ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥΡΠΗΣ – KI.ΠΟ.Σ.
370 08  Σούρπη Μαγνησίας, email: kipos2008@gmail.com

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Γαζή 216, 382 22 Βόλος, email: ppmvolos1977@gmail.com

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σούρπη-Βόλος 20 Ιουλίου 2021
Ως οργανώσεις εκπροσώπησης πολιτών, η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, εκφράζουμε την απορία μας αν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν στο κράτος και πληρώνονται από τον Ελληνικό λαό, υπερασπίζονται πράγματι τα συμφέροντα του δημοσίου και όχι άλλων παραγόντων της κοινωνίας και των ιδιωτών;
Όπως είναι γνωστό η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος (ΙΜΔ) πούλησε και εκμίσθωσε σε εταιρεία έκταση 3.000 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Νηες της Σούρπης Μαγνησίας. Όμως η έκταση αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το από 2009 πόρισμα του τότε προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας (ΚΥΜ) και την από 2010πορισματικήέκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας. Παρόλα αυτά η ίδια υπηρεσία, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, από τον περασμένο Δεκέμβριο κάνει στροφή 180 μοιρών και διατυπώνει κρίσεις και απόψεις με διαφορετική αιτιολογία από ότι στο παρελθόν. Αν είναι δυνατόν! Η τεχνική έκθεση, που στάλθηκε από αυτή στο Υπουργείο Οικονομικών,το Δεκέμβριο 2020, βρίθει ανακριβειών και αυθαιρεσιών προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίμαχη έκταση των 3.000 στρεμμάτων, στις Νηες της Σούρπης, δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος! Στην εν λόγω έκθεση δεν αναφέρεται πουθενά ότι όντως πραγματοποιήθηκε «έλεγχος της νομιμότητας και της εγκυρότητας των προσκομισθέντων τίτλων και της αλληλουχίας αυτών»μια εκκρεμότητα που παραμένει ανοικτή από το 2014, όταν εκδόθηκε η τότε τεχνική έκθεση της ΚΥΜ και από το 2016 όταν εκδόθηκε η 1ηπροδικαστική γνωμοδότηση (η 2η εκδόθηκε το 2018) του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.
Μάλιστα στάλθηκε χωρίς η ΚΥΜ να πραγματοποιήσει, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως, αυτοψία «επί του πεδίου»με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων, επομένως και των οργανώσεών μας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί θα αποδεικνύονταν περίτρανα η επιχειρούμενη λαθροχειρία. Μάλιστα φαίνεται πως για το λόγο αυτό, παράνομα και επί μήνες, η ΚΥΜ και η Δ/ση Δημόσιας Περιουσίας αρνούνταν να δώσουν στις οργανώσεις μας τα στοιχεία που στάλθηκαν το Δεκέμβριο του 2020 στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία  αναγκάστηκαν να μας δώσουν μόνο μετά από προσφυγή μας στο Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας! Τόσο καλά!
Οι δικαστικές αποφάσεις του 1878, 1881& 1896 αναφέρουν ότι η υπό διερεύνηση έκταση έχει κυκλικό σχήμα, την «κυκλοτερή» (περίμετρο) της οποίας μπορεί να διανύσει κάποιος σε ΔΙΟΜΙΣΗ ΩΡΕΣ.Μόνο που η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε άλλη γεωγραφική θέση / τοποθεσία και όχι σε αυτή που πούλησε και εκμίσθωσε η ΙΜΔ σε ιδιώτη στο όρος Χλωμό. Για να φανεί το ανυπόστατο και η ακροβασία της τεχνικής έκθεσης που απέστειλε η ΚΥΜ τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Οικονομικών, επισυνάπτουμε το σχεδιάγραμμα του από 1954 χάρτη αποτύπωσης της έκτασης στο όρος Χλωμό της Δ/νσης Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με το οποίο η δασική έκταση έχει περίμετρο 29 χλμ., με μέσες κλίσεις που φτάνουν και το 30%, οπότε ούτε τρέχοντας δεν φτάνουν οι δυόμιση ώρες για να διανυθεί αυτή η απόσταση, πράγμα που αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας,ότι όντως η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε άλλη γεωγραφική θέση / τοποθεσία και όχι σε αυτή που πούλησε και εκμίσθωσε η ΙΜΔ σε εταιρεία στο όρος Χλωμό.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η ΙΜΔ,πιθανόν και η εταιρεία,έχουν κάνει δήλωση στο Κτηματολόγιο επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν την έκταση αυτή για λογαριασμό τους, ενώ το Κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών, αδρανούν!
Οι οργανώσεις μας έχουν ενημερώσει, με απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αλήθεια του πράγματος και περιμένουν το αποτέλεσμα για να φανεί αν όντως ένας από τους στρατηγικούς σκοπούς (ίσως ο πλέον σημαντικός) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως της καθ’ ύλην αρμόδιας για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπηρεσίας, δηλαδή της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου ή πρόκειται για νέο Βατοπέδι.