ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                   

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6980-717107

info@oikoen.gr/www.oikoen .gr

       Βόλος 31/12/2015                                                             περ.45p/15/1627π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΟΥ κ. ΜΠΕΟΥ

Ο τέως Δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος και η Δημοτική Αρχή της οποίας προΐστατο, είχαν προεκλογικά υποσχεθεί ότι θα αλλάξουν την πόλη του Βόλου. Το ερώτημα όμως είναι αν, στους 16 περίπου μήνες της θητείας τους, την άλλαξαν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Αυτό που ενδιαφέρει την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της πόλης. Θα λέγαμε λοιπόν γενικά ότι και στα δύο, αλληλένδετα αυτά ζητήματα, η πόλη άλλαξε προς το χειρότερο.

Οι πεζόδρομοι έχουν αλλάξει χρήση και έχουν καταληφθεί πλέον από καφετέριες, πολλές από τις οποίες, ειδικά τώρα το χειμώνα, περιβάλλονται από αντιαισθητικά πλαστικά. Η Κανονιστική Απόφαση, ψηφισμένη από την ίδια τη Δημοτική Αρχή, δεν εφαρμόζεται προς δόξαν της κάθε είδους παρανομίας και αυθαιρεσίας, που συναντάει αντιδράσεις ακόμα και από το συλλογικό όργανο των ίδιων των καταστηματαρχών.

Το κυκλοφοριακό στην πόλη επιδεινώθηκε, με τα μέτρα που λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο στην αρχή, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το κυκλοφοριακό κομφούζιο, με τη χαλάρωση της αστυνόμευσης, που κάνει τη ζωή όλων δύσκολη. Ταυτόχρονα οργιάζει το παράνομο παρκάρισμα σε δρόμους, πεζοδρόμια, ακόμα και πεζόδρομους.

Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι σαμαράκια και μπαλώματα που ταλαιπωρούν οδηγούς και οχήματα.

Η καθαριότητα είναι υπόθεση του κέντρου της πόλης. Οι συνοικίες και τα χωριά βιώνουν το δικό τους Γολγοθά. Από κοντά είναι και η πλημμελής ανακύκλωση, παρά το γεγονός ότι το 2016 θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα, που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Τα πειράματα στο βιολογικό καθαρισμό αποδείχθηκαν επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί για το περιβάλλον και κυρίως τον Παγασητικό.

Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές βιώνουν την εγκατάλειψη, εκτός εξαιρέσεων. Όμως πολύ προσωπικό χρησιμοποιήθηκε για να κατακρεουργηθούν πολλά από τα δέντρα της πόλης, ονομάζοντας την εργασία αυτή «κλάδεμα» και μάλιστα με την ευθύνη γεωπόνου!

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα με τόσο ακριβό και τόσο κακής ποιότητας νερό, προς τέρψη και δόξα των εταιρειών εμφιάλωσης.

Η μεταχείριση των αδέσποτων της πόλης του Βόλου ήταν μνημείο δυσφήμισης της πόλης μας και μας κατέστησε περίγελο στο Πανελλήνιο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι για τα καλά εγκατεστημένη, το Χειμώνα τουλάχιστον, στην πόλη του Βόλου, με τη Δημοτική Αρχή θεατή στο πρόβλημα αυτό. Δεν βρέθηκαν από το Δήμο Βόλου, που σπαταλάει χρήματα σε έργα βιτρίνας, περίπου 20.000 ευρώ για να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να ξαναλειτουργήσει τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που τόσα έχουν προσφέρει στην ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος δεν είδαμε να προγραμματίζεται και να μελετάται κάτι για το Βόλο του μέλλοντος και φυσικά και για το μέλλον του Πηλίου. Αφήνονται και τα δύο στην τύχη τους από μια Δημοτική Αρχή η οποία περί άλλων τυρβάζει.

Όμως ο Βόλος έχει λαμπάκια. Λαμπάκια παντού για να φωτίζουν τη γύμνια οραμάτων και προγραμματισμού για το μέλλον του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

     Γιάννης Γερόπουλος                                               Κώστας Βολιώτης