Βόλος 14/03/2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΙΤΗ 14/02/2017

Η περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό η σύνθεση του πληθυσμού δεν αποτελείται μόνο από κατοίκους της περιοχής της Μαγνησίας, αλλά και από άλλους πολίτες που επέλεξαν να μείνουν εδώ λόγω της ομορφιάς της. Δυστυχώς όμως, τον τελευταίο καιρό, συμβαίνουν πολλά που απειλούν να ακυρώσουν τον πλούτο και την ομορφιά της περιοχής. Και βάζουν σε δοκιμασία και προβληματισμό τους κατοίκους της.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η δυνατότητα που δόθηκε στην ΑΓΕΤ, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Βόλου, να καίει σκουπίδια, λυματολάσπη και κάθε άλλη ύλη που βαφτίζεται ως «εναλλακτικό καύσιμο». Ειδικά το RDF περιέχει πλαστικά υλικά που θα καίγονται στους απαρχαιωμένους κλιβάνους τις ΑΓΕΤ. Μέχρι σήμερα είχε άδεια να καίει 7.000 τόνους RDF και τώρα πήρε άδεια για 100.000 τόνους RDF και 100.000 τόνους άλλα υλικά!!! Σε μία πόλη που ήδη έχει πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση έρχεται να προστεθεί ακόμη μία πηγή που θα παράγει διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο, ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Και μάλιστα σε μία πόλη που από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε 30% αύξηση των καρκίνων.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα για τις επιπτώσεις της καύσης των παραπάνω υλικών, πραγματοποιεί Ενημερωτική Συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 7.15 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ.

Στη συγκέντρωση αυτή επιστήμονες θα ενημερώσουν τους φορείς και τους πολίτες για την καύση του RDF και άλλων υλικών και τις επιπτώσεις που έχουν οι ουσίες αυτές στο περιβάλλον και την υγεία. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Σωτηρίου, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, με θέμα:

«Διαδικασίες και δυνατότητες θερμικής επεξεργασίας υλικών. Προβλήματα».

Βαγγέλης Σπίθας, εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με θέμα:

«Καύση RDF και άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» στην τσιμεντοβιομηχανία».

Γιώργος Ρήγας, παθολόγος-ογκολόγος, Νοσοκομείο Βόλου, με θέμα:

«Οι επιπτώσεις των επικίνδυνων αέριων ρύπων στην υγεία»

Η ΑΓΕΤ είχε την υποχρέωση να αποδείξει, στην πόλη που τη φιλοξενεί, ότι η καύση των παραπάνω υλικών δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Όμως, παρόλο που προσκλήθηκε να αναλάβει εισήγηση στην αυριανή εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ούτε καν απάντησε είτε θετικά, είτε αρνητικά. Αυτή η περιφρόνηση προς τους κατοίκους της πόλης που τη φιλοξενεί είναι απαράδεκτη και δεν αντισταθμίζεται με οποιαδήποτε ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους πολίτες και τους φορείς του Βόλου να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την απόφαση για να οδηγήσουμε στην ανάκλησή της. Πολλές μέρες του χρόνου ακόμη και το καλοκαίρι η πρωινή ατμόσφαιρα του Βόλου μυρίζει πλαστικό. Από σήμερα θα ξέρουμε την απάντηση. Και μάλιστα πιο έντονη!

Στο βωμό του κέρδους δεν πρέπει να θυσιάζεται η υγεία των πολιτών.

Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε την αδράνεια και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Βόλου η οποία δεν πήρε καμία θέση και δεν δέχθηκε καν να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα το τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες του Βόλου.

Εκτός αυτού όμως με διάφορες ενέργειες η Δημοτική Αρχή Βόλου υποβαθμίζει το περιβάλλον της πόλης και της περιοχής με σοβαρές συνέπειες ακόμα και στην οικονομία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο βιολογικός καθαρισμός που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού και την οικονομία της περιοχής.

Επιπλέον οι επιλογές της για τις αλλαγές που προγραμματίζει για την οδό Καραμπατζάκη αποδεικνύουν ότι δε σέβεται το περιβάλλον της πόλης για το οποίο έχουν αγωνιστεί πολίτες και φορείς της περιοχής.

Στην Ενημερωτική Συγκέντρωση της Τετάρτης καλούνται πολίτες και φορείς πρέπει να ενημερωθούν και να λάβουν τις αποφάσεις τους.