Βόλος 16/02/2022

Διαβάσαμε χτες άλλη μία πανηγυρική -ή μάλλον πανηγυριώτικη- ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τοποθέτηση νέων μετρητών αέριας ρύπανσης.

Και θυμηθήκαμε πόσες φορές στο παρελθόν ειπώθηκε το ίδιο ποίημα εμπαιγμού προς τους πολίτες. Την τελευταία φορά, στις 28/12/2020 η κα Κολυνδρίνη ανακοίνωνε όλο υπερηφάνεια: «Μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργου χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού 1.025.108,00 €, που αφορά μεταξύ άλλων την τοποθέτηση δύο νέων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα Τεύχη Δημοπράτησης για την προμήθεια ενός ακόμη μετρητή μέσω του Πράσινου Ταμείου..

Τα πράσινα ταμεία και τα πράσινα άλογα είναι η ειδικότητα της πιο επικίνδυνης περιφερειακής αρχής που έχει περάσει ποτέ από τη Θεσσαλία.

Σταχυολογούμε τα καλύτερα σημεία:

  Οι 2 νέοι μετρητές που θα έρθουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι μεταχειρισμένοι, αλλά πιο νέας τεχνολογίας από τον ένα και μοναδικό υπάρχοντα μετρητή, που ήταν «ξεπερασμένος και πάθαινε βλάβες». Οποία θεία επιφοίτηση(!) 4 χρόνια πέρασαν, με τον Βόλο να βουλιάζει στην αρρώστια, για να συνειδητοποιήσει η Περιφέρεια την αχρηστία του απηρχαιωμένου εξοπλισμού της!
Αυτοί οι δύο μαζί με άλλους 3, θα τοποθετηθούν σύμφωνα με υποδείξεις της έρευνας οσμών (Ολφακτομετρία) του Αριστοτελείου στα ΚΤΕΟ, στη Νέα Ιωνία, στο Μηχανολογικό, στο 1ο σχολείο που υφίσταται ο παλαιός και πιθανόν στην Αγριά. Πού είναι η Νέα Δημητριάδα οέο;;; Η περιοχή που εμπίπτει και λόγω γειτνίασης και λόγω φοράς του ανέμου στη μελέτη διασποράς ρύπων της ΑΓΕΤ;;; Και που σε παλιότερη μελέτη είχε το μεγαλύτερο φορτίο;;;

  Ειπώθηκε γενικά και αόριστα ότι θα μετρούν «κι άλλους ρύπους». Με την ακρίβεια των λέξεων και την τήρηση των υποσχέσεων δεν τα είχε ποτέ καλά η Περιφέρεια. Ποιούς;;; Τους 8 υποχρεωτικούς ρύπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σε real time, on line ενημέρωση για τους πολίτες;;;

Η ΟΛΦΑΚΤΟΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Και ας μην μιλήσουμε για την έρευνα της Ολφακτομετρίας… Το πόρισμα της οποίας περιμένουμε δύο χρόνια τώρα! Η περιβόητη μελέτη που ακόμα διενεργεί το ΑΠΘ δεν περιλαμβάνει καμία από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις (φουράνια, διοξίνες) και κανένα από τα βαρέα μέταλλα, μιας και η μελέτη αναφέρεται σε ότι μυρίζει και όχι σε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών, την έφερε προς ψήφιση ο κ. Αγοραστός στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου χωρίς καν γραπτή εισήγηση! Και η διαστρέβλωση συνεχίστηκε όταν μετά τη σύσκεψη στις 06/09/2019 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δήλωνε ότι «η κ. Σαμαρά (υπεύθυνη του εργαστηρίου του ΑΠΘ) είπε ότι οι οσμές δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής», για να διαψευσθεί με γραπτή επιστολή από την ίδια! Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε από τον κ. Αγοραστό και στην Ειδική Μόνιμή Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής (30/09) όπου ο κ περιφερειάρχης επέμενε να αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του προς συζήτηση θέματος («ενημέρωση των μελών της επιτροπής για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων με αφορμή την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου»), επιμένοντας πως δεν υπάρχει καμία ρύπανση στο Βόλο!!!

Τον Ιανουάριο του 2021 παραδόθηκε το πόρισμα του πρώτου εξαμήνου που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τον εντοπισμό οσμών και των πηγών τους, με την κα Κολυνδρίνη, να μας υπόσχεται ότι σε ένα μήνα θα έχουν βγει και τα αποτελέσματα της ολφακτομετρίας και θα παρουσιαστούν όλα μαζί. Η κ. Σαμαρά εξήγησε ότι η ερευνητική της ομάδα δεν έχει την δικαιοδοσία να εισέρχεται σε ιδιωτικούς χώρους: «Εμείς δεν μετράμε στην καμινάδα αλλά τη διάχυση των όποιων χημικών ρύπων που μπορεί και να περιέχουν οσμές στην ατμόσφαιρα», για να την διαψεύσει και πάλι η κα Κολυνδρίνη λέγοντας ότι «Στο πλαίσιο του προγράμματος της ολφακτομετρίας ελέγχθηκαν επτά μεγάλες βιομηχανίες λαμβάνοντας αέριο υλικό μέσα και από τον περιβάλλοντα χώρο των βιομηχανιών». Επίσης δήλωσε ότι «Εδώ και τρεις μήνες ο Δημόκριτος ανέλαβε να κάνει μετρήσεις απαερίων σε καμινάδες εργοστασίων μεταξύ των οποίων η ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία». Για αυτήν την έρευνα μάλλον ήταν υπεύθυνος ο Φαντομάς και δεν μάθαμε ποτέ λεπτομέρειες.

Τότε λοιπόν διαπιστώθηκε η ύπαρξη των οσμών, αλλά ακόμη «δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι πηγές αυτού του τύπου της ρύπανσης που για την ώρα δεν καταγράφεται ως επικίνδυνη» όπως αναφέρθηκε, καθώς οι περιορισμοί και τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην καραντίνα λόγω της υγειονομικής κρίσης είχαν μειώσει κατά ένα σημαντικό βαθμό τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων από όπου προέρχεται ένα μέρος των οσμών, όμως η έρευνα «θα συνεχιστεί για άλλους έξι μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σύμφωνα με τη σύμβαση». Όλα αυτά πριν ένα χρόνο!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Και εδώ εκφράζουμε τα εύλογα ερωτήματα μας. Πραγματικά, αγαπητοί αιρετοί συμπολίτες μας, χρειαζόμαστε νέους μετρητές;; Όταν υπάρχουν μετρητές και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία; Και αν γίνεται τόση συζήτηση για τα PM 2,5 μπορεί κάποια επιστημονική ομάδα να μας ενημερώσει με εμπεριστατωμένες μετρήσεις ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που ευθύνονται, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ το χρόνο που μας πέρασε από τον COVID19!!!

Πού είναι οι μετρήσεις στο έδαφος ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ; Στη Χαλυβουργία Βόλου έρευνα του Π.Θ. πριν ένα μήνα κατέδειξε τιμές Μπαγκλαντές! Πού είναι οι μετρήσεις ΔΙΟΞΙΝΩΝ και ΦΟΥΡΑΝΙΩΝ;

Μετά από όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την ανακοίνωση για την τοποθέτηση των νέων μετρητών ετεροχρονισμένη και άκυρη. Οι οποίοι μετρητές ΔΕΝ θα σώσουν την κατάσταση όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα πρόστιμα από την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στο Ευρωκοινοβούλιο που κατέθεσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) το Δεκέμβριο του 2021. Και τότε οι εντυπωσιαστές θα βρεθούν υπόλογοι των πράξεων τους.

Κύριε Αγοραστέ, ω εσύ επιδέξιε μετρ του Εντυπωσιασμού, ξέρεις ότι την ώρα που κόμπαζες με άλλη μία άχρηστη ανακοίνωση, ο Βόλος είχε μικροσωματίδια του ύψους των 112 με όριο τα 5;;; Ότι σήμερα το πρωί, όπως και χτες και προχτές, την ώρα πήγαιναν τα παιδιά σχολείο είχε μέση ημερήσια τιμή τα 60 και τα παιδικά πνευμόνια εισέπνεαν τη χειρότερη μορφή καμένου χλωρίου;;; Πόσους μετρητές χρειάζεσαι για να σου δείξουν τα αυτονόητα; Αλλά μάλλον δεν σε αφορούν ούτε τα νούμερα ούτε η ποιότητα του αέρα. Ασχολήσου λοιπόν με τα εγκαίνια σου και όσους σε επευφημούν. Δηλαδή όσοι α-νόητοι υπάρχουν ακόμα.

Γιατί η ανθρώπινη ζωή μετράει για εσένα και τους ομοίους σου μόνο όταν μεταφράζεται σε ψήφους!
Ντροπή σας για τον κατ’ εξακολούθηση εμπαιγμό και βιασμό της υγείας και της αξιοπρέπειας μας.