ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειψυδρία και αμαρτίες

Το φαινόμενο της λειψυδρίας στην περιοχή της Μαγνησίας θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό, ενόψει του καλοκαιριού.

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επάρκεια νερού στην περιοχή μας. Όσες προτάσεις έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα από τις οικολογικές οργανώσεις και σοβαρούς επιστήμονες, έχουν συναντήσει την αδιαφορία των υπευθύνων, παρά το διαφαινόμενο κίνδυνο ο οποίος, χρόνο με το χρόνο, εξέπεμπε προειδοποιήσεις.

Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών, το οποίο ορισμένες δυνάμεις σκόπιμα υποβαθμίζουν, παρά τις προειδοποιήσεις του συνόλου του επιστημονικού κόσμου, είναι πλέον μια πραγματικότητα και θα έπρεπε έγκαιρα να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους, όχι μόνο για το ζήτημα της λειψυδρίας, αλλά και για μια σειρά ακόμα ζητήματα. Πολύ περισσότερο που κάποιοι ονειρεύονται την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, ξένων προς τις ανάγκες και τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η Κύπρος, αν και νοτιότερα της Ελλάδας, από χρόνια τώρα έχει κατασκευάσει πολλούς ταμιευτήρες, απαραίτητους για την τουριστική της ανάπτυξη. Το παράδειγμά της δυστυχώς δεν ακολούθησε η Ελλάδα, φυσικά και η Μαγνησία και ιδιαίτερα ο Βόλος. Άραγε για το γεγονός αυτό δεν υπάρχουν ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ;

Θα ήταν πολύ απλή, και όχι ακριβή λύση, να δημιουργηθούν αναβαθμίδες στους χείμαρρους της περιοχής μας, προς εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των αντλήσεων από την περιοχή του κάμπου για την ύδρευση του Βόλου, που έχουν εκτοξεύσει τη σκληρότητα του νερού πολύ πάνω από κάθε όριο.

Με τα δεδομένα αυτά πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν διαδικασίες εξοικονόμησης νερού και προγραμματισμού έργων, για την εξασφάλιση επαρκούς και σωστού νερού και για λόγους υγείας του πληθυσμού.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και τις ευθύνες των πολιτών οι οποίοι οφείλουν να σέβονται το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, το νερό, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή!