Ελευθεροτυπία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

«Ντου» της Greenpeace σε γαλλικό πυρηνικό σταθμό

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Εντυπωσιακή επιχείρηση εισόδου σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας πραγματοποίησαν χθες ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, με στόχο να αποδείξουν ότι «δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια», σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.

Η επιχείρηση της Greenpeace άρχισε στις 6 το πρωί με διείσδυση των ακτιβιστών στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι. Αλλα μέλη της οικολογικής οργάνωσης εισχώρησαν επίσης σε πιο απόκεντρες πυρηνικές εγκαταστάσεις και μετέδωσαν βίντεο που έδειχνε την παρουσία τους, χωρίς να αποκαλύπτουν για ποιους πυρηνικούς σταθμούς πρόκειται. Οι υπηρεσίες ασφάλειας διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες για να ανακαλύψουν τους εισβολείς και να τους απομακρύνουν.

Ο όμιλος EDF, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ότι πανό αναρτήθηκαν και «αποσύρθηκαν» αμέσως στους πυρηνικούς σταθμούς του Σινόν (κέντρο) και του Μπλαγέ (νοτιοδυτική Γαλλία), ενώ η είσοδος πολλών ακτιβιστών της Greenpeace στο σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν εντοπίσθηκε άμεσα από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι κινήσεις τους στο χώρο τελούσαν υπό διαρκή παρακολούθηση, χωρίς να γίνει χρήση βίας.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διεξάγεται τώρα «σε βάθος» έρευνα των γαλλικών πυρηνικών σταθμών που θα παραταθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί χαρακτήρισε την επιχείρηση της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace «αρκετά ανεύθυνη πράξη» και δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά πορίσματα των ερευνών».

Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν παραδέχτηκε «ανεπάρκειες και παραλείψεις» ως προς την ασφάλεια. «Θα αντλήσουμε όλα τα μαθήματα ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι πιο απροσπέλαστες από ό,τι σήμερα» τόνισε. «Δεν είναι φυσικό να μπορούν να εισχωρήσουν ξένα άτομα σε ένα χώρο στον οποίο λαμβάνονται μέτρα υψηλής ασφάλειας όπως ένας πυρηνικός σταθμός. Ακόμα κι αν οι ειδικοί παρατηρούν -και δικαίως- ότι σε μια ιδιάζουσα κατάσταση όπως αυτή που δημιουργήθηκε από την είσοδο των ακτιβιστών της Greenpeace, δεν τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υψηλής ασφάλειας».