Βόλος 03/03/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάποιοι έχουν αποφασίσουν να εξαφανίσουν το Βόλο. Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μια πόλη όμως που είναι πρωταθλήτρια στην αέρια ρύπανση. Ουραγός στο πράσινο. Με μια βιομηχανία η οποία, προκειμένου για το κέρδος, καίει πλαστικά αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί. Με Κυβερνήσεις που κλείνουν μάτια και αυτιά στις διαμαρτυρίες των πολιτών. Με επιστημονικούς και άλλους φορείς κατώτερους των περιστάσεων. Με πολιτική ηγεσία (Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, βουλευτές) εχθρική για την πόλη και τους κατοίκους της.
Με αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε από τη ΡΑΕ να «αγκυροβολήσει» στο λιμάνι του Βόλου το LNG. Μια διαρκής απειλή μπροστά στην πόλη του Βόλου. Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς! Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) από τον Οκτώβριο του 2021 κατέθεσε ένσταση στη ΡΑΕ για την επένδυση αυτή και πριν λίγες μέρες (εύλογη η ανησυχία μας) επικοινώνησε με την αρμόδια υπάλληλο της ΡΑΕ για την τύχη της ένστασης, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα λάβει απάντηση. Αντί απάντησης και χωρίς να γίνει δεκτή ή απορριφθεί η ένσταση, η ΡΑΕ εξέδωσε άδεια για τις εγκαταστάσεις LNG στο λιμάνι του Βόλου! Σε τι κράτος ζούμε;
Και ας θυμηθούμε τους τραμπουκισμούς του Δημάρχου Βόλου ενάντια στους πολίτες-μέλη της ΠΠΜ στην περίφημη νεφελώδη ενημέρωση της εταιρίας-φάντασμα στο Δημαρχείο του Βόλου. Όταν δε ρωτήσαμε για τους κινδύνους από έκρηξη που συμβαίνει συχνά σε τέτοιους σταθμούς όπως πχ συνέβη το 14 στην Ουάσιγκτον https://www.scientificamerican.com/article/blast-at-liquified-natural-gas-site-casts-spotlight-on-industry-safety/ στην Αλγερία και αλλού, οι της εταιρίας «μουρμούρισαν» κάτι, του τύπου, «θα φροντίσουμε  να μη γίνει». Με τόση προκλητική ανευθυνότητα!
Μια τέτοια «επένδυση» καθιστά το Βόλο πρώτο σε επικινδυνότητα, ακόμα και σε τρομοκρατικά χτυπήματα, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Και φυσικά θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου με τα σπάνια για την περιοχή είδη του, καθώς θα υποδεχόμαστε κομβόι μεγάλων δεξαμενόπλοιων για ανεφοδιασμό διαρκώς. Ο ήδη τοξικός αέρας της πόλης, που ευθύνεται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο και θανάτους, θα επιβαρυνθεί και αυτός ακόμα περισσότερο. Όσο για την καραμέλα περί «θέσεων εργασίας» χορτάσαμε πια από αυτή, ειδικά σε μια εποχή που όλα είναι αυτοματοποιημένα για τις λιγότερες δυνατές θέσεις.

Αρκετά πια με την υποβάθμιση της ζωής μας. Δεν θα πληρώσει πάλι ο Βόλος και το τίμημα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης!!!