Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι Νηές δεν είναι «ιερό» τσιφλίκι

Νέο πόρισμα για τις εκτάσεις που εκποίησε η Μητρόπολη Δημητριάδος αναφέρει ότι ανήκουν στο Δημόσιο και ότι μόνο αυτό μπορεί να τις μεταβιβάσει

Της ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ

Λίγες μέρες πριν την οριστική ματαίωση των Μεσογειακών Αγώνων, με νέο πόρισμα, η επιθεωρήτρια Αννα Σπάχου, της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει απολύτως το προηγούμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στον Βόλο («Ελευθεροτυπία», 25/4/2010).

Με δυο λόγια οι υπηρεσίες του Δημοσίου αναγνωρίζουν ότι οι εκτάσεις που εκποιήθηκαν στην εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. από τη Μητρόπολη Δημητριάδος ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και επομένως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις μεταβιβάσει, παρά μόνο το ίδιο το Δημόσιο.

Το πόρισμα επιπλέον διευκρινίζει και το είδος των εκτάσεων (δασικές κ.λπ.) αλλά και περιγράφει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία και τις κατά καιρούς εκθέσεις κάθε σχετικής με το θέμα υπηρεσίας του Δημοσίου. Αναφέρεται στα στοιχεία που είχαν προσκομίσει οι οικολογικές οργανώσεις που διατύπωσαν εξαρχής τις ενστάσεις τους με τεκμηριωμένη ανάλυση του νομικού τους εκπροσώπου Γιώργου Λωρίτη και κυρίως στο πόρισμα του προϊσταμένου της ΚΥΔ, Δημήτρη Ευθυμίου, με το οποίο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου του νομού Μαγνησίας αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας («Ελευθεροτυπία», 25/4/2010).

Με την υπόθεση των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής Ξενιάς, που πουλήθηκαν με πολλαπλά συμβόλαια στην εταιρεία του αδελφού της νύφης της κας Μπακογιάννη, Μίλτου Καμπουρίδη, ασχολήθηκε ο «Ιός» σε συνεχή δημοσιεύματα (12/7/2009, 19/7/2007, και 3/10/2009).

Οπως διευκρινίζει στο πόρισμά της η επιθεωρήτρια, μετά από την κατάθεση ερωτήσεων βουλευτών για καταπάτηση εκτάσεων στην περιοχή Νηές του Δήμου Σούρπης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και την Ιερά Μονή Ξενιάς και τη μεταπώληση των εκτάσεων αυτών, ανετέθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙ στις διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας και Επιθεώρησης να διεξαγάγουν πλήρη έλεγχο και να δοθούν έγκυρα οι απαντήσεις στη Βουλή.

Το πόρισμα χωρίς καμία ασάφεια αποφαίνεται ότι όλες οι εκτάσεις στις Νηές ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και για να επικαλεστεί η Εκκλησία κυριότητα πρέπει να προσκομίσει νόμιμους οθωμανικούς τίτλους (ταπί). Επιπλέον δεν υπάρχει θέμα χρησικτησίας μετά το 1915.

Στη συνέχεια το πόρισμα περιγράφει αναλυτικά όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή, τις επιφυλάξεις που πρόσφατα διατύπωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς της περιοχής χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν από τους ιερείς και τους επιχειρηματίες. Η αγοράστρια Golfing Α.Ε. και οι διεκδικήσεις του μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιου (κατά κόσμον Παν. Γεωργακόπουλου), έμειναν πλέον και τυπικά μετέωρες. Σημειώνεται εδώ ότι μετά το πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Βόλου, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα φορολογικά, κ. Δ. Γεωργακόπουλος, έδωσε εντολή στους κομάντο του ΣΔΟΕ να εισβάλουν στο γραφείο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στον Βόλο, στο γραφείο δηλαδή του προϊσταμένου, Δ. Ευθυμίου (Βήμα, 25/5/2010).

Οι κομάντο κατέσχεσαν έγγραφα και υπολογιστές αλλά μέχρι τώρα δεν προέκυψε, δημοσίως τουλάχιστον, κάποιο πρόβλημα και πολύ περισσότερο όσον αφορά το πόρισμα του κ. Ευθυμίου. Τελικά, όμως, και οι ενστάσεις των οικολογικών οργανώσεων αποδείχθηκαν βάσιμες, ενώ δικαιώθηκαν πλήρως τα στοιχεία που αναλυτικά ερευνήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τις σελίδες του «Ιού».

Το πόρισμα της επιθεωρήτριας διαπιστώνει όλες τις παρατυπίες, αβλεψίες, αδυναμίες και ακυρότητες των παραχωρήσεων και ρητά συμπεραίνει ότι δεν κατείχε η μονή τις εκτάσεις που πούλησε ή ενοικίασε. Τις εκτάσεις αυτές κατέχουν το ελληνικό Δημόσιο και οι ακτήμονες στους οποίους είχαν παραχωρηθεί, πάλι από το ελληνικό Δημόσιο.

Σαν καλοί χριστιανοί, λοιπόν, αλλά πάνω από όλα σαν νομοταγείς πολίτες, τόσο ο κ. Ιγνάτιος όσο και οι επικεφαλής του ομίλου των εταιρειών που παράτυπα αγόρασαν δασικές και άλλες δημόσιες εκτάσεις καλούνται να τις επιστρέψουν με συνοπτικές διαδικασίες. Εξάλλου, τι καλύτερη υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ντόρα Μπακογιάννη και στο κόμμα της ο Μίλτος Καμπουρίδης από την άμεση εφαρμογή του πορίσματος και την ακύρωση των συμβολαίων που ούτως ή άλλως αποδεικνύονται άκυρα;

Ισως η «θεόσταλτη» ματαίωση των Μεσογειακών μπορεί να βοηθήσει αυτή τη φορά τόσο τον Μητροπολίτη όσο και τους συμβαλλόμενους στην (άκυρη) αγοραπωλησία δημόσιων και δασικών εκτάσεων, να δούνε το φως τους και να αφήσουν τις ήσυχες τις Νηές στην ομορφιά τους. Χωρίς Μεσογειακούς, όσο κι αν θεσπίστηκε η φαστ τρακ διαδικασία, μοιραία θα εκπέσει το οικονομικό ενδιαφέρον για τη γιγαντιαία και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη επένδυση που ετοιμαζόταν με φόντο τους αγώνες.