Βόλος 20/02/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βιομηχανία Μηνύσεων Ο.Ε. συνεχίζει τις εργασίες της εναντίον των πολιτών του Βόλου, αυτή τη φορά από το Τμήμα ΔΕΥΑΜΒ, μηνύοντας ένα πολίτη και μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, το Στέλιο Λημνιό. Ποιο είναι το έγκλημα του Στέλιου Λημνιού; Το ότι ευαισθητοποιημένος από τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και δείχνει το Βόλο να κάνει πρωταθλητισμό σε κάποιες μορφές καρκίνου και στα εγκεφαλικά, αλλά και από τα στοιχεία που έδωσε η «Φλόγα» για τον παιδικό καρκίνο και αναζητώντας τις αιτίες, ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ποιότητα του νερού, κυρίως από τις γεωτρήσεις και ιδιαίτερα για ορισμένες επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι το εξασθενές χρώμιο, το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα, ώστε να αποκλειστεί ο παράγων νερό. Γιατί οι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και διαφοροποιούν το Βόλο από την υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να αναζητηθούν σε ότι διαφορετικό γίνεται στην περιοχή μας. Μπορεί να είναι το νερό; Μπορεί να είναι το πετκωκ της ΑΓΕΤ; Όλα πρέπει να ερευνηθούν.

Αν λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ έχει καθαρό ουρανό και δεν φοβάται τις αστραπές, δεν είχε παρά να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητήθηκαν και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση των μηνύσεων, όπως συνηθίζει.

Εξάλλου πότε κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών η ΔΕΥΑΜΒ; Όταν έχει επανειλημμένα «φιλοδωρήσει» τον Παγασητικό με λύματα του προβληματικού βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να ανακοινώνει τίποτα στους πολίτες; Όταν αφήνει στο έρμαιο των καιρικών συνθηκών τις πηγές τις Κουκουράβας, που καταστρέφονται από κατολισθήσεις και το πολύτιμο πηγαίο νερό πηγαίνει στη θάλασσα; Όταν πριν χρόνια, με έφοδο του Εισαγγελέα στα γραφεία της, βρέθηκαν παραποιημένα βιβλία από στοιχεία που υποχρεωτικά καταγράφονται; Όταν καρκινοβατούν τα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης; Όταν καθυστερούν τα έργα αντικατάστασης των σωληνώσεων νερού για να μειωθούν οι απώλειες στο δίκτυο, που είναι πολύ μεγάλες; Όταν ο Βόλος πίνει ένα από τα χειρότερα και ακριβότερα νερά στην Ελλάδα; Και η παρούσα Δημοτική Αρχή στα πέντε σχεδόν χρόνια που διαχειρίζεται τα πράγματα στην πόλη του Βόλου δεν έκανε ούτε ένα έργο για να βελτιώσει την ποιότητα του νερού, ώστε ο καλύτερος «ντήλερ» εμφιαλωμένων νερών είναι οι ίδια η ΔΕΥΑΜΒ, πράγμα που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με μια βόλτα στην πόλη, όπου ελάχιστα καταστήματα σερβίρουν νερό βρύσης.

Ας αφήσει λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ τα πυροτεχνήματα με τη μορφή μηνύσεων και ας δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις μετρήσεις νερού, κυρίως στους παράγοντες που προαναφέραμε, τα οποία ευχόμαστε να είναι καλά, για να αποκλειστεί το θέμα νερό από τους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία των πολιτών.