Εφημερίδα Συντακτών

13/04/2013

Το «ιερό παρκάκι» της Ασκληπιού

Η Εκκλησία, επικαλούμενη δικαιώματα από βασιλικό διάταγμα του 1952, διεκδικεί δικαστικά αποζημίωση 1.446.558,75 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων και από 56 κατοίκους που επωφελούνται «βλέποντας» στον χώρο πρασίνου, στο παρκάκι της Νεάπολης Εξαρχείων

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

«Θυμάμαι τη μητέρα μου να πιάνει έναν παπά από τα γένια και να του ζητάει να φύγει από το πάρκο λέγοντάς του “η πλατεία είναι δικιά μας”», φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στο παρκάκι που βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού, δίπλα στο πατρικό του σπίτι, κατά μαρτυρία των παρόντων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, στην κοινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 4-12-2008.

 

Στην εν λόγω συνάντηση ο Πρόεδρος αφηγήθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό, θέλοντας να επισημάνει το κενό προστασίας των πάρκων και των πλατειών. Οπως περιέγραψε ο ίδιος, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, κάποιοι ιερείς είχαν πάει στο σημείο διεκδικώντας τον χώρο του πάρκου και προκαλώντας την αντίδραση των περιοίκων, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η μητέρα του.

 

Συμπαράσταση

 

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των χώρων πρασίνου της Αθήνας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αντίστοιχους αγώνες των πολιτών. Αγώνες τους οποίους καλούνται να επαναλάβουν οι περίοικοι της πλατείας της περιοχής Νεάπολης – Εξαρχείων, επί της οδού Ασκληπιού, αυτή τη φορά υπό «οικονομική πίεση».

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος, επικαλούμενη δικαιώματα που προήλθαν από ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1952, το οποίο της έδωσε την κυριότητα μέρους της έκτασης του πάρκου στην οδό Ασκληπιού, αλλά και την έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 2-02-1999 (ΦΕΚ 167/12-03-1999 τ.Δ’), κινείται δικαστικά, διεκδικώντας συνολική αποζημίωση ύψους 1.446.558,75 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων και 56 κατοίκους της περιοχής, που επωφελούνται «βλέποντας» στον χώρο πρασίνου. Ποσό που προκύπτει από τη διεκδίκηση 2.632,50 ευρώ ανά τ.μ., βάσει αγοραίας αξίας, από το συνολικό εμβαδό των 549,5 τ.μ., παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία της περιοχής κοστολογεί κάθε τ.μ. στα 1.950 ευρώ.

 

Αναμφιβόλως, η Εκκλησία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να κινηθεί αναλόγως. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι αν η Εκκλησία έχει το «ηθικό» δικαίωμα να πράξει αναλόγως, επαναφέροντας το θέμα 30 χρόνια μετά τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση του χώρου, σε μια πιεστική οικονομικά συγκυρία, στρεφόμενη μεταξύ άλλων εναντίον ανέργων και οικονομικά αποδυναμωμένων πολιτών. «Πώς από το 1952, όταν αντηλλάγησαν μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας αγροτεμάχια και αστικά ακίνητα, εμφανίζεται το 2013 να ζητήσει αποζημίωση για ένα παρκάκι που απαλλοτριώθηκε το 1983;» διερωτάται μεταξύ άλλων ο δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής, Κώστας Βαρδάκης.

 

«Είναι το δίκαιον», απαντά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της Περιουσίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Ευθύμιος Φλώρος. «Δεν είναι θέμα ποσού, είναι θέμα δικαιοσύνης. Εχουμε ένα δικαίωμα και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι ως ΝΠΔΔ, αλλιώς θα κατηγορηθούμε για κακοδιαχείριση», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στη χρονική επιλογή της δικαστικής κίνησης, σημείωσε ότι «τώρα οι δικηγόροι μας βρήκαν ότι έπρεπε να γίνει και προχωρήσαμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι απλή: «Να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης. Να μην πληγούν άνθρωποι που δεν είχαν ενημερωθεί για αυτό το οιονεί βάρος. Να μας δώσει ο δήμος αυτό που οφείλει».

 

Η επιλογή της άρσης «μπορεί κάλλιστα να γίνει», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Συντονισμού, Παναγιώτης Μπέης, τονίζοντας, όμως, ότι «εφόσον η Εκκλησία κινείται δικαστικά, θα δούμε αν έχει δίκιο για το ποσό. Δεν είναι αντίστοιχη η οικονομική κατάσταση». Βασική αρχή των θέσεων του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Μπέη, θα είναι να μετρήσει η γνώμη των κατοίκων για τη γειτονιά τους. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές προκειμένου το θέμα της πλατείας να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. «Οποτεδήποτε θέλουν οι άνθρωποι ευχαρίστως να συναντηθούμε να συζητήσουμε. Θέλουμε να λύσουμε το θέμα σύννομα, όχι να δημιουργήσουμε θέμα», διαμηνύει μέσω της εφημερίδας μας ο κ. Φλώρος. «Είναι εποχή που όλοι χρωστάμε κάπου. Αυτό μας έλειπε να χρωστάμε και στην Εκκλησία», η προκαταβολική τοποθέτηση των κατοίκων.

 

Χρονικά κενά

 

Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση με μεγάλα χρονικά κενά. Εν ολίγοις, η Εκκλησία βγαίνει κερδισμένη είτε με την άρση της απαλλοτρίωσης, η οποία της επαναφέρει το δικαίωμα να χτίσει, είτε με τη χρηματική αποζημίωση του ποσού. Από την πλευρά του ο κ. Φλώρος, υποστηρίζοντας πως «πρώτα θα το συζητήσουμε με τους κατοίκους και μετά θα αποφασίσουμε», απέφυγε να απαντήσει για τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας στον χώρο. Κάποιος που θα ήθελε να αξιοποιήσει πλήρως το ακίνητο τη δεδομένη συγκυρία πιθανότατα θα επέλεγε την πώλησή του. «Χρειάζεται να αξιοποιηθεί για να έχει έσοδα η Εκκλησία», επισήμανε ο κ. Φλώρος.

 

Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 26 Απριλίου.