Διεθνής Αμνηστία:
Ζητά έρευνα σε βάρος του Τζορτζ Μπους

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010  [ 20:28 ]

Να ξεκινήσει δικαστική έρευνα σε βάρος του κ. Τζορτζ Μπους ζητά η Διεθνής Αμνηστία από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ώστε να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται κατηγορίες για έγκριση βασανιστηρίων μετά τις αναφορές του τέως Αμερικανού προέδρου στα απομνημονεύματά του για «πράσινο φως» σε εικονικούς πνιγμούς.

Στο Decision Points ο κ. Μπους είχε αναφέρει ότι ενέκρινε χωρίς δεύτερη σκέψη «εικονικό πνιγμό» από τη CIA για δύο υπόπτους, επιμένοντας όμως πως το νομικό του επιτελείο τον είχε επιβεβαιώσει πως η τεχνική (μέρος των «βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης» της προεδρίας του) δεν συνιστά βασανιστήριο.

Η ομολογία του κ. Μπους στο βιβλίο, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, επαρκεί και η διεθνής νομοθεσία υποχρεώνει τις αμερικανικές Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο ύποπτοι για τους οποίους ο ίδιος ο κ. Μπους ενέκρινε εικονικό πνιγμό μεταφέρθηκαν αργότερα στο Γκουαντάναμο, λέει η Διεθνής Αμνηστία, όπου ο εικονικός πνιγμός είναι μόνο ένα από τα βασανιστήρια που υπέστησαν.

Στον εικονικό πνιγμό, οι ανακριτές καλύπτουν με πετσέτα ή κουκούλα το κεφάλι του υπόπτου, τον ξαπλώνουν σε κεκλιμένη επιφάνεια με το κεφάλι προς το έδαφος και του ρίχνουν με δύναμη σταθερή ποσότητα νερού. Η αίσθηση που έχει ο ύποπτος είναι ότι πνίγεται πραγματικά.

Η «εξαιρετικά αποδοτική» τεχνική ανάκρισης, υποστηρίζει ο τέως πρόεδρος, αν και ακραία δεν ήταν παράνομη καθώς δεν προξενούσε σωματική βλάβη ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτρεψε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 12-11-2010