικτυακός τόπος ανακοίνωσε προ ημερών ότι εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων που δέχονταν τα συστήματά του και στο ενδεχόμενο να συλληφθεί ο Ασάντζ ή να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του, είχε προνοήσει να πάρει μέτρα προφύλαξης. Ο Ασάντζ έχει στείλει σε υποστηρικτές του ανά τον κόσμο ένα «αρχείο ασφάλειας», χωρητικότητας 1.4 gigabyte, του οποίου το κλειδί αποκρυπτογράφησης είναι απαραβίαστο, έχει μήκος 256 χαρακτήρες, και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν κάποιος επιχειρήσει να τον «σπάσει», θα χρειαστεί κάποιες… χιλιάδες χρόνια.

Το αρχείο αποκαλείται «insurance.aes256» και είναι τόσο μεγάλο, που χωρά τα 251.287 διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχει στη διάθεση του το WikiLeaks. «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως», εκτίμησε ένας ειδικός στο NBC. «Αν κάποιος το αποφασίσει, απενεργοποιεί τον κωδικό ασφαλείας και σε μέσα σε δευτερόλεπτα στέλνει στις διευθύνσεις που έχουν επιλεγεί μέσω Ιντερνετ όλα τα έγγραφα». Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κριστίν Χάφρνσον, αμέσως μετά τη σύλληψη του Ασάντζ στο Λονδίνο δήλωσε, μέσω Twitter, ότι «οι ενέργειες κατά του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάντζ δεν πρόκειται να πλήξουν την εργασία μας: θα δημοσιεύσουμε ακόμη περισσότερα τηλεγραφήματα απόψε, όπως κάνουμε κανονικά», διευκρινίζοντας ότι το «δηλητηριώδες χάπι» θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που συμβούν «δυσάρεστα πράγματα» στα μέλη της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, μία από τις δύο γυναίκες που κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάντζ για «σεξουαλικά εγκλήματα» (βιασμό της μιας και παρενόχληση της δεύτερης) εμφανίζεται να συνεργάζεται με μια ομάδα που διατηρεί σχέσεις με τη CIA. Ο Τζέιμς Κάτλιν, ένας από τους δικηγόρους του Ασάντζ, είχε δηλώσει ότι το κατηγορητήριο εναντίον του βασίζεται στο γεγονός ότι δεν «χρησιμοποίησε προφυλακτικά» κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής συνεύρεσής του με τις δύο Σουηδέζες. Μία από τις κατηγόρους, η Αννα Αρντίν, υποστηρίζεται από την αμερικανική εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση CounterPunch πως όταν βρισκόταν στην Κούβα διατηρούσε «στενούς δεσμούς με αντι-Καστρικές και αντί-κομμουνιστικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη CIA», κατανομάζοντας συγκεκριμένα τη γυναικεία οργάνωση «Las damas de blanco» (Οι Κυρίες με τα άσπρα). Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ασάντζ, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες είναι «μια δυσφημιστική καμπάνια» του Πενταγώνου, που χρησιμοποιεί βρώμικες μεθόδους για να καταστρέψει την εργασία μας. Σε άλλη συνέντευξή του, στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet», αποκάλυψε πρόσφατα ότι τον είχαν προειδοποιήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε «σεξουαλικές παγίδες» που θα του στήσουν οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά όταν ρωτήθηκε αν τελικά έπεσε μέσα σε κάποια από αυτές, δήλωσε «ίσως ναι, ίσως όχι».

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010