Βόλος 14/08/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγες μέρες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκλεισε τη στρόφιγγα του νερού με το οποίο ποτίζουν οι αγρότες της περιοχής του Ριζομύλου με την αιτιολογία ότι δεν επαρκεί το νερό του ταμιευτήρα της Κάρλας. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) δεν αμφισβητεί ότι η στάθμη του νερού είναι επικίνδυνα χαμηλή (υψόμετρο στάθμης στις 11/8/2023 τα 46.5 μ.). Όμως οι σοβαρές ευθύνες του κ. Αγοραστού απέναντι στους αγρότες που απειλούνται με καταστροφή, ξεκινούν από την περίοδο του Χειμώνα, των  προηγούμενων 8 ετών που λειτουργεί συνεχώς το αντλιοστάσιο του Πηνειού, αφού  δεν έφτασε ποτέ το νερό στον ταμιευτήρα της Κάρλας στην απαιτούμενη ποσότητα. Το νερό κάπου αλλού όδευσε και όχι στον ταμιευτήρα, του οποίου τα ψάρια πέθαιναν από ασφυξία ξανά και ξανά, με τελευταίο περιστατικό φέτος  την Άνοιξη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 92.000 στρέμματα που πρέπει κανονικά να αρδεύονται από το έργο της Κάρλας, έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα τμήμα 20.000 στρεμμάτων, αυτό ακριβώς στο οποίο  διακόπηκε η τροφοδοσία με νερό. Ακριβώς αυτό το τμήμα όπου οι αγρότες εγκατέλειψαν τις δικές τους  γεωτρήσεις, εμπιστευόμενοι τις διαβεβαιώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Η ΠΠΜ  έχει ανοίξει συνολικά το θέμα διαπιστώνοντας την απαράδεκτη κατάσταση του μεγάλου έργου της Κάρλας, με προϋπολογισμό πάνω από 360 εκ ευρώ, έργο υποτίθεται πρότυπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια σειρά ερωτήσεων της ΠΠΜ προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας απαντήθηκαν γενικόλογα, με υπογραφή μάλιστα του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού. Όμως οι «απαντήσεις» αυτές και η σχετική έρευνα της ΠΠΜ επί του πεδίου, γέννησαν νέα ερωτήματα για τα οποία ζητήθηκαν νέες απαντήσεις από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Ελπίζεται ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούν 85 μέρες(!!!) για τις σχετικές απαντήσεις και ότι δεν θα χρειαστεί ξανά παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη. Το γενικό συμπέρασμα όμως είναι ότι το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο έργο της Κάρλας, είναι παρατημένο στην τύχη του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για το λόγο αυτό η ΠΠΜ θα ενημερώσει σύντομα αναλυτικά την κοινή γνώμη. Θέματα όπως η άρδευση, οι φυτεύσεις, τα συνοδά και για τουριστική προβολή έργα, καθώς και η ύδρευση του Βόλου για την οποία κυρίως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, με την καθοριστική συμβολή μάλιστα της ΠΠΜ, έχουν σοβαρά προβλήματα για τα οποία δεν είναι ενήμερα βέβαια τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.