ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ ΜΕ 56% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΤΟΥ Β’ ΓΥΡΟΥ, ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Βραζιλία ανήκει στις Βραζιλιάνες

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Να βγει από τη σκιά του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, διατηρώντας πάντως και ενισχύοντας το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που εκείνος εισήγαγε με εξαιρετικά αποτελέσματα, καλείται η Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία εξελέγη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 56% των ψήφων έναντι 44% του αντιπάλου της, Ζοζέ Σέρα.

«Πρώτη δέσμευσή μου είναι να τιμήσω τις Βραζιλιάνες, ώστε να καταστεί φυσιολογική η εκλογή τους στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους θεσμούς» ήταν τα πρώτα λόγια της νικήτριας Ντίλμα Ρουσέφ, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον απερχόμενο πρόεδρο και μέντορά της, Λούλα ντα Σίλβα (φωτ. Ass. Press) Δίχως τη διαρκή και σταθερή στήριξη του Λούλα, το μαχητικό παρελθόν της 62χρονης Ρουσέφ, λένε πολλοί, δεν θα αρκούσε για να της εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές. Χάρη στο μέντορά της όμως, η οικονομολόγος πρώην επιτελάρχης τού Λούλα, πρώην υπουργός Ενέργειας και στα νιάτα της μέλος ένοπλης μαρξιστικής αντιδικτατορικής οργάνωσης, εξελέγη με 56 εκατομμύρια ψήφους, δέκα εκατομμύρια περισσσότερες από τον κεντρώο ανθυποψήφιό της.

Οταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 υποβαλλόταν σε φρικτά βασανιστήρια στις φυλακές όπου πέρασε περίπου τρία χρόνια, δεν φανταζόταν μάλλον ότι θα ερχόταν η ημέρα που θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας. Στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της αυτή ακριβώς τη διάσταση επέλεξε να αναδείξει. «Πρώτη δέσμευσή μου είναι να τιμήσω τις Βραζιλιάνες… ώστε να καταστεί φυσιολογική η εκλογή τους στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους θεσμούς», είπε η Ρουσέφ. Δεσμεύτηκε επίσης για την εξάλειψη της φτώχειας, διατηρώντας το κράτος πρόνοιας αλλά μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις πρώτες δηλώσεις της, ιδίως στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα επιδιώξει. Η κυβέρνησή της, που θα σχηματιστεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Ιανουαρίου 2011, θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικά έργα υποδομής, δεδομένου ότι δεν απέχει πολύ το 2014 οπότε θα γίνει εκεί το Μουντιάλ ποδοσφαίρου και δύο χρόνια αργότερα οι Ολυμπιακοί. Μέσα στο επόμενο διάστημα εξάλλου θα ξεκινήσει η επέκταση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βραζιλίας, μετά την ανακάλυψη τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, που θα κάνουν τη χώρα έναν από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι την επίσημη ανάληψη, ο Λούλα θα παίρνει τη Ρουσέφ μαζί του, αρχής γενομένης από τη σύνοδο των G20 στη Σεούλ, σε δέκα ημέρες. Μαζί ήταν επί χρόνια, τώρα όμως η νεοεκλεγείσα πρόεδρος θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ενεργήσει αυτόνομα και να ηγηθεί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έστειλε «φιλί» στην «ακριβή» του «συντρόφισσα» Ντίλμα και ο Βούλγαρος ομόλογός του Γκεόργκι Παρβάνοφ προσκάλεσε στη Σόφια την κόρη του συμπατριώτη του, ο οποίος μετανάστευσε στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1930. Η Ρουσέφ είναι χωρισμένη με ένα παιδί και ένα εγγόνι. Πέρυσι πάλεψε και νίκησε τον καρκίνο.

(Πηγές: BBC, Γαλλικό, Ασ. Πρες, Ρόιτερς, ΑΠΕ)

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010