Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Δελτία τύπου της ΠΠΜ

Δελτία τύπου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

ΟΙ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Οι Βολιώτες είπαν όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF

«Κεκλεισμένων των θυρών» και με την προστασία των ΜΑΤ, συνεδρίασε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τη συμμετοχή μόνο της πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση παρωδία, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου, το οποίο θα καίγεται, κατά κύριο λόγο από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, απειλώντας την υγεία των Βολιωτών αφού θα επιστρέφει στην πόλη ως καρκίνος. Και δεν πρόκειται μόνο για τα σκουπίδια της πόλης του Βόλου, αλλά τουλάχιστον της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι δε γνωστό ότι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ καίγονται ήδη τα σκουπίδια της Ιταλίας, κάνοντας αυτό το μεγάλο ταξίδι, αφού δεν επιτρέπεται να καίγονται εκεί.

Πάνω από 700 πολίτες συγκεντρωθήκαν έξω από το Δημαρχείο του Βόλου για να δηλώσουν τη διαφωνία τους για τις επιλογές της υπό τον κ. Μπέο Δημοτικής Αρχής. Με πλήθος πανό κατήγγειλαν την αντιδημοκρατική πολιτική της Δημοτικής Αρχής και την αδιαφορία της για την προστασία της υγείας των πολιτών του Βόλου.

img

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους δήλωσαν τη θέλησή τους να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής SRFαπό το Δήμο Βόλου, πράγμα που έχει ήδη αποφασίσει η Επιτροπή Πολιτών Βόλου και την έχει εμποδίσει μέχρι τώρα η πανδημία..

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ για την Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου της Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

ΓΕΝΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι εντός του 2020 πρόκειται να δημοπρατηθούν στη χώρα μας 17 εργοστάσια πεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι κι εκείνο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας. Η δυναμικότητα επεξεργασίας του θα είναι 50.592 τόνοι αστικών αποβλήτων ετησίως και 15.200 τόνοι οργανικών που θα προέρχονται από κλαδέματα. Σύνολο 65.792 τόνοι ετησίως. Επιπλέον για την παραγωγή του κομπόστ θα εισάγεται κατάλληλο υλικό δομής σε ποσότητα 6.500tn.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τελικής του ετήσιας παραγωγής, όπως προβλέπει η προμελέτη του έργου, θα είναι:

1. Ανάκτηση χρήσιμων υλικών όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό σε ποσοστό 12% (7.774 tn)

2. Βελτιωτικό υλικό επικάλυψης εδαφών (κομπόστ) σε ποσοστό19% (12.700tn)

3. Δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αποτελείται από υπολείμματα αποβλήτων και θα είναι κατάλληλο για χρήση από τσιμεντοβιομηχανίες (rdf), σε ποσοστό 27% (18.210tn)

4 Υπολείμματα, τα οποία θα οδηγούνται σε ταφή στον όμορο ΧΥΤΥ, σε ποσοστό 18.5% (12.200tn)

5.Θα υπάρχουν απώλειες από τη βιολογική διεργασία, που υπολογίζονται σε ποσοστό 32.5% (21.442tn). Από την διεργασία αυτή των οργανικών (σήψη), θα παράγεται βιοαέριο, που θα καίγεται σε υπάρχουσα μονάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Α) Είναι αξιοσημείωτο ότι η γραμμή παραγωγής RDF, δεν προβλέπεται να υπάρχει στις δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των γειτονικών νομών Λάρισας, Τρικάλων - Καρδίτσας, και Φθιώτιδας. Επίσης δεν υπάρχει και στα εργοστάσια Ιωαννίνων και Κοζάνης που ήδη λειτουργούν. Αυτό φυσικά συνδέεται με την αναφορά στην σχετική ΜΠΕ ότι τα επεξεργασμένα σκουπίδια με τη μορφή SRF θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά στον Βόλο λειτουργεί ήδη τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό αναπόφευκτα θα καταδικάσει την πόλη του Βόλου σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων. Το μόνο όφελος για τον πολίτη θα είναι η επιβάρυνση της υγείας του, της προσωπικής και τοπικής οικονομίας και δη του περιβάλλοντος.

Β) Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 7 του ΦΕΚ 237 στις 4/11/2016 προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου. Στη θέση αυτή, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού διαμερίσματος της Άγριας, προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής.

Γ) Στο ΦΕΚ 1298 τον Απρίλιο του 2017, παρ. 99, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγή RDF από τέτοιες μονάδες, είναι οικονομικά βιώσιμη, εφόσον αυτές βρίσκονται σε μέγιστη γεωγραφική ακτίνα 200 χλμ. από εργοστάσια που τα χρησιμοποιούν.

Δ) Είναι γνωστό από πρόσφατη έγκυρη μελέτη του Π.Θ. (Φεβρουάριος 2019) ότι στο Βόλο η νοσηρότητα και η θνησιμότητα νέων ανθρώπων είναι, ανεξήγητα, πολύ πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο

Ε) Είναι επίσης γνωστό από πολλές σχετικές μελέτες ότι η καύση πλαστικών, που είναι το κυρίαρχο υλικό σύστασης του RDF με κωδικό 19.12.10, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το εργοστάσιο της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), ενοχοποιείται για παραγωγή διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, τα οποία διαφεύγουν σε μεγάλες ποσότητες που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την Δημόσια Υγεία (ΕΜΠ 2009,SINTEF 2008)

Στ) Έγινε γνωστό από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) ότι κάθε χρόνο εκπέμπονται προς την πόλη εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ρύπων, με απρόβλεπτες μελλοντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία (βλέπε πίνακα εκπεμπόμενων ρύπων μετά την αντιρρυπαντική προστασία στη σχετική ΜΠΕ)

Ζ) Τέτοιου είδους εργοστάσια είναι οικονομικά ασύμφορα τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος λειτουργίας τους θα επιβαρύνει δυστυχώς, συνεχώς τους πολίτες.

img 

ΣΥΝΘΕΣΗ

1) Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως προφανές ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων προβλέπει μια γραμμή παραγωγής RDF-SRF σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με αδήλωτη μεν αλλά έκδηλη, την άμεση μεταφορά των υπολειμμάτων των γειτονικών νομών σε αυτή, προκειμένου να δεματοποιούνται και να μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο. Για την Κεντρική Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο του Βόλου θα έχει αυτή την δυνατότητα και επομένως σ' αυτό θα μεταφέρονται για δεματοποίηση τα προς καύση υπολείμματα από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Αυτό καθίσταται σαφές από τις παρατηρήσεις Α και Γ και τη συνεχιζόμενη λειτουργία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, γεγονός με το οποίο όλη η Βολιώτικη κοινωνία αντιδρά.

2) Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά θα αποτελέσει και την αιτία μη εφαρμογής του, επειδή θα έχει σχεδιασθεί και επενδυθεί οικονομικά το μέλλον της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας, με παράλληλη έμμεση παράταση της ανοχής, στην λειτουργία μιας ιδιαίτερα βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας που θα έπρεπε να έχει μεταφέρει την δράση της σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή και όχι να παραμένει σε λειτουργία εντός της πόλης του Βόλου.

3) Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις Δ και Στ αλλά και με πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο καταγράφει ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα στην πόλη μας (Βλ. δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων με δηλώσεις του επί κεφαλής καθηγητή), η αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να είναι συμβατή με την λειτουργία αυτού του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στη σημερινή του θέση αλλά ούτε και με τη λειτουργία ενός άλλου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF μέσα στην πόλη.

4) Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση των υλικών που αποβάλλονται από κάθε είδους χρήση και ενώ η χώρα μας έχει χαμηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγεται η λύση της καύσης, που πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη.

5) Απαράδεκτη επίσης είναι η καύση επικίνδυνων υλικών, πλαστικών κλπ. από τσιμεντάδικα, αφού μάλιστα ορισμένα κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα ή εγγύτατα σε κατοικημένες περιοχές

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους λόγους 1,2,3,4,5 που προαναφέρθηκαν, ζητάμε να ακυρωθεί η Μ.Π.Ε. του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ΦοΔΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και να έρθει νέα η οποία δεν θα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF.

 

Η ΠΠΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Βόλος 11/05/2020                                                        περ.52p/19/1897π

Για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ για την Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου της Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

ΓΕΝΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι εντός του 2020 πρόκειται να δημοπρατηθούν στη χώρα μας 17 εργοστάσια επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι κι εκείνο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας. Η δυναμικότητα επεξεργασίας του θα είναι 50.592 τόνοι αστικών αποβλήτων ετησίως και 15.200 τόνοι οργανικών που θα προέρχονται από κλαδέματα. Σύνολο 65.792 τόνοι ετησίως. Επιπλέον για την παραγωγή του κομπόστ θα εισάγεται κατάλληλο υλικό δομής σε ποσότητα 6.500tn.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τελικής του ετήσιας παραγωγής, όπως προβλέπει η προμελέτη του έργου, θα είναι:

1. Ανάκτηση χρήσιμων υλικών όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό σε ποσοστό 12% (7.774 tn)

2. Βελτιωτικό υλικό επικάλυψης εδαφών (κομπόστ) σε ποσοστό19% (12.700tn)

3. Δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αποτελείται από υπολείμματα αποβλήτων και θα είναι κατάλληλο για χρήση από τσιμεντοβιομηχανίες (rdf), σε ποσοστό 27% (18.210tn)

4 Υπολείμματα, τα οποία θα οδηγούνται σε ταφή στον όμορο ΧΥΤΥ, σε ποσοστό 18.5% (12.200tn)

5.Θα υπάρχουν απώλειες από τη βιολογική διεργασία, που υπολογίζονται σε ποσοστό 32.5% (21.442tn). Από την διεργασία αυτή των οργανικών (σήψη), θα παράγεται βιοαέριο, που θα καίγεται σε υπάρχουσα μονάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.

ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΕΙΣ

Α) Είναι αξιοσημείωτο ότι η γραμμή παραγωγής RDF, δεν προβλέπεται να υπάρχει στις δυνατότητες των αντίστοιχων μονάδων των γειτονικών νομών Λάρισας, Τρικάλων - Καρδίτσας, και Φθιώτιδας. Επίσης δεν υπάρχει και στα εργοστάσια Ιωαννίνων και Κοζάνης που ήδη λειτουργούν. Αυτό φυσικά συνδέεται με την αναφορά στην σχετική ΜΠΕ ότι τα επεξεργασμένα σκουπίδια με τη μορφή SRF θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία και φυσικά στον Βόλο λειτουργεί ήδη τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό αναπόφευκτα θα καταδικάσει την πόλη του Βόλου σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων. Το μόνο όφελος για τον πολίτη θα είναι η επιβάρυνση της υγείας του, της προσωπικής και τοπικής οικονομίας και δη του περιβάλλοντος.

Β) Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 7 του ΦΕΚ 237 στις 4/11/2016 προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου. Στη θέση αυτή, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του δημοτικού διαμερίσματος της Άγριας, προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής.

Γ) Στο ΦΕΚ 1298 τον Απρίλιο του 2017, παρ. 99, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγή RDF από τέτοιες μονάδες, είναι οικονομικά βιώσιμη, εφόσον αυτές βρίσκονται σε μέγιστη γεωγραφική ακτίνα 200 χλμ. από εργοστάσια που τα χρησιμοποιούν.

Δ) Είναι γνωστό από πρόσφατη έγκυρη μελέτη του Π.Θ. (Φεβρουάριος 2019) ότι στο Βόλο η νοσηρότητα και η θνησιμότητα νέων ανθρώπων είναι, ανεξήγητα, πολύ πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο

Ε) Είναι επίσης γνωστό από πολλές σχετικές μελέτες ότι η καύση πλαστικών, που είναι το κυρίαρχο υλικό σύστασης του RDF με κωδικό 19.12.10, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το εργοστάσιο της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), ενοχοποιείται για παραγωγή διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, τα οποία διαφεύγουν σε μεγάλες ποσότητες που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την Δημόσια Υγεία (ΕΜΠ 2009,SINTEF 2008)

Στ) Έγινε γνωστό από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) ότι κάθε χρόνο εκπέμπονται προς την πόλη εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ρύπων, με απρόβλεπτες μελλοντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία (βλέπε πίνακα εκπεμπόμενων ρύπων μετά την αντιρρυπαντική προστασία στη σχετική ΜΠΕ)

Ζ) Τέτοιου είδους εργοστάσια είναι οικονομικά ασύμφορα τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος λειτουργίας τους θα επιβαρύνει δυστυχώς, συνεχώς τους πολίτες.

ΣΥΝΘΕΣΗ

1) Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως προφανές ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων προβλέπει μια γραμμή παραγωγής RDF-SRF σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με αδήλωτη μεν αλλά έκδηλη, την άμεση μεταφορά των υπολειμμάτων των γειτονικών νομών σε αυτή, προκειμένου να δεματοποιούνται και να μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο. Για την Κεντρική Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο του Βόλου θα έχει αυτή την δυνατότητα και επομένως σ' αυτό θα μεταφέρονται για δεματοποίηση τα προς καύση υπολείμματα από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Αυτό καθίσταται σαφές από τις παρατηρήσεις Α και Γ και τη συνεχιζόμενη λειτουργία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, γεγονός με το οποίο όλη η Βολιώτικη κοινωνία αντιδρά.

2) Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά θα αποτελέσει και την αιτία μη εφαρμογής του, επειδή θα έχει σχεδιασθεί και επενδυθεί οικονομικά το μέλλον της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας, με παράλληλη έμμεση παράταση της ανοχής, στην λειτουργία μιας ιδιαίτερα βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας που θα έπρεπε να έχει μεταφέρει την δράση της σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή και όχι να παραμένει σε λειτουργία εντός της πόλης του Βόλου.

3) Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις Δ και Στ αλλά και με πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο καταγράφει ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα στην πόλη μας (Βλ. δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων με δηλώσεις του επί κεφαλής καθηγητή), η αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να είναι συμβατή με την λειτουργία αυτού του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στη σημερινή του θέση αλλά ούτε και με τη λειτουργία ενός άλλου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF μέσα στην πόλη.

4) Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση των υλικών που αποβάλλονται από κάθε είδους χρήση και ενώ η χώρα μας έχει χαμηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγεται η λύση της καύσης, που πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη.

5) Απαράδεκτη επίσης είναι η καύση επικίνδυνων υλικών, πλαστικών κλπ. από τσιμεντάδικα, αφού μάλιστα ορισμένα κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα ή εγγύτατα σε κατοικημένες περιοχές

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους λόγους 1,2,3,4,5 που προαναφέρθηκαν, ζητάμε να ακυρωθεί η Μ.Π.Ε. του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ΦοΔΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και να έρθει νέα η οποία δεν θα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF.

 

ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΠΜ

 

ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΠΜ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει έπαινο για δύο Δημοτικές Αρχές της Μαγνησίας και καταδίκες για άλλες δύο.

Επαινούμε τη Δημοτική Αρχή Σκιάθου και το Δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα για τον αγώνα που δίνει για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Δήμου σε καταπατημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα δημοτική έκταση στην περιοχή των Κουκουναριών και να καταδικαστεί η παράνομη αποψίλωση δέντρων στην ίδια περιοχή.

Επαινούμε τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και το Δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό για την προσπάθεια που κάνει για να απελευθερώσουν δρόμους που δίνουν διέξοδο στη θάλασσα στην περιοχή της Μπούφας, οι οποίοι έχουν παράνομα περιφραχθεί.

Καταδικάζουμε τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου και το Δήμαρχο Πατή Κουτσάφτη για την αδικαιολόγητη κοπή υγειών πλατάνων στην περιοχή του Δήμου τους.

Καταδικάζουμε τη Δημοτική Αρχή Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο για την επιμονή τους να καταστρέψουν το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί στην οδό Καραμπατζάκη του Κραυσίνδωνα, με πρόγραμμα life. Φαίνεται πως δεν διδάχθηκαν τίποτε από την πανδημία που ταλαιπώρησε τους πολίτες του Βόλου, όχι μόνο από τον εγκλεισμό, αλλά και από την έλλειψη ελεύθερων χώρων της πόλης.

 

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, συζητείται στην (τρόπος του λέγειν) ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό για το περιβάλλον και νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.

Στα ίδια πλαίσια η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους ενεργούς πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, επίσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, θα είμαστε εκεί για να απαιτήσουμε να τηρούνται τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα του λαού.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 130 άρθρα και 655 σελίδες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (τίποτε επείγον δεν υπάρχει), εκμεταλλευόμενο την πανδημία και την αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστεί. Ας σημειωθεί ότι το αρχικό νομοσχέδιο, με 63 μόνο άρθρα, τέθηκε σε διαβούλευση μόνο για 14 μέρες και τα άρθρα του διπλασιάστηκαν στη συνέχεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκέντρωση καλούνται οι ενεργοί πολίτες. Εάν κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτούς, σε περιμένουμε.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό έχει εκφράσει το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων της Ελλάδας και πάνω από 100 συλλογικότητες, οι οποίες προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων συγκαταλέγονται το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η MΟm, το WWF, η Greenpeace, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και άλλες.

Σημείωση: Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τις περιοχές Νατούρα 2000, νομιμοποιεί, αντισυνταγματικά, πάνω από 500.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες, όχι τη σύνταξη, αλλά τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με ασφυκτικές προθεσμίες, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων, υποβαθμίζει τους φορείς διαχείρισης, στους οποίους μάλιστα θα ασκείται πλέον κεντρικός έλεγχος και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας.

Η Δημοτική Αρχή καταστρέφει το πράσινο της πόλης του Βόλου

       ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ                ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Δημοτική Αρχή καταστρέφει το πράσινο της πόλης του Βόλου

Σταθερά, μεθοδικά και γκανγκστερικά η Δημοτική Αρχή Βόλου, με επικεφαλής τον «Ξέρξη» της Πορταριάς, καταστρέφει ένα από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης του Βόλου, το γραμμικό πάρκο του Κραυσίνδωνα. Αφού έκλεισαν αδικαιολόγητα την παραλία, υποχρεώνουν, τους εγκλωβισμένους λόγω κορωνοϊού κατοίκους του Βόλου, να περπατούν μέσα στην πόλη, ανάμεσα στις πολυκατοικίες.

Έτσι λοιπόν τις τελευταίες μέρες και επωφελούμενοι, οι «άρχοντες» της πόλης μας, από την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορωνοϊού, κατέστρεψαν δύο ακόμα δέντρα στην όχθη του Κραυσίνδωνα, στην οδό Καραμπατζάκη. Το ένα το έκοψαν και το άλλο έπεσε από τον αέρα, αφού υπονόμευσαν τις ρίζες του. Αλλά και παλιότερα, με παρεμβάσεις των υπηρεσιών της Δημοτικής Αρχής, οδήγησαν στο να ξεραθούν άλλα επτά δέντρα τα οποία, συμπτωματικά(!), είναι στην ευθεία που θέλουν να μετατρέψουν από πάρκο σε δρόμο. Αυτό είναι το έγκλημα της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή του Κραυσίνδωνα. Δεν έχουν τίποτα διδαχτεί, οι άνθρωποι αυτοί, από την επιδημία που έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη. Τίποτα δεν έχουν διδαχτεί από τις ανάγκες μιας πόλης για κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Ο Βόλος είναι μια πόλη που το έλλειμμα σε πράσινο είναι τεράστιο. Το έλλειμμα αυτό μεγεθύνθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής. Στα πεντέμισι και πλέον χρόνια της θητείας τους δεν έχουν φυτέψει ούτε ένα δέντρο στην πόλη του Βόλου, ενώ έχουν καταστρέψει εκατοντάδες δέντρα της πόλης, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο πρασίνου της πόλης.

Ο κορωνοϊός κάποτε θα περάσει, ο «ιός» όμως που καταστρέφει το πράσινο της πόλης μας, πότε θα περάσει;

Ο κ. Φάμελλος ενοχλείται από την καύση σκουπιδιών!!!

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο κ. Φάμελλος ενοχλείται από την καύση σκουπιδιών!!!

Σε ένα κρεσέντο πολιτικού αμοραλισμού ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Φάμελλος, προσυπέγραψε, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή επιστολή προς την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», στην Ευκαρπία, με την οποία ζητάει να μην καίει ο ΤΙΤΑΝΑΣ σκουπίδια! Και ποιος τα λέει αυτά; Ο κ. Φάμελλος που πριν λίγο καιρό ήταν ακόμα Υπουργός Περιβάλλοντος και είχε υπογράψει απόφαση να καίει η ΑΓΕΤ στο Βόλο 200.000 τόνους σκουπίδια και μάλιστα με προέλευση από την Ιταλία, καθώς και 150.000 τόνους πετ κοκ, το οποίο, κατά τον κ. Φάμελλο είναι χειρότερο και από τα σκουπίδια! Και τα έλεγε αυτά αν και είναι χημικός μηχανικός!   Ουσιαστικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει! Δηλαδή ακριβώς το ίδιο που είχε πει και ο «Ξέρξης» Δήμαρχος του Βόλου που από την Πορταριά του Πηλίου ατενίζει το Βόλο, την εποχή του κορωνοϊού. Ο κ. Φάμελλος λοιπόν τώρα μας λέει: ας πεθάνουν οι πολίτες του Βόλου, αλλά να μην πεθάνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης!

Τί έλεγε όμως ο ίδιος ο κ. Φάμελλος στις 9 Απριλίου 2017 προκειμένου να καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ στο Βόλο; Καμαρώστε τον:

«…η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία είναι μια υποχρέωση που υπαγορεύεται από λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς…. Τα ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως το pet-coke, πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από εναλλακτικά».

Και ακόμα:

«Οι ειδικές συνθήκες καύσης στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας όπως υψηλές θερμοκρασίες, χρόνος παραμονής, κλπ.  εξασφαλίζουν ότι οι πιθανότητες για σχηματισμό  τοξικών ρύπων για το περιβάλλον, είναι ελαχιστοποιημένες…»

Τώρα λοιπόν γιατί φωνάζει; Γιατί τον ενοχλεί που μια τσιμεντοβιομηχανία θα καίει, τα ακίνδυνα, κατά τη γνώμη του, σκουπίδια;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γράφει η επιστολή ότι αυτά που οδηγούνται για καύση πρέπει να είναι προϊόντα που έχουν προκύψει μόνο αφού έχει προηγηθεί εξαντλητική ανακύκλωση. Και ποιος τα λέει αυτά; Αυτός ο οποίος ως Υπουργός είχε κλεισμένο στα συρτάρια του, πάνω από δύο χρόνια, ψηφισμένο νόμο για την ανακύκλωση υλικών (4496/2017), ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Λέει ακόμα, ο κ. Φάμελλος, ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς. Άραγε αυτός πότε διαβουλεύτηκε με τους πολίτες του Βόλου προκειμένου να καίει η ΑΓΕΤ του Βόλου σκουπίδια; Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας περιμένει ακόμα τον κ. Φάμελλο να έρθει στο Βόλο για διαβούλευση. Αλλά αφού ο κ. Φάμελλος «διαβουλεύτηκε» με τους τσιμεντοβιομήχανους στις 27/3/2017, σιγά μη διαβουλευτεί και με τους πολίτες και τους φορείς του Βόλου.

Συμπέρασμα: Έχει ο καιρός γυρίσματα…

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το σύστημα κεντρικής και περιφερειακής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προορίζεται να αποτύχει. Μια αναξιόπιστη δημόσια και κεντρική διοίκηση, ακόμα και περιφερειακή, δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο που είχαν, αρκετά καλά μέχρι σήμερα επιτελέσει, οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Οι ευθύνες της χώρας μας για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι μεγάλες. Φυσικού περιβάλλοντος που ακόμα και σήμερα είναι σε καλή κατάσταση, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα όποια προβλήματα είχαν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, στις προστατευόμενες περιοχές, οφείλονται στη διαρκή εκκρεμότητα στην οποία κρατούσαν, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τους Φορείς Διαχείρισης.

Εκτός αυτού, οι αυθαίρετοι οικισμοί εντός δασών, πολλές φορές και καμένων, με το λεκτικό εφεύρημα «οικιστικές πυκνώσεις», ουσιαστικά «κλείνουν το μάτι» στους καταπατητές να συνεχίσουν το επικερδές έργο τους, που κάποιες φορές φτάνει στις παρυφές της διοικητικής και πολιτικής ιεραρχίας. Η όποια «τακτοποίηση», έστω και για 30 χρόνια, είναι αντίθετη στις μέχρι τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μερική αναστολή των δασικών χαρτών, για να καλυφθεί η φαυλότητα του μέχρι τώρα συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά τη διαχρονική σχέση του πολιτικού συστήματος με πελατειακά συμφέροντα.

Η κλιματική κρίση, η αστική ασφυξία και ρύπανση, τα προβλήματα της βιοποικιλότητας, η καθαρότητα νερών, ποταμών, λιμνών και θαλασσών, επιβάλλουν την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με σύγχρονους και αποτελεσματικούς όρους και χειρισμούς, που δεν αντέχουν σε καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα.

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας παρακολουθεί τις παλινωδίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου. Αφού επί χρόνια τώρα δεν έχει φροντίσει για την τοποθέτηση συστήματος μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με διάφορες προφάσεις, τώρα «την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιήσασα» εξήγγειλε την τοποθέτηση σταθμών που δήθεν θα δίνουν «online» τις μετρήσεις, πράγμα που δε συμβαίνει. Για να φτάσει όμως στην ανάγκη αυτή, έστω και ελλιπώς, η χώρα μας έχει φτάσει σχεδόν στο σημείο μηδέν από τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ένας από τους λόγους είναι η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚγια την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη.Το εθνικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της σε συγκεκριμένα έτη, αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο διοξείδιο του αζώτου και σε «ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας».

Επίσης ότι «τον Ιανουάριο του 2019 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή» και τώρα αποστέλλει «αιτιολογημένη γνώμη», η οποία αν δεν απαντηθεί εντός δύο μηνών πιθανόν η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σε άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 31/12/2019 αναφέρει: «Στο σχετικό μηχανισμό, για πόλεις με σοβαρό πρόβλημα, όπως π.χ. ο Βόλος, παρουσιάζονται στοιχεία που δεν είναι ενημερωμένα, σε αντίθεση με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα».

          Αυτή είναι η πραγματικότητα και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί πλέον να «κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» ή να καίγονται (τα σκουπίδια) στην ΑΓΕΤ!

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, πράγμα που απέδειξε η επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την οποία χρηματοδότησε η ίδια η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ερώτημα όμως είναι αν οι μελέτες αυτές είναι μόνο για να γίνονται και δεν λαμβάνονται υπόψη στη λήψη μέτρων.

Τέλος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ο Δήμος Βόλου δεν πρέπει να παρακολουθούν απαθείς την υποβάθμιση της υγείας των πολιτών μια μεγάλης πόλης, όπως είναι ο Βόλος, αλλά έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα και να παλέψουν μαζί με τους πολίτες για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Δεν πάει άλλο με τη ρύπανση στον Ξηριά

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δεν πάει άλλο με τη ρύπανση στον Ξηριά

Για μια ακόμα φορά βιομηχανικά λύματα, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, κατέληξαν στον Παγασητικό. Η ρύπανση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του κλειστού αυτού κόλπου, είναι δεδομένη. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται συχνά όταν βρέχει και λύση δεν δίνεται. Τα πρόστιμα, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν εισπράττονται, φαίνεται πως δεν έχουν συνετίσει τους ρυπαντές. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Πρέπει οι βιομηχανίες να κατασκευάσουν επαρκείς βιολογικούς καθαρισμούς και να τους λειτουργούν ή να κλείσουν. Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μεγάλες. Επιτέλους ας υπάρξουν λύσεις.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                             ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλος 30/01/2020                                                           

Προς το Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμμ. Γραφάκο

Κοιν. ΜΜΕ

Κύριε Γραφάκο,

Από τον ημερήσιο τύπο του Βόλου πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήσατε συνάντηση με στελέχη του Δήμου Βόλου και συζητήσατε για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Βόλου. Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους η κοινή γνώμη του Βόλου, είναι ανήσυχη και ανάστατη, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει τρία πολύ μεγάλα συλλαλητήρια, ενώ υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

            Πρέπει να σας είναι γνωστό ότι πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) απέδειξε ότι στη πόλη του Βόλου η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από πρόωρους θανάτους από νεοπλασματικές ασθένειες είναι ανεξήγητα υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Η πιθανότερη εξήγηση αυτής της τραγικής διαπίστωσης έχει να κάνει με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι στο Βόλο είναι, για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα υψηλοί, με συχνότητα που αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας.

            Εκτός των άλλων αιτίων, μια μεγάλη εστία ρύπανσης είναι το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε επαφή με πυκνοδομημένες συνοικίες της πόλης. Από τη μία γραμμή παραγωγής, που λειτουργεί προς το παρόν, εκπέμπονται πάνω από την πόλη, κάθε μέρα, 13.000.000 Nm3 καυσαερίων και απαερίων, που διοχετεύουν, αποδεδειγμένα, στον αέρα εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων ετησίως.(1) Κάθε μέρα καίγονται στις εγκαταστάσεις αυτές πάνω από 650 τόνοι πετ κωκ και σκουπιδιών που αποτελούνται κατά 95% από υπολείμματα πλαστικών.(1) Είναι άγνωστο πόση μάζα διοξινών και φουρανίων απελευθερώνεται μέσα στη πόλη του Βόλου, ενώ είναι γνωστό ότι το 2007 στην Β’ βιομηχανική περιοχή Βόλου, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι, που εκπέμφθηκαν από εκεί βιομηχανία, «έβαλαν» τη γύρω περιοχή σε καραντίνα καθώς μετρήθηκαν από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ σε ποσότητες 4πλάσιες από τα όρια συναγερμού. Αιτία ήταν οι αέριες εκπομπές της υψικαμίνου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ όπου, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι εμφανίστηκαν ως ένα μακροχρόνιο αθροιστικό αποτέλεσμα των ποσοτήτων πλαστικών και βερνικιών που έλιωναν μαζί με τα ανακυκλώσιμα μέταλλα.

            Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι αδειοδοτημένο για 4 γραμμές παραγωγής. Οι μετρήσεις των ρύπων που θα εκπέμπονται δεν αθροίζονται αλλά τα όρια υπολογίζονται ανεξάρτητα για κάθε γραμμή παραγωγής, παρόλο που στη φύση ουσιαστικά αθροίζονται! Η εφιαλτική αυτή προοπτική, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη καύση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως είναι τα πλαστικά, υποχρεώνουν όλους μας να λειτουργήσουμε προληπτικά, με γνώμονα την προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

            Η σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων προέβλεπε στον αρχικό της σχεδιασμό να παράγει «καύσιμα» από τα υπολείμματα της διαλογής τους. Αυτή η παραγωγή έκανε τη σχεδιαζόμενη Μονάδα ξεχωριστή από τις άλλες στους γειτονικούς νομούς, οι οποίες δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η τροφοδοσία των εργοστασίων τσιμέντου με τα «καύσιμα» αυτά προβλέπεται τόσο από την Ευρωπαϊκή οδηγία 75/2010, όσο και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις Εταιρείες διαχείρισής τους (ΦΕΚ 1298 ΑΠΡ 2017) όπου μάλιστα ορίζεται ότι γύρω από κάθε τέτοια βιομηχανία και το μακρύτερο εντός 200km θα πρέπει να συλλέγονται τα υπολείμματα και να δεματοποιούνται, με το μικρότερο δυνατό μεταφορικό κόστος. (φεκ 1298 σελ.35-36). Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος. Δεν έλαβαν υπόψη όμως τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που αφορούν στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη πόλη μας. Η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την Μονάδα του Βόλου κάνει βέβαιο, ότι στην περιοχή μας θα μεταφέρονται και τα υπολείμματα των όμορων περιοχών της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, προκειμένου να μετατραπούν σε δέματα «καυσίμων». Έτσι η καύση τους μέσα στον αστικό ιστό θα πάρει, για τα επόμενα 25 χρόνια, μόνιμο χαρακτήρα με εγκληματικές παρενέργειες από τις εκπομπές ρύπων γύρω από την κάμινο με κύρια ζώνη προσβολής 2-3 χιλιόμετρα, ήτοι στις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της.(1)

            Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας φέρουμε ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της Κυβέρνησης για τα επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στον Βόλο. Σύσσωμη η πόλη του Βόλου έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη και είναι αιτιολογημένα αντίθετη στο σχεδιασμό αυτό, όπως και οι φορείς: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ κ.λ.π.

            Αλλά ενάντια στη καύση τέτοιων «καυσίμων» έχει ταχθεί, με ομόφωνες αποφάσεις, 2 φορές το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ. Τα ίδια συνθήματα κυριάρχησαν στα τρία μεγάλα συλλαλητήρια των Βολιωτών που έγιναν το 2018 και το 2019.

            Επομένως κάθε βήμα που θα ενθαρρύνετε και θα δρομολογείτε για το σχεδιασμό αυτό είναι κατάφωρα ενάντια στη λαϊκή βούληση και εξυπηρετεί μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών κύκλων. Θα είσαστε συνυπεύθυνοι για όποια μελλοντική επιδείνωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στο Βόλο. Σας καλούμε δε να ανατρέψετε το σχεδιασμό μιας τέτοιας μονάδας και ταυτόχρονα να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ την άδεια καύσης πετ-κοκ και RDFστο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Βόλου και Αλιβερίου, που λειτουργούν βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

 

$1(1)          Τα στοιχεία είναι από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ το 2016

ΖΗΤΩ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

25/01/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζήτω η μιζέρια του Βόλου!

Ετοιμάζεται η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου να καταστρέψει το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life.        Τη στιγμή που όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές πόλεις αξιοποιούν τα ποτάμια τους κατασκευάζοντας γραμμικά πάρκα που τα αποδίδουν στους πολίτες ως χώρους αναψυχής, απαραίτητους πλέον σε αστικά κέντρα που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο Βόλος πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Κόβει δέντρα στην Καραμπατζάκη μια δημοτική αρχή που επί πέντε χρόνια και μέχρι σήμερα, δεν έχει φυτέψει ούτε ένα δέντρο, ενώ έχει ήδη κόψει ή κατακρεουργήσει δέντρα στον Κραυσίνδωνα. Έχει βέβαια μεγάλη ικανότητά να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο και να αποδίδει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. Έτσι κατηγορεί, ατεκμηρίωτα και ανυπόστατα, όσους υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα, ότι επιβαρύνουν το έργο με 250.000 ευρώ! Αυτοί φταίνε και όχι η ίδια, που ξεκίνησε παράνομα ένα έργο, για το οποίο, ακόμα και σήμερα, δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες. Μάλιστα εξαγγέλλει έναρξη του έργου σε 20 μέρες και δεν μπορεί να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζει σχετικά στις 10 Μαρτίου 2020. Ο λόγος είναι απλός και προφανής. Αν μείνει μισοτελειωμένο το έργο θα επιρρίψει τις ευθύνες πάλι στους άλλους!

Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου να δώσει χρήματα για να επισκευάσει τους κατεστραμμένους δρόμους της πόλης, μεταξύ των οποίων ακόμα και μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η Κ. Καρτάλη και η Ιωλκού, σπαταλάει χρήματα για την καταστροφή και όχι για την επισκευή.

Όσο για το πόσο κοστίζουν τα «έργα» της Δημοτικής Αρχής, μήπως μπορεί να μας πει πόσο έχουν κοστίσει, μέχρι τώρα, τα λαμπάκια και τα λουλουδάκια, που είναι το μόνο έργο της; Γιατί οι περισσότεροι κυκλικοί κόμβοι έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλους, αν και παρουσιάζονται ως δικό της έργο. Πόσα δε εκατομμύρια έχει κοστίσει η πολιτική του κ. Μπέου στη ΔΕΥΑΜΒ, που με τις λανθασμένες επιλογές του, έχουν καταλήξει στα «νύχια» της ΕΡΓΗΛ; Υπάρχει άραγε τσίπα φιλότιμο;

Μια χαμένη πενταετία υπήρξε ήδη στην πόλη του Βόλου και προφανώς θα ακολουθήσει άλλη μία χαμένη τετραετία, όταν άλλες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, χωρίς τα προσόντα του Βόλου, κάνουν άλματα στο μέλλον.

Ο Βόλος μπορεί να βιώνει τη μιζέρια του κ. Μπέου, με τα μη προσβάσιμα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους που έχουν μετατραπεί σε καφετεριόδρομους, στερώντας ζωτικό χώρο από τους πολίτες, το κυκλοφοριακό που ταιριάζει σε ζούγκλα και όχι σε πόλη και άλλα πολλά (παιδικές χαρές, πάρκα κλπ.)

            Ζήτω η μιζέρια του Βόλου!

Ζήτω το «Μονακό».

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 15/05/2019                                                                   περ.52p/19/1860π

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χαμένη πενταετία του Βόλου

Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό». Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στα 4,5 χρόνια και πλέον που τις τύχες της πόλης διαφεντεύει η παρούσα Δημοτική Αρχή, άσφαλτος δεν έπεσε. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι μεγάλο και ιδιαίτερα για τα δίκυκλα. Σαν το Μαυρογιαλούρο η Δημοτική Αρχή Βόλου, κυριολεκτικά τις παραμονές των εκλογών, ασφαλτόστρωσε καμιά δεκαριά, κυρίως κεντρικούς δρόμους, μήπως και φανεί ότι έχει παραγάγει έργο και θαμπώσει τους «ιθαγενείς» της πόλης μας για να την ξαναψηφίσουν. Κουράγιο κ. Μπέο, απομένουν άλλοι 890 δρόμοι για να ασφαλτοστρώσετε μέχρι τις εκλογές.

Εκτός από τους δρόμους, μεγάλα προβλήματα έχουν και τα πεζοδρόμια του Βόλου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, ούτε των μητέρων με καροτσάκια, ενώ από την άθλια κατάσταση της επίστρωσής τους, λερώνονται οι πολίτες όταν βρέχει.

Οι πεζόδρομοι και πολλά πεζοδρόμια της πόλης, έχουν καταληφθεί από περιφράξεις διαφόρων ειδών καταστήματα, όπως καφετέριες τσιπουράδικα κλπ. δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ίδιους τους καταστηματάρχες. Η Κανονιστική Απόφαση, που έχει ψηφίσει η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου, δεν εφαρμόζεται από την ίδια.

Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Οι τρεις κυκλοφοριακοί κόμβοι, σχεδιασμένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πληρωμένοι από τρίτους, έχουν συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Είναι αισθητικά καλοί, αλλά ας μη διαφημίζονται σαν το μεγάλο έργο, όταν οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν πολλαπλάσιους κυκλικούς κόμβους. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ούτε ποδηλατόδρομοι έγιναν, ούτε χώρος δόθηκε στο ποδήλατο. Στο μάτι της Δημοτικής Αρχής έχει μπει το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στην οδό Καραμπατζάκη με πρόγραμμα Life. Αντί αυτή η φιλοσοφία να επεκταθεί, μελετήθηκε και επιχειρήθηκε η καταστροφή του.

Ο βιολογικός καθαρισμός έχει εγκαταλειφθεί και ατυχείς επιλογές υπονόμευσαν τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα ο Παγασητικός να δέχεται συχνά τα ανεπεξέργαστα λύματά του.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, σημειώνουμε τα εξής:

Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί και από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών.

Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα.

Κανένα έργο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που πίνουν οι πολίτες δεν έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πιο μεγάλης θητείας που είχε ποτέ Δημοτική Αρχή στην πόλη μας. Το νερό, πολλούς μήνες το χρόνο, δεν πίνεται, κυρίως λόγω της σκληρότητας και οι περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα. Οι πηγές της Κουκουράβας αφέθηκαν να καταστραφούν.

Τα αδέσποτα αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμα» και οι συνθήκες στο κυνοκομείο της πόλης μας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα ως άθλιες.

Το πράσινο, κατά τη διάρκεια της θητείας της, καταστράφηκε συστηματικά και ούτε ένα νέο δέντρο δεν έχει φυτευτεί τόσα χρόνια.

Ενώ η πόλη έχει ξεσηκωθεί κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που υπονομεύει την υγεία των πολιτών, η Δημοτική Αρχή Βόλου αντί να είναι μπροστάρης στον αγώνα αυτόν, όπως στο παρελθόν, έχει εξαπολύσει μηνύσεις κατά μελών της Επιτροπής Πολιτών και εκτός από την απόλυτη αδράνειά της, σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRFγια να το πουλάει στην ΑΓΕΤ!

Ταυτόχρονα καμία προετοιμασία δεν υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο του Βόλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και πολύ σύντομα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τα σκουπίδια που θα οδηγούνται χωρίς ανακύκλωση στο ΧΥΤΑ.

Με όλα τα παραπάνω και άλλα που δεν αφορούν στο περιβάλλον, αλλά σε άλλες παραμέτρους της ζωής των πολιτών, μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαμένη πενταετία για την πόλη του Βόλου. Όσοι πολίτες είναι καλοπροαίρετοι ας κλείσουν τα αυτιά τους στους πληρωμένους «διαφημιστές» της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ας εκτιμήσουν την πραγματικότητα και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γιάννης Γερόπουλος                                             Κώστας Βολιώτης

Η ΑΓΕΤ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ "ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΓΕΤ μας περνάει για «ιθαγενείς»!

Με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις, στον τοπικό τύπο, η ΑΓΕΤ-Lafarge απευθύνεται στους «ιθαγενείς» για να τους πείσει ότι είναι μια βιομηχανία που η λειτουργία της είναι άψογη, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν δεν είναι και επωφελής για τους «ιθαγενείς». Προφανώς η ΑΓΕΤ είναι σε δύσκολη θέση, αφενός γιατί σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει εναντιωθεί στην καύση σκουπιδιών και αφετέρου γιατί έχει, αρκετές φορές πλέον, πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» από τους πολίτες που έχουν αποκαλύψει πολλές παρανομίες της και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε την 1η Απριλίου 2018, το φορτηγό που ακινητοποίησαν οι πολίτες μετέφερε από την Ιταλία, όχι RDFή κάτι αντίστοιχο, αλλά σχεδόν σκέτο πλαστικό, που κατ’ ευφημισμόν η ΑΓΕΤ ονομάζει «εναλλακτικό καύσιμο». Το ίδιο διαπιστώθηκε και πριν λίγες μέρες με το φορτίο που ξεφόρτωσε από την Ουκρανία. Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί το υλικό αυτό δεν καίγεται στο τόπο παραγωγής του, αλλά στο Βόλο των «ιθαγενών» (κατά την ΑΓΕΤ) κατοίκων; Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε πολλαπλάσια αυξημένη θνησιμότητα σε καρκίνους του ήπατος και του οισοφάγου, αυξημένα εγκεφαλικά και στον παιδικό καρκίνο (σύμφωνα με τη Φλόγα) στο Βόλο, σε σχέση με την υπόλοιποι Ελλάδα; Γιατί να μην εφαρμοστεί στο Βόλο η αρχή της προφύλαξης και να γίνουμε πειραματόζωα από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να κερδίσει χρήματα αυτή η βιομηχανία;

Οι «ιθαγενείς» γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και έχουν υπόψη τους τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναφέρεται στην ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ να καίει RDFκαι επομένως, ακόμα χειρότερα, σκουπίδια. Η διάχυτη μυρωδιά πλαστικού, σε όλο το Βόλο, έχει ονοματεπώνυμο και προέρχεται από μεγάλη μονάδα, την οποία η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας δεν την αποκαλύπτει, αν και έχει υποχρέωση.

Τέλος, όσο και αν προσπαθεί η ΑΓΕΤ και οποιοδήποτε άλλο «παπαγαλάκι» της, να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι η καύση σκουπιδιών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στην πόλη του Βόλου και όχι σε ειδικούς κλιβάνους, είναι ακίνδυνη, δεν πρόκειται να το καταφέρει. Άλλωστε η ΑΓΕΤ έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις της έχουν μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αναγκάζεται δε να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία πάντα μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών. Οι πολίτες έχουν πλέον άποψη, απαιτούν την προστασία της υγείας τους και δεν πρόκειται να τους κοροϊδέψουν οι πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις της ΑΓΕΤ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΡΟΣ "ΝΤΗΛΕΡ" ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ποιός είναι ο καλύτερος «ντήλερ» εμφιαλωμένων νερών;

Η Βιομηχανία Μηνύσεων Ο.Ε. συνεχίζει τις εργασίες της εναντίον των πολιτών του Βόλου, αυτή τη φορά από το Τμήμα ΔΕΥΑΜΒ, μηνύοντας ένα πολίτη και μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, το Στέλιο Λημνιό. Ποιο είναι το έγκλημα του Στέλιου Λημνιού; Το ότι ευαισθητοποιημένος από τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και δείχνει το Βόλο να κάνει πρωταθλητισμό σε κάποιες μορφές καρκίνου και στα εγκεφαλικά, αλλά και από τα στοιχεία που έδωσε η «Φλόγα» για τον παιδικό καρκίνο και αναζητώντας τις αιτίες, ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ποιότητα του νερού, κυρίως από τις γεωτρήσεις και ιδιαίτερα για ορισμένες επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι το εξασθενές χρώμιο, το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα, ώστε να αποκλειστεί ο παράγων νερό. Γιατί οι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και διαφοροποιούν το Βόλο από την υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να αναζητηθούν σε ότι διαφορετικό γίνεται στην περιοχή μας. Μπορεί να είναι το νερό; Μπορεί να είναι το πετ κωκ της ΑΓΕΤ; Όλα πρέπει να ερευνηθούν.

Αν λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ έχει καθαρό ουρανό και δεν φοβάται τις αστραπές, δεν είχε παρά να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητήθηκαν και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση των μηνύσεων, όπως συνηθίζει.

Εξάλλου πότε κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών η ΔΕΥΑΜΒ; Όταν έχει επανειλημμένα «φιλοδωρήσει» τον Παγασητικό με λύματα του προβληματικού βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να ανακοινώνει τίποτα στους πολίτες; Όταν αφήνει στο έρμαιο των καιρικών συνθηκών τις πηγές τις Κουκουράβας, που καταστρέφονται από κατολισθήσεις και το πολύτιμο πηγαίο νερό πηγαίνει στη θάλασσα; Όταν πριν χρόνια, με έφοδο του Εισαγγελέα στα γραφεία της, βρέθηκαν παραποιημένα βιβλία από στοιχεία που υποχρεωτικά καταγράφονται; Όταν καρκινοβατούν τα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης; Όταν καθυστερούν τα έργα αντικατάστασης των σωληνώσεων νερού για να μειωθούν οι απώλειες στο δίκτυο, που είναι πολύ μεγάλες; Όταν ο Βόλος πίνει ένα από τα χειρότερα και ακριβότερα νερά στην Ελλάδα; Και η παρούσα Δημοτική Αρχή στα πέντε σχεδόν χρόνια που διαχειρίζεται τα πράγματα στην πόλη του Βόλου δεν έκανε ούτε ένα έργο για να βελτιώσει την ποιότητα του νερού, ώστε ο καλύτερος «ντήλερ» εμφιαλωμένων νερών είναι οι ίδια η ΔΕΥΑΜΒ, πράγμα που μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με μια βόλτα στην πόλη, όπου ελάχιστα καταστήματα σερβίρουν νερό βρύσης.

            Ας αφήσει λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ τα πυροτεχνήματα με τη μορφή μηνύσεων και ας δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις μετρήσεις νερού, κυρίως στους παράγοντες που προαναφέραμε, τα οποία ευχόμαστε να είναι καλά, για να αποκλειστεί το θέμα νερό από τους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία των πολιτών.

ΠΠΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Προς την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Στο φύλλο της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 2019, της εφημερίδας σας, δημοσιεύτηκε άρθρο της συντάκτριάς σας κυρίας Ελένης Χάνου με τίτλο «Στοιχεία κόντρα στην… τρομοκρατία». Στο άρθρο αυτό και σε πολλά σημεία αναφέρεται ότι έχει ασκηθεί και καλλιεργηθεί τρομοκρατία στην πόλη του Βόλου σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών. Για να τεκμηριωθεί η θέση αυτή της εφημερίδας σας, αναγράφονται δηλώσεις όσων ανακοίνωσαν την επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατά την εφημερίδα σας δεν είναι ανησυχητικά. Δεν είναι ανησυχητικά παρόλο που ο κύριος τίτλος της ίδιας της εφημερίδας σας, ακριβώς την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, έγραφε: «Στοιχεία - σοκ για καρκίνο του ήπατος» και υπότιτλο «Ακόμη και τρεις φορές πάνω οι θάνατοι από τον πανελλαδικό μέσο όρο – Τέσσερις φορές πάνω τα εγκεφαλικά…». Τί πρέπει λοιπόν να πιστέψει ο πολίτης από τις δύο εκδοχές της εφημερίδας σας; Επίσης τί να πιστέψει ο πολίτης; Τις δηλώσεις του επικεφαλής της έρευνας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου: «Τα αποτελέσματα δεν είναι ανησυχητικά» (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 24/11/18) ή τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμη «Σοβαρά και όχι καλά αποτελέσματα δείχνει η επιδημιολογική μελέτη» (ΜΑΓΝΗΣΙΑ 13/11/2018).

Να πιστέψει τις δηλώσεις του κ. Χατζηχριστοδούλου ότι στο ζήτημα της καύσης RDF: «… έχει επιχειρηθεί τρομοκράτηση μιας ολόκληρης πόλης το περασμένο διάστημα» και «Στον Βόλο υπάρχει μια τεράστια υπερβολή» και «Αν κλείσει ένα εργοστάσιο ο Βόλος λύνει το πρόβλημά του;» (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 8/12/19) ή τη δήλωσή του ίδιου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της επιδημιολογικής μελέτης ότι «οι συνέπειες από την καύση σκουπιδιών θα φανούν μετά 10 τουλάχιστον χρόνια»;

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το σχετικό άρθρο της κυρίας Χάνου περιλαμβάνει σχόλια αυθαίρετα και αναντίστοιχα με τις δηλώσεις υπευθύνων όπως για παράδειγμα του κ. Τσάμη, πράγμα που ανάγκασε τον ίδιο να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 9/12/19) και να επαναλάβει αυτό που επιθυμεί να αποκρύψει η εφημερίδα σας, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης: «…δεν είναι καλά για την περιοχή μας, εφόσον καταγράφονται προβλήματα που συσχετίζονται με αύξηση της θνησιμότητας και νοσηρότητας για ορισμένα νοσήματα συγκρινόμενα με την υπόλοιπη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα».

Τέλος όσον αφορά την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ας γνωρίζουν οι πολίτες ότι καμία «τρομοκρατία» δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε, αλλά να προειδοποιήσουμε τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης σκουπιδιών, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες και τη διεθνή βιβλιογραφία, που θα φανούν μετά 10-15 χρόνια, αλλά τότε θα είναι αργά. Ως τότε όμως θέλει η εφημερίδα σας να ζήσουμε με τα αποτελέσματα που έδωσε η επιδημιολογική έρευνα, που κατά την εφημερίδα σας είναι προϊόν «τρομοκρατίας»;

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να ζητήσουμε από την εφημερίδα σας να μην περικόπτει τις ανακοινώσεις μας κατά το δοκούν, αλλά ή να τα δημοσιεύει ολόκληρα ή καθόλου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Για την επιδημιολογική έρευνα του Π.Θ.

Παρουσιάστηκαν χθες στο Βόλο τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εκπονήθηκε με τη συνέργεια του Νοσοκομείου Βόλου, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όσοι εργάστηκαν για τη μελέτη αυτή είναι γεγονός ότι προσέφεραν εν πολλοίς εθελοντικό έργο ,δεδομένου ότι η χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τον κόπο που καταβλήθηκε από όλους, οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι.

Η έρευνα έμεινε φυσικά στις διαπιστώσεις και δεν αναζήτησε τις αιτίες που δημιουργούν τα όποια άσχημα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν. Το συμπέρασμα ήταν ότι η περιοχή της Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Δήμου Βόλου, έχει αυξημένα ορισμένα κρούσματα καρκίνου και εγκεφαλικών, σε σχέση με το μέσο όρο των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για όλη την Ελλάδα. Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν να κάνουν με τον καρκίνο κυρίως του ήπατος, του οισοφάγου, άλλων μορφών καρκίνου, αλλά και των εγκεφαλικών.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας και ζητάει τη συνέχιση της με την αναζήτηση των αιτίων που δημιουργούν τα προβλήματα υγείας των πολιτών του Βόλου. Είναι επομένως ανάγκη να δοθεί στους μελετητές, που έκαναν ένα πρωτοποριακό έργο, επαρκής χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί η έρευνα.

Ας μας επιτραπούν όμως και οι εξής παρατηρήσεις:

$11.    Στον τομέα της νοσηρότητας πρέπει να αναζητηθούν στοιχεία για τον παιδικό καρκίνο παιδιών από το Βόλο στο νοσοκομείο παίδων των Αθηνών.

$12.    Η έρευνα να επεκταθεί, εκτός των Θεσσαλικών νοσοκομείων και σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, αλλά και νοσοκομείων των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, για τους πολίτες της Θεσσαλίας.

$13.    Οι μελετητές δεν απέκλεισαν ως μια από τις αιτίες της νοσηρότητας να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, δεδομένου ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5 αλλά και ΡΜ1εισχωρούν δια των πνευμόνων στο αίμα και από εκεί διαχέονται σε όλο το σώμα, με ποικίλες συνέπειες στην υγεία. Κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, ιδιαίτερα αυτοί οι ρύποι, να μετρώνται.

$14.    Ας σημειωθεί ότι, όπως παραδέχτηκαν οι μελετητές, τα αποτελέσματα αυτά δεν συνδέονται καθόλου με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που άρχισε το 2015, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της καύσης αυτής θα φανούν μετά 10 τουλάχιστον χρόνια. Μόνο που τότε (σημειώνουμε εμείς) θα είναι αργά.

$15.    Η ΠΠΜ καλεί το Δήμο Βόλου, ο οποίος ξοδεύει απίστευτα ποσά για λαμπάκια και λουλουδάκια, να χρηματοδοτήσει γενναία τη συνέχιση της έρευνας, πράγμα που αποτελεί απαίτηση των πολιτών.

$16.    Η ΠΠΜ θεωρεί ότι η έρευνα αυτή, ήταν προϊόν των κινητοποιήσεων και του αγώνα των πολιτών, που πρέπει να συνεχιστούν.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί επομένως τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσει η ΑΓΕΤ να καίει πετ κωκ και σκουπίδια και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, γιατί η υγεία πρέπει να είναι πάνω από όλα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας παρακολουθεί εδώ και καιρό την επίθεση της Δημοτικής Αρχής Βόλου στο πράσινο της πόλης. Ολόκληρες συστοιχίες δέντρων εξαφανίζονται ή δέχονται άγρια επίθεση, χωρίς ποτέ η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τους πολίτες πού πηγαίνουν οι τόνοι ξυλείας που προκύπτουν. Πολύ συχνά δημοσιεύονται στον τύπο διαμαρτυρίες πολιτών γιατί στη γειτονιά τους ή σε πάρκα εξαφανίζεται το πράσινο, που είναι πολύτιμο για τη σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μειώνει τα έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει ο Βόλος.

Είναι χαρακτηριστικό της παρούσης δημοτικής αρχής, για το πώς αντιμετωπίζει το πράσινο στην πόλη, το γεγονός ότι στα 4,5 χρόνια της θητείας της δεν έχει φυτέψει ούτε ένα δέντρο! Η κληρονομιά επομένως που θα αφήσει στην πόλη θα είναι έρημος, λαμπάκια και λουλουδάκια και απορριμματοφόρα πετρελαιοκίνητα(!), που όμως θα τα πληρώσουν οι επόμενοι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ

 

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 10/12/2018                                                                   περ.51p/18/1830π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας με θέμα:«Τοπικά Προβλήματα Περιβάλλοντος και Αντιμετώπιση» στην αίθουσα του ΤΕΕ το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής, πράγμα που επισημάνθηκε και από τους εισηγητές της εκδήλωσης.

Στην αρχή ο κ. Γιώργος Κρεμλής αναφέρθηκε στη δυνατότητα πολιτών και φορέων να προσφύγουν στα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικά προβλήματα της Μαγνησίας.

Ο κ. Θανάσης Σταθόπουλος μίλησε για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε συγκεκριμένες αποφάσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Γιώργος Νικόπουλος έκανε αναφορά σε διαδικασίες προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ανέφερε δύο παραδείγματα που αφορούν σε τοπικά προβλήματα και συγκεκριμένα το πρόβλημα της ΑΓΕΤ και του Κραυσίνδωνα.

Τέλος ο κ. Δήμος Νικόπουλος μίλησε για τα δικαιώματα των πολιτών και τη σχετική νομοθεσία και τους θεσμούς που τα υποστηρίζουν.

Ακολούθησε συζήτηση που κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των πολιτών και έδωσε την ευκαιρία στους ομιλητές να κάνουν μεγαλύτερη εμβάθυνση στα θέματα που ανέπτυξαν. Με το τέλος της εκδήλωσης οι πολίτες που την παρακολούθησαν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των εισηγήσεων και τη βαθύτητα των γνώσεων των διακεκριμένων ομιλητών.

Το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στο siteτης Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας πριν τα Χριστούγεννα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης

 

Η ΠΠΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΠΜ για τα επεισόδια στο Μεταξουργείο

Σχετικά με τα επεισόδια στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Μεταξουργείο, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει να δηλώσει τα εξής:

$11.            Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και ιδιαίτερα όταν αυτά άπτονται της υγείας τους. Ακόμα και αν η διαμαρτυρία έχει και στοιχεία υπερβολής.

$12.            Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο προπηλακισμός τους και ακόμα περισσότερο η χειροδικία.

$13.            Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαμαρτυρία αφορούσε το σοβαρό πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, για το οποίο σοβαρή ευθύνη έχει ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος και επομένως και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και οι τοπικοί βουλευτές και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

$14.            Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες προφανώς δεν πήγαν για να πάρουν το λόγο στην εκδήλωση, αλλά να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους. Εξάλλου προηγούμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις τους σε ανάλογες εκδηλώσεις, παρά τις υποσχέσεις των Κυβερνητικών παραγόντων, ξεχάστηκαν με το τέλος της σχετικής εκδήλωσης. Ενώ ο καρκίνος στην πόλη του Βόλου έχει συνέχεια…

$15.            Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά μια εκδήλωση ενός κόμματος, ανοιχτής στους πολίτες και το σοβαρό πρόβλημα της υγείας των πολιτών, η ζυγαριά θα γείρει προς το δεύτερο.

$16.            Οι χαρακτηρισμοί, που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως: ολιγομελής ομάδα, φαιδρή ομάδα και η παρομοίωση των πολιτών με τις παρακρατικές συμμορίες της δεξιάς και της ΕΚΟΦ, είναι ατυχείς και δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας.

$17.            Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί το ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση να πάψουν να βλέπουν το δέντρο, αλλά να δουν το δάσος, που είναι το πρόβλημα της υγείας των πολιτών, αλλιώς ο αγώνας των πολιτών του Βόλου θα συνεχιστεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης

ΔΕΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΒΟΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΛΗΜΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ τ. ΑΣΚΟΥΝΤΑ ΧΡΕΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΑΘ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ κ.κ. ΒΟΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΛΗΜΝΙΟΥ

 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου με την 17/2018 απόφασή του, έκανε δεκτή εν μέρει αγωγή των κ.κ. Βολιώτη Κ. και Λημνιού Στ. και υποχρεώνει τον κ. Αθανάσιο Θεοδώρου σε καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ σε καθένα από τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για δυσφήμιση και εξύβριση εναντίον τους κατά την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα Δημάρχου Βόλου. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν εντόκως από την κατάθεση της σχετικής αγωγής τους εναντίον του κ. Θεοδώρου και μέχρι την ημερομηνία καταβολής των παραπάνω ποσών, Το δικαστήριο καταλόγισε επίσης να καταβάλει ο κ. Θεοδώρου 180 ευρώ στους κ.κ. Βολιώτη και Λημνιό για δικαστικά έξοδα.

Η καταδίκη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι με δύο ανακοινώσεις του Δήμου Βόλου, για τις οποίες έκρινε το δικαστήριο ότι την ευθύνη είχε ο ασκών χρέη Δημάρχου κ. Θεοδώρου, στις 18-08-2016 και στις 02-09-2016, σχετικά με τα επεισόδια που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια κατασκευής του αντλιοστασίου στα Αστέρια Αγριάς, έβλαψε την τιμή και την υπόληψη των δύο αυτών μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και προσέβαλλε την προσωπικότητα τους.

Ο κ. Θεοδώρου είχε καταθέσει κατά του Δήμου Βόλου «παρεμπίπτουσα αγωγή» με την οποία ζητούσε να μεταφερθεί η ευθύνη και κατ’ επέκταση η υποχρέωση αποζημίωσης, από την παραπάνω αγωγή, στο Δήμο Βόλου σε περίπτωση καταδίκης του. Την αγωγή όμως αυτή απέρριψε το δικαστήριο.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταγγέλλει την τακτική μηνύσεων και αγωγών του Δήμου Βόλου κατά πολιτών για ποικίλους και εν πολλοίς αστήρικτους λόγους, την αυθαιρεσία με την οποία ασκείται η Δημοτική εξουσία και τη συστηματική κατασυκοφάντηση κάθε «αντιπάλου» της Δημοτικής Αρχής, με πεζοδρομιακές, πολλές φορές εκφράσεις, που σπιλώνουν υπολείψεις και δεν πρέπει να αφήνονται να κακοφορμίζουν σε μια πόλη με μεγάλη δημοκρατική παράδοση και υψηλό επίπεδο δημόσιου διαλόγου.