• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
  • ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΟΙΒΗΙΔΑ-ΚΑΡΛΑ   ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ «Η ΒΟΙΒΗΙΣ»
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

SOS για τη λίμνη Κάρλα

Οι τρεις υπογράφοντες φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή της λίμνης Κάρλα, από τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο 24ο συνέδριό του, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αξία του οικοτόπου της Κάρλας, όρισε τριμελή επιτροπή για την εξέταση της κατάστασης της λίμνης και την προστασία της.

Στα πλαίσια αυτά, και σε συνεργασία με τους δύο άλλους φορείς, έγινε χθες Πέμπτη 29/1/15 επίσκεψη στη λίμνη και διαπίστωσε αφενός τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή και το γεγονός ότι παρέρχεται η κρίσιμη περίοδος του Χειμώνα για τον εμπλουτισμό της λίμνης με νερό και τη σωτηρία της και αφετέρου τον πλούτο της πανίδας που φιλοξενεί η λίμνη.

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας. Οι μεγάλες καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν, εδώ και καιρό οι επιστήμονες, μας καλεί όλους σε εγρήγορση για την αποτροπή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα γίνει το καλοκαίρι, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μεταφορά νερού και από τον Πηνειό. Σημειώνεται δε ότι για τη λίμνη Κάρλα έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά χρημάτων, τα οποία η χώρα μας απειλείται να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αδιαφορία των υπηρεσιών του Υπουργείου για τη λειτουργία και την περιφρούρηση του έργου είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες στα αντλιοστάσια της «Πέτρας» στην Κάρλα να μην αντλούνται νερά από τον Πηνειό, να είναι συνέχεια ανοιγμένο το θυρόφραγμα προς τον Παγασητικό και επομένως να μην έχουμε εισροές νερού στον ταμιευτήρα τα τρία(3) τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα αυτής της, μέχρι πρόσφατα, εγκατάλειψης είναι:

α) να έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης, αφού πρόσφατες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η ακτογραμμή πλημμυρισμού της λίμνης, έχει υποχωρήσει, σε κάποια σημεία, μέχρι και ένα(1) χιλιόμετρο, από τα περιμετρικά όρια. Η μείωση δε του όγκου του νερού στη λίμνη έχει υποβιβάσει τη στάθμη της επιφάνειας της λίμνης σε απαγορευτικά επίπεδα. Η μέση στάθμη του νερού είναι σήμερα μόλις τριάντα εκατοστά (+0,30 μ), όταν το οικολογικό όριο, που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, είναι δυόμισι μέτρα (+2,50 μ), πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα πανίδα και προοιωνίζει τεράστια οικολογική καταστροφή την καλοκαιρινή περίοδο, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

β) να υποβαθμίζεται διαρκώς, η ποιότητα το νερού της λίμνης, από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε ένα πολύ οριακό σημείο κι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερά, κατά την τρέχουσα χειμερινή και εαρινή περίοδο. Ο προγραμματισμός της κατασκευής έργων, κατά μήκος της τάφρου τροφοδοσίας (κατασκευή μικρών θυροφραγμάτων) δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά νερού μέχρι την τελευταία ημέρα της υγρής περιόδου. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμερισθούν όλα τα εμπόδια και να αναβληθούν, για δύο μήνες, αν χρειαστεί, εργασίες, ώστε να ξεκινήσει τώρα η μεταφορά νερού στη λίμνη.

Πρέπει να «σφραγιστεί» επιτέλους το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Παγασητικό και να ξεκινήσουν τώρα οι αντλήσεις και να διοχετευθούν, τα βρόχινα πλημμυρικά νερά, μέσα στον ταμιευτήρα. Είναι γνωστό ότι σε κάθε βροχόπτωση, τα τελευταία τρία(3) χρόνια, εκατομμύρια κυβικά νερού διοχετεύθηκαν στον Παγασητικό, επειδή ήταν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια της Κάρλας στη θέση «Πέτρα».

Αυτό, όμως, που δεν έκαναν μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε Υπουργοί είναι τώρα αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, διότι με νομοθετική ρύθμιση έγινε η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη για την πορεία κατασκευής και της λειτουργίας του έργου.

Οι υπογράφοντες φορείς ζητούν να κλείσει άμεσα το θυρόφραγμα της σήραγγας και να τεθούν σε λειτουργία οι αναγκαίες αντλίες στο αντλιοστάσιο της «Πέτρας». Τελικά εκφράζουν την αγωνία τους και την απαίτησή τους για τη σωτηρία της λίμνης Κάρλα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Ι. Βερβερίδης (Χαλκιδική) 6976-789871

Κ. Βολιώτης (Βόλος) 6977-686838     Αθ. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384 Παν. Κατσουλάκος (Μακρακώμη) 6977-606827

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΜΕΒΟ

Σωτήρης Γκανάτσιος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΠΜ

Κώστας Βολιώτης