Βόλος 17/09/2021

ΒΟΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η πόλη του Βόλου είναι μια όμορφη πόλη προικισμένη με βουνό και θάλασσα που ελκύουν πλήθος επισκεπτών. Βρίσκεται δε στο κέντρο της Ελλάδας το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα μπορούσε να προσδώσει σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη στους κατοίκους της.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν ενοχλούν ίσως τους επισκέπτες της πόλης, αλλά όσους την κατοικούν.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά από αυτά, αρκετά σημαντικά, αλλά σήμερα θα σταθούμε σε δύο από αυτά. Τα προβλήματα της ΔΕΥΑΜΒ και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Α) ΔΕΥΑΜΒ

  1. I) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) είναι μια κοινωφελής επιχείρηση της οποίας την ευθύνη έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Διαχρονικά όμως στη ΔΕΥΑΜΒ έχουν συμβεί πολλά, εξαιτίας των οποίων έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή. Από αλλοιώσεις στοιχείων για τις οποίες έχουν καταδικαστεί στελέχη της, μέχρι θέματα δυσλειτουργίας τα οποία έχουν κοστίσει στο οικοσύστημα του Βόλου και κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από καταγγελία πολιτών, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) διαπίστωσε ότι κάτι συμβαίνει στον αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ στο Αγκίστρι. Πράγματι η επίσκεψη εκεί έδωσε μια τραγική εικόνα για την κατάσταση του αγωγού ο οποίος οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον Παγασητικό, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή. Μια προφανής βλάβη του αγωγού αποκάλυπτε σκούρα και δυσώδη λύματα και όχι επεξεργασμένα, να αναβλύζουν σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε προφανής βλάβη στον αγωγό, χωρίς η ΔΕΥΑΜΒ να έχει ανακοινώσει τίποτα, αν και εκ των υστέρων δέχτηκε ότι το γνώριζε από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου! Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο το οποίο ήρθε, είδε και απήλθε, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δεν διαπίστωσε τίποτε! Αυτό διαψεύστηκε αμέσως από την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία παραδέχτηκε το πρόβλημα, αφού όμως πλέον την είχαμε εμείς ξεσκεπάσει. Ειδοποιήθηκαν ακόμα οι Διευθύνσεις Υγιεινής και Περιβάλλοντος οι οποίες όμως πήγαν την άλλη μέρα, αλλά και αυτές τα βρήκαν επίσης όλα μια χαρά. Χιλιάδες πολίτες της πόλης είδαν στα ΜΜΕ τα κατάμαυρα λύματα να αναβλύζουν από τον σπασμένο αγωγό, αλλά όχι οι υπηρεσίες! Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν είναι μόνο οπτική. Τα δείγματα που πήρε η ΠΠΜ, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απέδειξαν αυτό που δεν «είδαν» οι υπηρεσίες. Ότι η βλάβη δεν ήταν μόνο στον αγωγό, αλλά και στο σύστημα του βιολογικού καθαρισμού! Και όχι μόνο στο Αγκίστρι αλλά και στη θέση Σωρός, λίγο μετά του Μιμίκου. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου, απειλούν με μηνύσεις θέλοντας να κουκουλώσουν τα προβλήματα. Απευθύναμε 12 ερωτήματα και δεν απάντησε όχι μόνο η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά ούτε και το Λιμεναρχείο. Αυτός φαίνεται να είναι ο σεβασμός τους προς τους πολίτες του Βόλου και την υγεία τους. Καταστατικός σκοπός της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες δεν είναι το μαγαζάκι τους. Για όλα λογοδοτούν στους πολίτες και τους φορείς είτε το θέλουν είτε όχι.

ΙΙ) ΥΔΡΕΥΣΗ

Η ΔΕΥΑΜΒ προσφέρει στους Βολιώτες ένα από τα ακριβότερα και χειρότερα νερά στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των πολιτών καταφεύγει στο εμφιαλωμένο νερό, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση για την τσέπη τους, αλλά και για το περιβάλλον. Επί 7 χρόνια η υπό τον κ. Μπέο Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει το μείγμα νερού που φτάνει στις βρύσες των πολιτών. Μόνο για λουλουδάκια και φωτάκια είναι ικανοί, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε φορά. Έργα μόνο βιτρίνας.
Είναι όμως γνωστά τα προβλήματα στο νερό της Αγριάς και όχι μόνο. Λύσεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση με ενδιαφέρον για τον πολίτη, πράγμα που απουσιάζει στην πόλη μας.

Β) Ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου

Υπάρχουν διάσπαρτες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας του Βόλου από βιομηχανίες και άλλες πηγές. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι το θέμα της ΑΓΕΤ. Ήδη από το 2017, με απόφαση του τότε αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου άρχισαν να έρχονται καραβιές με βρώμικα Ιταλικά σκουπίδια για τα οποία έχουμε διάφορους φόβους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με νεότερη Απόφαση του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα. Οι επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον υπονομεύουν την υγεία των πολιτών, πράγμα διαπιστωμένο και από επιδημιολογικές μελέτες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο πρώτος πολίτης της πόλης λέει ότι «η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει», ενώ επιδιώκει να κατασκευάσει εργοστάσιο για να την τροφοδοτεί με επιπλέον σκουπίδια! Από την άλλη μεριά η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια του κ. Αγοραστού και της κ. Κολυνδρίνη ακολουθούν πολιτική στρουθοκαμήλου! Από τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύψαμε το μέγεθος της κοροϊδίας τους όσον αφορά την εγκατάσταση και άλλων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός του ανεπαρκούς σταθμού που λειτουργεί ήδη, αλλά και τις παλινωδίες τους σε σχετικές παραγγελθείσες μελέτες από την Περιφέρεια. Από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο που κατά την κ. Κολυνδρίνη θα είχε σύντομα η πόλη τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μελετών που έχουν ανατεθεί σε συγκεκριμένους φορείς, έχουμε φτάσει στο Σεπτέμβριο και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Μήπως τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά και δεν ανακοινώνονται; Ποια αξιοπιστία να έχουμε μετά από τέτοιες συμπεριφορές;
Προχθές Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ κατά των Αποφάσεων Φάμελλου και Σκρέκα για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όλη η προϊστορία στην υπόθεση αυτή δεν μας δίνει κανένα βαθμό αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα, όχι γιατί δεν έχουμε δίκαιο, αλλά γιατί πολλές φορές επικρατούν οι σκοπιμότητες στο δίκαιο και το σωστό. Θα περιμένουμε παρόλα αυτά το αποτέλεσμα. Θα δώσουμε όμως σύντομα στη δημοσιότητα το υπόμνημα που καταθέσαμε το οποίο
αποτελεί μνημείο καταγραφής γεγονότων για μη εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους και του δικαιώματός μας για δίκαιη δίκη.  Για όλα αυτά ευχαριστούμε ιδιαίτερα το νομικό μας παραστάτη κ. Δήμο Νικόπουλο και για την απεριόριστη βοήθειά του.