Παραπήραν… αέρα οι «φουσκωτοί» του χρυσού

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

27/12/2012

 

Καλά Χριστούγεννα με «φουσκωτούς» ευχήθηκε στους κατοίκους της Χαλκιδικής η εταιρεία χρυσού Eldorado Gold, που κόπτεται -κατά τα άλλα- να βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο, «επενδύοντας» στα μεταλλεία των Σκουριών.

 

 

Παραμονές της γιορτής, την περασμένη Δευτέρα, σεκιουριτάδες της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά παρεμπόδισαν παρέα κατοίκων να περάσουν από τον δημόσιο δασικό δρόμο και στη συνέχεια τους κατέγραψαν με κάμερες, παραβιάζοντας δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πολυγύρου για την ελεύθερη διέλευση στο βουνό.

 

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να προσαχθούν άπαντες στο αστυνομικό τμήμα και να προκληθεί ένταση στην περιοχή, όχι πάντως με ευθύνη των απλών περιπατητών, που θέλησαν να βγουν μια βόλτα στο άλλοτε πανέμορφο δάσος, το οποίο έχει υλοτομήσει ανελέητα η εταιρεία.

 

Οπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, κάτοικοι διερχόμενοι από τον δημόσιο δασικό δρόμο κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στο βουνό συναντήθηκαν με υπαλλήλους σεκιούριτι της εταιρείας.

 

Ο δρόμος ήταν κλειστός, οι μπάρες κατεβασμένες και οι απαιτήσεις τους εντελώς αλλοπρόσαλλες. Παρά τη δικαστική απόφαση 788/2012, η ελεύθερη πρόσβαση και διέλευση στο βουνό συνεχίζουν να απαγορεύονται. Φαίνεται πως η εταιρεία, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμη και δικαστικές αποφάσεις!

 

Οι «φουσκωτοί» αξίωναν από τους διερχόμενους κατοίκους την κατάθεση των προσωπικών τους στοιχείων, επικαλούμενοι και επιδεικνύοντας από μακριά την απόφαση του Δασαρχείου Αρναίας, σύμφωνα με την οποία καθίσταται η εταιρεία υπεύθυνη για την ασφαλή διέλευση στο κομμάτι του δρόμου που περνά δίπλα από το μελλοντικό όρυγμα.

 

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, αντέδρασαν και αρνήθηκαν. Η όποια προσπάθειά τους για μια «λογική συνεννόηση» έπεφτε στο κενό, συναντώντας το «άνετο ύφος» των σεκιουριτάδων. Η ένταση κορυφώθηκε μόλις διαπιστώθηκε πως οι «φουσκωτοί» βιντεοσκοπούσαν με φορητή κάμερα, εστιάζοντας στα πρόσωπα των κατοίκων και στις πινακίδες των αυτοκινήτων.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν είδαν πως οι κάτοικοι δεν θα υποχωρούσαν και ότι ήδη είχαν καλέσει την αστυνομία, σήκωσαν την μπάρα δηλώνοντας πως τα στοιχεία των παρευρισκομένων είχαν ήδη καταγραφεί και πως η διέλευση ήταν πλέον ελεύθερη.

 

Η άφιξη των αστυνομικών ξεκαθάρισε ότι ο αποκλεισμός του δημόσιου δρόμου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα. Οι τρεις σεκιουριτάδες προσήχθησαν στο τμήμα. Εκεί, όμως, υπέδειξαν τέσσερις από τους κατοίκους ισχυριζόμενοι ότι τους απείλησαν, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και αυτοί στο Α.Τ. Αρναίας. Παραμονές Χριστουγέννων… καταθέσεις επί καταθέσεων, κρύο και ταλαιπωρία.

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, απ” έξω άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι της εταιρείας, περίπου 40 άτομα, που επιδόθηκαν σε προπηλακισμούς οποιουδήποτε αναγνώριζαν ως αντιδρώντα στην εξόρυξη χρυσού. Το θέμα έληξε έπειτα από πολύωρη διαβούλευση παρουσία δικηγόρων και, μετά την ανάκληση των κατηγοριών που βάραιναν τους προσαχθέντες κατοίκους, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι γύρω στις οχτώ το βράδυ.

 

Στο μεταξύ, μια σειρά εκδηλώσεις με τίτλο «Το Δάσος των Χριστουγέννων» πραγματοποιούνται στην περιοχή, στο πνεύμα των ημερών, και θα διαρκέσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

 

Τα πάντα είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι αποκλειστικά από τους κατοίκους, «χωρίς ενίσχυση από το Δήμο ή χορηγία από την εταιρεία-καταστροφέα του τόπου μας», όπως ανακοινώνουν και τονίζουν: «Ενα πνεύμα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και συνεργασίας υπάρχει στην κοινωνία της Ιερισσού εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο». Τότε οι κάτοικοι της Ιερισσού αρνήθηκαν τα λεφτά της «Ελληνικός Χρυσός» για τον παιδικό σταθμό που θα στέγαζε τα παιδιά τους και τον έφτιαξαν μόνοι τους.

 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο

 

Με ψήφισμά του, εξάλλου, στην 67η συνέλευση των αντιπροσώπων του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας τάχθηκε ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη χώρα μας. Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

 

«Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει. Στις σημερινές συνθήκες για τη χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση.

 

Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τομείς για την οικονομία μας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και η αύξηση της προστιθεμένης αξίας των αγροτικών προϊόντων με τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λπ. Επειδή οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους “επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού” δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα την αειφόρα αγροτική ανάπτυξη, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και τη μοναδικότητα της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Ορους, μας οδηγούν με βεβαιότητα να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη, Εβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς».