Βόλος 04/02/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                      Χθες Πέμπτη, το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) Στέλιος Λημνιός, ανακοίνωσε ότι, μετά από αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον  του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου, το δικαστήριο επιδίκασε να καταβάλει, ο Δήμαρχος, 2.000 ευρώ νομιμοτόκως στον κ. Λημνιό. Την ίδια μέρα ο κ. Λημνιός πληροφορήθηκε ότι η κοινωφελής επιχείρηση ΔΕΥΑΜΒ (ύδρευση Δήμου Βόλου) κατέθεσε αγωγή εναντίον του για το ποσό των 100.000(!!!) ευρώ για δήθεν συκοφάντησή της στην περίπτωση διαρροής λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στον Παγασητικό.

Η ενέργεια αυτή της ΔΕΥΑΜΒ έχει και λόγω του συγχρονισμού της και λόγω του ύψους του ποσού, διπλό χαρακτήρα και στόχευση. Αφενός «ρελάνς» ουσιαστικά της Δημοτικής Αρχής προς τις όποιες αγωγές έχει δεχθεί από πολίτες και αφετέρου στέλνει το μήνυμα «σκάστε και μη μιλάτε»!

Αυτό αποτελεί τον τελευταίο καιρό μια τακτική ιδιωτικών εταιρειών κατά του οικολογικού χώρου και των δημοσιογράφων με την ίδια πάντα στόχευση. Είναι όμως η ΔΕΥΑΜΒ ιδιωτική επιχείρηση για να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο; Και όχι μόνο αυτό. Αν κανείς μετρήσει τις μηνύσεις και αγωγές του κ. Μπέου και της Δημοτικής Αρχής Βόλου εναντίον πολιτών, θα αντιληφθεί ότι, όταν λέγεται ότι είναι «Ολυμπιονίκες» στο «σπορ» αυτό, δεν είναι καθόλου υπερβολή. Τον περισσότερο χρόνο τους τον περνούν στα δικαστήρια! Δεν υπάρχει άλλος Δήμος ή Δήμαρχος σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου που να επιτίθεται με τέτοιο τρόπο στους πολίτες τους οποίους επίσης συχνά πυκνά καθυβρίζει με γλώσσα πεζοδρομίου. Αυτό ζητούν οι πολίτες του Βόλου από τη Δημοτική Αρχή;

Επί της ουσίας όμως:

1.    Η πρακτική των αγωγών ιδιωτικών εταιρειών προς πολίτες δημοσιογράφους και φορείς ονομάζεται διεθνώς SLAPP (Strategic lawsuits against public participation ή Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Δηλαδή αβάσιμες ή υπερβολικές αγωγές και μηνύσεις σε όσους ασκούν κριτική ή δημιουργούν εμπόδια. Παράδειγμα η αγωγή που κατέθεσε η Ελληνογερμανική εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων» με την οποία απαιτεί 328.000 ευρώ από 100 Τηνιακούς πολίτες. Οι αγωγές των εταιρειών του ομίλου «ΟΝΕΧ», που διαχειρίζονται το ναυπηγείο της Σύρου, εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντας Σύρου (ΠΠΠΣ) με τις οποίες ζητούν κάτι εκατομμύρια! Η αγωγή που κατέθεσε ο Ευστάθιος Λιάλιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία απαιτεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. Η αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της «Εφημερίδας των Συντακτών», απαιτώντας αποζημίωση 225.000 ευρώ από τον ίδιο και την εφημερίδα. Σχετική όμως είναι και αγωγή την οποία είχε καταθέσει η ΑΓΕΤ κατά πολιτών του Βόλου η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

2.    Αυτές οι αγωγές έχουν ένα κοινό πρόσημο. Τη δήθεν δυσφήμισή τους. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΥΑΜΒ που είναι κοινωφελής επιχείρηση και «μονοπώλιο».

3.    Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑΜΒ κατηγορείται για ρύπανση του Παγασητικού, ακόμα και για παραποίηση στοιχείων, έχοντας μάλιστα και σχετικές καταδίκες.

4.    Για τη ρύπανση του Παγασητικού, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχουν και αδιάψευστες μαρτυρίες και καταγραφή με φωτογραφίες και βίντεο του ζητήματος αυτού. Αντί λοιπόν η ΔΕΥΑΜΒ να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες, εφαρμόζοντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» καταφεύγει σε αγωγές.

5.    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η ΠΠΜ κατέθεσε σειρά ερωτημάτων, σχετικά με το θέμα αυτό, προς το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κουτσιφέλη. Σήμερα, μετά τρεις μήνες, η κοινωφελής αυτή επιχείρηση δεν έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο και νομίμως πρωτοκολλημένο αυτό έγγραφο! Είναι αυτή συμπεριφορά δημοτικής επιχείρησης η οποία δεν έχει να κρύψει τίποτα από τους πολίτες; Ας το κρίνουν οι πολίτες αυτό.

Τέλος να είναι σίγουρος ο κ. Μπέος και η Δημοτική Αρχή Βόλου ότι αυτές οι καταδικασμένες πολιτικές bulling προς τους πολίτες δεν πρόκειται να μας εκφοβίσουν. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος, με όσες και όποιες θυσίες και αν χρειαστούν. Να είναι σίγουροι ότι στην πολιτική τέτοιες τακτικές καταλήγουν σε μπούμερανγκ. Με άλλα λόγια έχει και ο καιρός γυρίσματα…