Βόλος 02/08/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενώ όλη η Ευρώπη θέτει το 2035 ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου της ταφής μόνο του 10% των παραγόμενων αποβλήτων, η Ελλάδα «πρωτοπορεί» και διαβεβαιώνει ότι θα πετύχει το στόχο αυτό το 2030!!!
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είναι 50 χρόνια πίσω τόσο σε υποδομές όσο και στη διαλογή στη πηγή και στην ανακύκλωση. Όμως «έχει σχέδιο» και θα τους ξεπεράσει τους κουτόφραγκους! Ιδού λοιπόν το σχέδιο:

1. Σε πρώτη φάση, βάζουμε μπροστά τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): «Επειδή τα δημόσια έργα διαχείρισης των αποβλήτων καθυστερούν, δώσε ΣΔΙΤ. Και τί πειράζει αν το κόστος της δημόσιας διαχείρισης ανέρχεται σε 45-50 ευρώ ανά τόνο, ενώ στα ΣΔΙΤ σε 80-100 ευρώ;
2. «Και τί το θέλετε το προσωπικό στους ΦοΔΣΑ, αφού μπορείτε να κάνετε τα έργα με ΣΔΙΤ»; Να λοιπόν γιατί, εδώ και δέκα χρόνια, απαγορεύονται οι προσλήψεις στους ΦοΔΣΑ! Οι οποίοι υποχρεώνονται να συνάψουν συμβάσεις με εργολάβους, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των έργων τουλάχιστον κατά 30%, μόνο για την απασχόληση προσωπικού.

3. «Έχουμε κάτι ψιλοπροβληματάκια, και καθυστερούν λιγάκι οι εγκρίσεις χρηματοδότησης των ΜΕΒΑ και του εξοπλισμού των Δήμων σε κάδους, απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κλπ., αλλά δεν τρέχει τίποτα, σε δυο τρία χρονάκια θα τα έχετε πάρει»! Εν τω μεταξύ, ενώ από πλευράς εξοπλισμού
το Κράτος τρέχει με ρυθμούς χελώνας, την ίδια στιγμή φορτώνει τους ΟΤΑ με το τέλος ταφής, που ξεκινάει από τα 25 ευρώ ανά τόνο και θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο, επειδή και καλά οι ΟΤΑ φταίνε που δεν μειώνουν την ταφή των αποβλήτων, την ίδια στιγμή που το Κράτος δεν τους εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των υποδομών για τη μείωση της ταφής. Αυτό βέβαια βολεύει όλους και το Κράτος και τους Δήμους αφού ο ένας κατηγορεί τον άλλο και κανένας δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει.

4. Και μετά, έρχεται το κερασάκι στην τούρτα: «Αντί να θάβετε τα κλαδέματα από τους κήπους και να πληρώνετε το τέλος ταφής, γιατί δεν τα φέρνετε σε μας, στα τσιμεντάδικα, να τα καίμε; «Το ότι η καύση βιοαποβλήτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αφορά μόνο στο υπόλειμμα, μετά από τη διαλογή στη πηγή την επανάχρηση και την ανακύκλωση, δεν προβληματίζει κανέναν. Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν υπενθυμίζει στις τσιμεντοβιομηχανίες, ότι το Κράτος έχει συμφωνήσει μαζί τους να καίνε ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ καύσιμο, και όχι τα βιοαπόβλητα.

Και έτσι έχουμε:

·                     Ένα Κράτος, που εξαπατά τους πάντες, ισχυριζόμενο ότι θα έχει πετύχει τους στόχους μείωσης της ταφής στο 10% το 2030, ενώ η ΕΕ του επιτρέπει να πετύχει τους στόχους το 2035. Και που εκβιάζει τους ΟΤΑ: είτε να πληρώσουν υπέρογκο τέλος ταφής, είτε να σπρώξουν τα απόβλητά τους σε καύση, την οποία η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει.

·                     Τους απελπισμένους Δήμους που καλούνται να πληρώσουν το τέλος ταφής, ενώ δεν φταίνε οι ίδιοι για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των υποδομών που θα τους επέτρεπαν να μειώσουν τις ποσότητες των αποβλήτων που θάβουν.

·                     Τις τσιμεντοβιομηχανίες που τρίβουν τα χέρια τους, διαφημίζοντας παράνομες πρακτικές καύσης βιοαποβλήτων, μειώνοντας το κόστος που θα επιβαρύνονταν για την προμήθεια καυσίμων. Αυτά σε βάρος της τσέπης και της υγείας των δημοτών, χωρίς κανείς να ενοχλείται!