Εφημερίδα Συντακτών
2/04/2013
Καύση RDF και… 236 εργαζομένων
ΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά
Ενα εκρηκτικό σκηνικό εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι εξαιτίας των εξελίξεων στις τσιμεντοβιομηχανίες της ΑΓΕΤ Ηρακλής του ομίλου Lafarge και οι οποίες αφορούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων αλλά και αρχική έγκριση αδειοδότησης καύσης RDF από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία και ανακλήθηκε τη χθεσινή μέρα με απόφαση του περιφερειάρχη και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.
Ξεσηκωμός
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών υπήρξαν μια σειρά ανακοινώσεων από το Σωματείο Εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, αλλά και περιφερειακούς συμβούλους. Ολοι μαζί, σε έντονο ύφος και με βαρείς χαρακτηρισμούς, άφηναν αιχμές προς τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά για την απόφαση της διεύθυνσης Ανάπτυξης να εγκρίνει την άδεια για καύση στερεών υπολειμμάτων ανακύκλωσης, την ώρα που η τοπική κοινωνία αντιδρά και η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Ολα ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου, όταν η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του εργοστασίου στη Χαλκίδα ότι λόγω μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνολικά 236 εργαζομένων αλλά και θεσμικών φορέων της περιοχής. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 27 Μαρτίου, αντιπροσωπεία των εργαζομένων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας βρέθηκε στη Λαμία στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου ενημέρωσαν για τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «οικονομική καταστροφή της Χαλκίδας» και «εκβιαστική τακτική της εταιρείας προκειμένου να πετύχει άλλους σκοπούς». Μάλιστα, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε τη συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσδιορίζοντας ότι και «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να ασκήσει πίεση προς την εταιρεία μέσα από τις άδειες που εγκρίνουν οι υπηρεσίες της».
“Συμπαράσταση”
Ωστόσο, την ώρα που σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωνε τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους και προσδιόριζε την ανάγκη για κινητοποιήσεις, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στη Χαλκίδα είχαν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, με ημερομηνία υπογραφής την 27η Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναρτάται την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας η απόφαση έγκρισης της άδειας λειτουργίας στο εργοστάσιο στο Μηλάκι Αλιβερίου για καύση RDF. Πρόκειται για μια απόφαση που όχι μόνο ήταν σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα των εργαζομένων και τις δηλώσεις συμπαράστασης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και ενάντια στην τοπική κοινωνία που αντιδρά έντονα στην καύση RDF στο Αλιβέρι.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων της περιοχής αλλά και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου τόσο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας όσο και από την πλειοψηφία. Σε σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα αφήνονται σαφείς αιχμές προς την ηγεσία της Περιφέρειας και κυρίως προς τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά και γίνεται λόγος για «φαρισαϊσμό», «προδοσία» και «συμπτώσεις που οδηγούν σε συμπεράσματα ακόμη και για διαπλοκή». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απείλησαν ακόμη και με παραιτήσεις, ενώ στις συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικό, με σαφείς αιχμές τόσο προς την ηγεσία της Περιφέρειας όσο και προς τη διοίκηση της εταιρείας. Εργαζόμενοι της εταιρείας κατέβασαν από τον χώρο του εργοστασίου την εταιρική σημαία και ανέβασαν στη θέση της αυτή του Σωματείου.
Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς προχώρησε χθες στην ανάκληση της απόφασης έγκρισης άδειας καύσης RDF στο Μηλάκι Αλιβερίου. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Περγαντάς και σε μια προσπάθεια απαλλαγής από το πολιτικό κόστος και τις όποιες ευθύνες, επιρρίπτονται ευθύνες προς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, «που ενεργούν ερήμην της πολιτικής ηγεσίας», ενώ προσδιορίζεται ότι «θα αναζητηθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις».