Βόλος 20/09/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) παρακολουθεί εδώ και καιρό όσα έχουν συμβεί σχετικά με το έργο της Κάρλας, που ενώ έχει προϋπολογισμό 245 εκατομμύρια ευρώ, εγκαταλείφθηκε να ρημάξει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είμαστε κάθε μέρα εκεί και παρακολουθούμε αδιάλειπτα τα όσα γίνονται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Όσοι άνοιξαν τα θυροφράγματα στην περιοχή της Κάρλας και στέλνουν στον Παγασητικό εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένα και ρυπογόνα νερά, έχουν τις ευθύνες τους για τις συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού. Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σιωπούν για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της Κάρλας, του Παγασητικού και των παρακάρλιων χωριών. Η ΠΠΜ δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για το ποια είναι η ιδανική λύση για την προστασία όλων αυτών. Αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων και ευθύνη Κυβέρνησης και Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η ΠΠΜ πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα της αλιείας και κολύμβησης στον Παγασητικό, λόγω των μολυσμένων και ρυπογόνων νερών  που καταλήγουν σε αυτόν και ζήτησε να γίνουν μετρήσεις από τους αρμόδιους για να ενημερωθούν σχετικά οι πολίτες. Μέχρι στιγμής αυτοί σιωπούν. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει με επιστημονική γνώμη και γνώση να εξεταστεί η φέρουσα ικανότητα και οι δυνατότητες αυτοκαθαρισμού του Παγασητικού, στον οποίο αναπτύσσεται τουρισμός, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου έχουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες και οφείλουν να τις αναλάβουν.