“Η Μεσόγειος φλέγεται”…

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 31 Δεκεμβρίου 2010 14:42

Την ανακάλυψη που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε και επισήμως η αμερικανική εταιρία Νόμπελ Ένερτζι, η οποία διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στα θαλάσσια ύδατα ανάμεσα στην Κύπρο και τις ισραηλινές ακτές. Ο ενεργειακός θησαυρός που λόγω όγκου ονομάστηκε Λεβιάθαν, ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, σε πολύ μεγάλο βάθος. Ο Λεβιάθαν καλύπτει περιοχή περίπου 325 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανοιχτά του λιμανιού της Χάιφα, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις περιέχει 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το εύρημα είναι ανάλογο σε σημασία με την ανακάλυψη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα την δεκαετία του ’60, ή με τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στα ανοικτά της Βραζιλίας.
Το θέμα που έχει ανοίξει από το φθινόπωρο αλλά τώρα παίρνει πλέον και επίσημο χαρακτήρα, τροχοδρομεί ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες αφορούν και την Ελλάδα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου. Τι θέλουν από την Ελλάδα; Θέλουν να μετατραπεί η χώρα μας σε κόμβο και για το λόγο αυτό το Ελ Αβίβ πρότεινε να φτάνει στο ελληνικό έδαφος το φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό και από εκεί να διανέμεται στην Ευρώπη και την Ασία. Τη συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας φαίνεται ότι επιθυμούν και οι ΗΠΑ γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νετανιάχου στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Το Ισραήλ, εκτός του ότι διασφαλίζει την ενεργειακή του επάρκεια, γίνεται και ο πρώτος ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, γεγονός που δεν αρέσει καθόλου ούτε στην Τουρκία και πολύ περισσότερο στο Λίβανο. Συνεταίρος της Noble Energy είναι η ισραηλινή Delek, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός στην αμερικανική εταιρία παραχωρήθηκαν τα σχετικά δικαιώματα από το υπουργείο εμπορίου της Κύπρου, το 2008.
Η Άγκυρα, παρότι δεν έχει νομικό έρεισμα, αντέδρασε έντονα στην υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν δίστασε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ είναι, δήθεν, άκυρη. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτή δυστυχώς, όμως, δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία, άρα εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του», είπε ο κ. Χριστόφιας. Πολύ περισσότερο ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Βηρυτού, καθώς δεν έχει προβεί σε καθορισμό των θαλασσίων συνόρων της με το Ισραήλ και θεωρεί ότι παραβιάζονται κυριαρχικά και οικονομικά της δικαιώματα.
Ο ενεργειακός πόλεμος στη Μεσόγειο μόλις άρχισε…