«Τα Οινόφυτα είναι μια χαβούζα»

 

Οι διαπιστώσεις των υδρογεωλόγων για τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή είναι αποκαταλυπτικές. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων τοξικών βαρέων μετάλλων είναι υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

41

Συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια διαπιστώνει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των εταιρειών ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ και ΣΥΜΕΤΑΛ στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα η έρευνα διαπιστώνει «υπερβολικές τιμές», όπως αναφέρεται πολλάκις στο κείμενο, σε στοιχεία όπως αργίλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, μόλυβδο και σίδηρο.

Ο υδροφόρος ορίζοντας

Οπως επισημαίνεται στο τελικό αθροιστικό συμπέρασμα των δημόσιων φορέων για τις τιμές των βαρέων μετάλλων, «οφείλονται αποκλειστικά σε άμεση κατείσδυση της ρύπανσης στους χώρους εγκαταστάσεων και όχι σε παράγοντες υπόγειας υδροφορίας, η οποία αναπτύσσεται σε βάθη μεταξύ 10 μ. έως 35.μ. περίπου. Ούτε επίσης σε επιφανειακές απορροές με ανάλογες επιβαρύνσεις οι οποίες κατεισδύουν πλησίον των επιβαρυμένων υδρογεωτρήσεων».

Πρόκειται για έναν χώρο όπου γίνεται επεξεργασία μετάλλων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν και να καθιζάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και στο χώμα. Το γεγονός αυτό «επισύρει επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με τη διαφορά ότι για να δούμε τον διασκορπισμό που υπάρχει στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν μέσα στον χρόνο και άλλες αναλύσεις και στην ευρύτερη περιοχή, κατά εκεί που κινείται ο υδροφόρος ορίζοντας», ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο υδρογεωλόγος, Παναγιώτης Σαμπατακάκης σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, οι γεωτρήσεις διατηρούνται νόμιμα από τις βιομηχανίες, ώστε να λαμβάνονται αντίστοιχες δειγματοληψίες. «Είναι μια προκαταρκτική έρευνα σε αυτά τα υδροσημεία, εντός της βιομηχανικής ζώνης. Για να δούμε εάν είναι μια παραμένουσα κατάσταση, πρέπει να κάνουμε χρονοσειρές. Αν διαπιστώσουμε ότι εκεί διατηρούνται αυτές οι τιμές, θα μπορούμε να εντοπίσουμε και το σημείο το οποίο εκπέμπει ρύπους» εξήγησε, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά: «Η περιοχή στα Οινόφυτα είναι μια χαβούζα». Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, αναμένεται περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι στις έρευνές τους θα επεκταθούν και ως προς το βάθος και ως προς την επιφάνεια του υδροφόρου ορίζοντα.

Κίνδυνοι για την υγεία

Είναι ευρέως γνωστό πως τα τοξικά βαρέα μέταλλα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έως και το απώτερο μέλλον. «Σε όλα τα βαρέα μέταλλα έχουν αποδοθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία τρία χαρακτηριστικά: καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα και τερατογόνα. Δεν υπάρχουν όρια», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός και βιοχημικός Μηχανικός, υπογραμμίζοντας επί των ευρημάτων: «Οταν μιλάμε για μείγμα 8 βαρέων μετάλλων, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα βαρέα μέταλλα λειτουργούν συναθροιστικά».