Βόλος 10/01/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) πληροφορήθηκε ότι έρευνα του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Εργαστήριο Εδαφολογίας, της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξε ότι μία πληθώρα βαρέων μετάλλων (Al, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn) συσσωρεύονται σε συγκεντρώσεις που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Αυτό προέκυψε με τη λήψη εδαφικών δειγμάτων από είκοσι διαφορετικά σημεία, σε εδάφη κοντά στη Χαλυβουργία Βόλου. Και το χειρότερο; Αυτή η έρευνα είναι γνωστή στις αρχές!!!
Η ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, σύμφωνα με τη μελέτη, θεωρείται από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές διεθνώς, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως το Χρώμιο, το Νικέλιο και ο Μόλυβδος στο έδαφος, είναι αυξημένα σε σχέση με καλλιεργήσιμα εδάφη στο Μπαγκλαντές και σε 72 εξορυκτικές περιοχές της Κίνας!!!
Δυστυχώς, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα μία φορά, καθώς είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας, το 2007, είχε βρεθεί ξανά σοβαρή ρύπανση από διοξίνες και από τότε δεν είχε γίνει κανένας επίσημος έλεγχος, ενώ έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο ύπαρξης τοξικών στοιχείων με πολλές μας παρεμβάσεις, και αιτήσεις για διεξαγωγή μετρήσεων. Για το θέμα αυτό:
Τι κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας;
Τι κάνει ο Δήμος Βόλου;;
Θα κάνουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετρήσεις σε αέρα και έδαφος για τη ΡΥΠΑΝΣΗ;
Ζητούμε ΤΩΡΑ  επισταμένη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα που βρέθηκαν, συν μετρήσεις για Αρσενικό, Υδράργυρο και ραδιενεργά ισότοπα, όπως και μετρήσεις ΔΙΟΞΙΝΩΝ και ΦΟΥΡΑΝΙΩΝ.
Επίσης ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αντίστοιχες μετρήσεις γύρω από την ΑΓΕΤ-LAFARGEHOLCIM, καθώς μετρήσεις του κινήματος πολιτών το 2018 σε διαπιστευμένο εργαστήριο του Καναδά, οι οποίες δημοσιεύτηκαν και στον τύπο, κατέδειξαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ υπερβάσεις σε Αρσενικό, Κάδμιο και άλλους νευροτοξικούς ρύπους.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!