Βόλος 22/09/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πληθαίνουν  οι εισαγωγές  σκουπιδιών που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη ή ΑΓΕΤ,  η οποία, παράλληλα, εντείνει τις δωρεές  της προς στην τοπική κοινωνία, με προφανή σκοπό να μετριάσει την οργή της για την συνέχιση της αποτέφρωσης τους, την ώρα  που  η πόλη μας είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους από καρκίνους και καρδιακά επεισόδια.

Σημειώνουμε ότι  τον τελευταίο χρόνο η ΑΓΕΤ:

1. Έδωσε τέσσερις υποτροφίες σε μεταπτυχιακού φοιτητές του τμήματος Μηχ/γων Μηχ. του Π. Θ.

2. Χρηματοδότησε το έργο για το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου.

3. Έκανε χορηγία στους μαθητές του Ορφανοτροφείου Βόλου για να ξεκινήσουν τη  σχολική χρονιά.

4. Χρηματοδότησε το Αθανασάκειο Νοσοκομείο Βόλου  για την αναμόρφωση του  Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του.

Όλα αυτά εν μέσω «πανηγυριών» με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, διευθυντών και μητροπολίτη.

            Ας μας πει όμως η ΑΓΕΤ πόσες χιλιάδες ευρώ ξόδεψε γι’ αυτές τις χορηγίες και αντίστοιχα πόσα εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε, τον τελευταίο χρόνο, για να κάψει τα ύποπτα απόβλητα που εισάγει από την Ιταλία, ίσως και από άλλες ύποπτες περιοχές.

            Νωπές είναι ακόμα οι καθολικές αντιδράσεις των μαζικών  φορέων της πόλης μας για τη ρυπογόνο επιλογή της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιεί.

Ο Λαός του Βόλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (έστω και τυπικά), οι οικολογικές οργανώσεις, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος,  οι Ενώσεις Γονέων και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής μας, έχουν καταδικάσει το διαρκές αυτό έγκλημα ξανά και ξανά.

Το αίμα του Βασίλη Μάγγου δεν θα στεγνώσει ποτέ για όλους όσους απαιτούν την άμεση παύση αυτής της βρώμικης χρυσοφόρας   συναλλαγής.

Η εκτεταμένη ρύπανση από διοξίνες, που αποκαλύφθηκε φέτος στη  Λωζάνη, αλλά και στην περιοχή του Βελεστίνου, πέριξ της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, το 2007, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η αθέτηση της υπόσχεσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για μετρήσεις διοξινών, βαρέων μετάλλων κλπ. σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μας, η ανυπαρξία αξιόπιστου δικτύου μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων και γενικότερα η κοροϊδία, μας απογοητεύουν ως πολίτες.

Και αυτά συμβαίνουν όταν ο επερχόμενος Χειμώνας προβλέπεται εφιαλτικός λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επέρχεται, την οποία, όπως μέχρι τώρα, πάλι θα την παρακολουθούν απαθώς Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου, ενώ οι βλάβες στην υγεία των πολιτών θα είναι ανεπίστρεπτες.