ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δεν κάνουν πίσω για το κάπνισμα

Δεν θα ελαστικοποιηθούν τα μέτρα για το κάπνισμα, αλλά αντίθετα θα ενταθούν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ ήδη έχουν δοθεί 500 πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, που πραγματοποιείται 2-4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, λ. Κηφισίας 39, στο Μαρούσι.

Ερευνα που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας και ο αναπλ. καθηγητής Π. Μπεχράκης καταγράφει μείωση της καπνιστικής συνήθειας κατά 7% στους άνδρες και αύξηση κατά 3,7% στις γυναίκες, ενώ κάθε χρόνο έχουμε 50.000 νέους καπνιστές στην Ελλάδα.

Προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας παρουσιάζονται και στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Το 43% όσων επισκέφθηκαν κάποιο εστιατόριο τον τελευταίο μήνα δήλωσαν ότι είδαν πελάτες να καπνίζουν «μερικές φορές», «συχνά» ή «πάντα», ενώ μόνο το 37% διαπίστωσαν ότι στο εστιατόριο δεν υπήρχε καθόλου καπνός.

Το αντίστοιχο ποσοστό για μπαρ, κλαμπ και καφέ ήταν μόλις 33%. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, κλαμπ και καφέ βρίσκει σύμφωνους το 63% των ανθρώπων. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι αυτή δεν τηρείται, μόνο το 17% δηλώνει ότι θα διαμαρτυρόταν στον υπεύθυνο του καταστήματος, το 11% θα διαμαρτυρόταν στον καπνιστή και μόλις το 1% θα έκανε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Σ.Ν.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010