ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 04/05/2017                                                              περ.48p/17/1734π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Όλοι οι Βολιώτες, που αγαπούν τον τόπο τους, την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους πρέπει να συμμετάσχουν στην Ενημερωτική Συγκέντρωση που οργανώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 στις 17.45 στο αμφιθέατρο Κορδάτος του κτιρίου Παπαστράτου.

Η ενημέρωση θα γίνει από τον περιβαλλοντολόγο κ. Γιάννη Γερόπουλο, τον καθηγητή του δικαίου περιβάλλοντος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Μπάλια, το δικηγόρο και πρώην νομικό σύμβουλο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δήμο Νικόπουλο, εξειδικευμένο στο δίκαιο περιβάλλοντος, και τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ειδικό στην επεξεργασία αποβλήτων και την περιβαλλοντική τεχνολογία, κ. Πέτρο Σαμαρά.

Οι ειδικοί επιστήμονες, που έχουν μιλήσει μέχρι τώρα, έχουν αναφέρει τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή καύση RDF ή άλλων λεγομένων «εναλλακτικών καυσίμων». Κλιβάνους νέας τεχνολογίας, εξειδικευμένους και συνεχείς ελέγχους και διασφαλισμένη ποιότητα καθαρού υλικού. Είναι προφανές ότι κανένας από τους τρεις αυτούς όρους δε πληρούται στην περίπτωση της ΑΓΕΤ. Παρόλα αυτά η βιομηχανία αυτή έκαψε περίπου 7.000 τόνους RDF το 2015 και 2000 τόνους το 2016, ανενόχλητα και χωρίς συνέπειες! Είναι όμως άγνωστες οι συνέπειες αυτής της αυθαιρεσίας στους πολίτες του Βόλου.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών εξάλλου σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ως προϋποθέσεις για καύση αστικών στερεών απορριμμάτων το να είναι οι ρύποι κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος, να είναι πολύ τακτικοί οι έλεγχοι, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους τοξικούς ρύπους (διοξίνες κλπ.) και οι εγκαταστάσεις καύσης να είναι τελευταίας τεχνολογίας και όχι κλίβανοι παλαιού τύπου. Είναι προφανές επομένως ότι οι κίνδυνοι που έχει επισημάνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είναι και σύμφωνα και με την Ένωση Ελλήνων Χημικών υπαρκτοί.

Κανένας πολίτης επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί μπορεί η επόμενη πόρτα που θα χτυπήσει να είναι η δική του!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους πολίτες και τους φορείς να παρακολουθήσουν την Ενημερωτική Συγκέντρωση του Σαββάτου. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ενεργός πολίτης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                               Κώστας Βολιώτης