Βόλος 23/06/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση τις παραμονές της συζήτησης της υπόθεσης τις ΑΓΕΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που έχει προσδιοριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν δέχονται να είναι πειραματόζωα για τα κέρδη μια πολυεθνικής που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό του Βόλου. Ότι δεν δέχονται την υπονόμευση της υγείας τους από τους καρκινογόνους ρύπους που εκπέμπονται από τα εισαγόμενα από την Ιταλία σκουπίδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικό και απροσδιόριστα άλλα απόβλητα. Σχετικά θα προτείνει και σε άλλους φορείς της πόλης του Βόλου τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.
Δυστυχώς και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν απαγόρευσε την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, αλλά ετοιμάζεται, στα χνάρια του κ. Φάμελλου, να υπογράψει συμφωνία με τις τσιμεντοβιομηχανίες, φυσικά και με την ΑΓΕΤ, για την καύση σκουπιδιών, αντίθετα από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ προς την Ελλάδα αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, θέτουν ως φιλοδοξία για την ΕΕ τη μηδενική ρύπανση, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής ουδετερότητας.  Μάλιστα στο πλαίσιο της «ιεράρχησης των αποβλήτων»της ΕΕ, η πρόληψη των αποβλήτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και η ανακύκλωση αποκτά προτεραιότητα έναντι της ανάκτησης ενέργειας ή της διάθεσης αποβλήτων.Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα απόβλητα συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία με τρόπο που προστατεύει τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον». Επομένως τα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης για καύση αποβλήτων από τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι απολύτως αντίθετα με την πολιτική της ΕΕ και αυτό θα επιφέρει κυρώσεις.
Είναι φανερό επομένως ότι δεν αρκούν οι όποιες υποσχέσεις, αλλά χρειάζεται οι πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική λύση, εκμεταλλευόμενοι όλες τις δυνατότητες που παρουσιάζονται. Επομένως και η συζήτηση του θέματος της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που θα γίνει στο ΣτΕ στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι μια ευκαιρία για αυτό. Εκεί θα συζητηθούν οι δύο ΑΕΠΟ, του κ. Φάμελλου, από το 2017 και η πρόσφατη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα. Η αναβολή για τις 15 Σεπτεμβρίου δόθηκε αυτεπάγγελτα και λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από τους νομικούς συμβούλους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων κ.κ. Δήμου και Γιώργου Νικόπουλου. Για τη δικάσιμο αυτή η πλευρά των οικολογικών οργανώσεων θα προετοιμαστεί κατάλληλα λαμβάνοντας υπόψη και τη  επιδείνωση των συνθηκών καύσης υλικών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ με την ΑΕΠΟ του κ. Σκρέκα. Απομένει και στους πολίτες να κινητοποιηθούν, για μια ακόμα φορά, για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται!