Βρέθηκε «Ελληνικός Χρυσός» στο… Ποτάμι

amiras.jpg

Μετά τις απαραίτητες… σέλφι, ο Γιώργος Αμυράς βρήκε χρόνο για ερώτηση στη Βουλή υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» | ICONPRESS/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος βρίσκεται από ημέρες στις Σκουριές Χαλκιδικής για επιτόπιο έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός», μετά την ανάκληση και τον επανέλεγχο της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης που έγινε την περασμένη εβδομάδα με απόφαση του υπουργού Π. Λαφαζάνη. Το πόρισμά τους αναμένεται να υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τις επόμενες ημέρες, με βάση το οποίο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της επένδυσης.

Χθες τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις σε δύο σημεία, οι οποίες διαλύθηκαν το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει ένταση.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήρθε μέσω ανακοίνωσης του Συντονιστικού της Ιερισσού, με την οποία απευθύνονται στους απεργούς και επισημαίνουν ότι «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, αλλά το δικαίωμα στη ζωή είναι ιερότερο». Επικαλούνται τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι «είναι καθ’ όλα νόμιμη» και διερωτώνται: «Αν δεν έχει συντελεστεί καμία παρανομία, όπως διατείνεται η εταιρεία, και αν οι εργαζόμενοι υπηρετούν τη νομιμότητα, τι έχουν να φοβηθούν από τους ελέγχους; Γιατί διαμαρτύρονται; Μήπως φοβούνται ότι θα αποδειχθεί πως υπάρχουν σοβαρές παρανομίες που συνεπάγονται μη αναστρέψιμες καταστροφές;».

«Ανησυχία»

Στο πλευρό της «Ελληνικός Χρυσός» στέκεται το Ποτάμι. Με ερώτηση που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Χριστίνα Ταχιάου και Γρηγόρης Ψαριανός είναι φανερό ότι ανησυχούν μόνο για το μέλλον της επένδυσης. Αναφέρονται στην επίσκεψη στην Ελλάδα του Καναδού διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρείας «Eldorado Gold», ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση ακύρωσης της σύμβασης και κάνουν μόνο μια μικρή αναφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον!

Επιχειρούν μάλιστα να καλύψουν την έλλειψη επιχειρημάτων με παλιότερες αναφορές στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, που εκπροσωπεί τους Οικολόγους Πράσινους στην κυβέρνηση. Ο τελευταίος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πλημμέλειες σε πολεοδομικά θέματα.