Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Πρόεδρος

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ανισορροπία το δίπτυχο “Περιβάλλον και ανάπτυξη”

Eμπόδιο δεν είναι η περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά η πολυνομία και η γραφειοκρατία

«Η ταχύτητα στην υλοποίηση μίας επένδυσης, διασφαλίζεται με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όπου παρεκκλίναμε από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε καθυστέρησε ή ακυρώθηκε». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», στην οποία μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Ηλιόπουλος και οι κυρίες Μπάτσου Βιβή και Χουσιανάκου Μάρθα, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του ΣΕΠΟΧ. Ο Κ. Καρτάλης πρόσθεσε ότι «ενώ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά εφαρμόζεται η ίδια περιβαλλοντική νομοθεσία, σε άλλες χώρες δεν περιορίζονται ούτε εμποδίζονται τα αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα. Άρα αυτό που καθυστερεί τις επενδύσεις δεν είναι η περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά η γραφειοκρατία, η περιορισμένη επιστημονική στελέχωση των αρμόδιων φορέων, η πολυνομία και, κυρίως, η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού».

«Έως και 32 μήνες μπορούν να καθυστερήσουν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ηλιόπουλος, γεγονός που χαρακτήρισε ως εκκρεμότητα με σοβαρό αναπτυξιακό αντίκτυπο, παράλληλα με την μη ολοκλήρωση των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τον τουρισμό και τη βιομηχανία. Επίσης σημαντική χαρακτήρισε την καθυστέρηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Χαρακτήρισε «ασύμβατο» τον ισχύοντα εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό με την προσπάθεια υλοποίησης του δίπτυχου Περιβάλλον-Ανάπτυξη λόγω συντηρητικής στόχευσης και έλλειψης στρατηγικής προοπτικής και τόνισε ότι είναι απαραίτητες: α) η θεσμοθέτηση ενός νέου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού με κυρίαρχη διάσταση την πράσινη ανάπτυξη και την ποιοτική παραγωγή και β) η αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων για την βιομηχανία και τον τουρισμό. Σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας τόνισε ότι έχει καθυστερήσει και ότι οι ενέργειες που εξαγγέλλονται δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΟΧ τόνισαν τη σημασία ενός συνολικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, συνδέοντας το ισχύον καθεστώς με τον οικονομικό προγραμματισμό και τον προγραμματισμό επενδύσεων. Επεσήμαναν ότι περιβάλλον και χωροταξία εμφανίζονται συχνά σε αντίρροπες κατευθύνσεις και υποστήριξαν την ορθότητα της έγκρισης σε περιφερειακό επίπεδο των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης. Η κα Μπάτσου υπογράμμισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η σχέση του χωροταξικού/πολεοδομικού σχεδιασμού με τον Εθνικό Προγραμματισμό Επενδύσεων αλλά και με τον Τοπικό Προγραμματισμό  (ΟΤΑ-Περιφέρειες).