«Βόμβα» το κλεμμένο φρέον…

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 31 Δεκεμβρίου 2010

«Ωρολογιακή βόμβα» στα χέρια των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι διέρρηξαν αποθήκη κλιματιστικών στο Διμήνι, αποτελεί η μεγάλη ποσότητα φρέον που άρπαξαν μαζί με τα υπόλοιπα κλοπιμαία.

Το φρέον αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο ψυκτικό υγρό, ιδίως σε περίπτωση που απελευθερωθεί σε κλειστό χώρο. Οι διαρρήκτες της αποθήκης του Διμηνίου φόρτωσαν μαζί με κλιματιστικά μηχανήματα και άλλα εξαρτήματα, 11.500 (!) κιλά φρέον, χημικό παράγοντα που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό.

Συγκαταλέγεται στα τοξικά χημικά, γι’ αυτό σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας το περιστατικό της κλοπής μεγάλης ποσότητας φρέον θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό για εκτεταμένη έρευνα εκτός από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εάν οι διαρρήκτες δεν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται, είναι πιθανό να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες από τη μη ασφαλή χρήση του, ενώ το περιβάλλον απειλείται σοβαρά στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν θα τους «αποδώσει έσοδα» και το πετάξουν ανεξέλεγκτα.

Το φρέον είναι βαρύτερο από τον αέρα και σε περίπτωση απελευθέρωσής του σε κλειστούς ή χαμηλούς χώρους επιτυγχάνονται τέτοιες συγκεντρώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την τοξική του δράση είναι δυνατό οι συνθήκες αυτές να οδηγήσουν ακόμη και σε μη αναστρέψιμη κατάσταση για την ανθρώπινη υγεία, οπότε η είσοδος σε τέτοιους χώρους είναι επικίνδυνη χωρίς τη χρήση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής. Πιθανά συμπτώματα από εισπνοή αερίου είναι ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλος, σύγχυση και απώλεια αισθήσεων.

Οι διαρρήκτες, οι οποίοι παραβίασαν την αποθήκη στο Διμήνι, στη διάρκεια της αργίας των Χριστουγέννων, καθώς και δύο διπλανές μικρές αποθήκες του ίδιου επιχειρηματία αφαίρεσαν κλοπιμαία συνολικής αξίας 122.000 ευρώ. Φόρτωσαν 109 μονάδες κλιματισμού, αξίας 59.071 ευρώ, καθώς και ποσότητα ηλεκτρολογικών καλωδίων, εύκαμπτους χαλκοσωλήνες, το κόστος των οποίων μαζί με τα 11.500 κιλά φρέον είναι αξίας 63.123 ευρώ.