Τα σχέδια κλιματικής «γεω-μηχανικής» πρέπει να παγώσει ο ΟΗΕ

Μορατόριουμ πάνω στα φιλόδοξα σχέδια κλιματικής γεω-μηχανικής, όπως τα τεχνητά ηφαίστεια, τη λεύκανση των νεφών, τη σπορά των ωκεανών και τα γιγάντια ηλιακά κάτοπτρα με στόχο την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής καλείται να θέσει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εκτιμούν ότι αυτά μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια στο περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι τέτοιων πρωτοβουλιών είναι υπερβολικά μεγάλοι, καθώς οι επιπτώσεις της χειραγώγησης της φύσης σε μεγάλη κλίμακα δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως επεσήμαναν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων στη σύνοδο για την προστασία της εξαφάνισης ζωικών και φυτικών ειδών του ΟΗΕ στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Απεσταλμένοι από σχεδόν 200 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Ναγκόγια για να εκπονήσουν μεθόδους αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών, της μόλυνσης ποταμών και κοραλλιογενών υφάλων. Κύριο αίτιο των ταχείας εξαφάνισης ειδών είναι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι τα σχέδια γεω-μηχανικής -κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων- προσφέρουν τη λύση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας την ποσότητα ηλιακού φωτός που φθάνει στη Γη ή με την απορρόφηση της επιπλέον ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. «Η απόφαση κρατών του βιομηχανικού βορρά να υιοθετήσουν τέτοια αμφιλεγόμενα προγράμματα είναι απαράδεκτη. Θα έπρεπε να ξεκινήσουν με πειράματα σε μικρή κλίμακα, προτού αναζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών του ΟΗΕ», λέει ο Πατ Μούνι, εκπρόσωπος της καναδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης ETC.

Ορισμένα από προτεινόμενα προγράμματα «γεω-μηχανικής»:

Σπορά ωκεανών. Μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις «σπέρνονται» με ρινίσματα σιδήρου ή άλλα θρεπτικά συστατικά, που ευνοούν την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε, όμως, να προκαλέσει την εμφάνιση φυκιών και την εξαφάνιση θρεπτικών ουσιών από τη θάλασσα.

Ρίψεις θαλασσινού νερού στην ατμόσφαιρα θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της ικανότητας των νεφών να αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες. Η τοποθέτηση τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών ηλιακών κατόπτρων στο διάστημα σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη.

Τεχνητά ηφαίστεια. Μικροσκοπικά μόρια σιλικόνης ή άλλων υλικών απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα για να επιτύχουν την αντανάκλαση ηλιακού φωτός, μιμούμενα τις επιπτώσεις μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης.

Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Τη μέθοδο αυτή υποστηρίζουν πολλές κυβερνήσεις, ενώ αφορά τη δέσμευση CO2 από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, διυλιστήρια και πηγές φυσικού αερίου, για να διοχετευθεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης.