ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1/2/2015

Οικολόγοι επί τρία, τέσσερα, πέντε…

ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

O Ν. Χρυσόγελος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το παλιό αστείο «πώς λένε τη γάτα της Μαρίνας Δίζη;», είναι και πάλι επίκαιρο. Κι αν δεν ξέρετε καν ποια είναι η Μαρίνα Δίζη, προφανώς είστε πολιτικά ντεμοντέ. Γιατί με την ευκαιρία των εκλογών, και στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν την πρώτη οικολόγο που μπήκε στη Βουλή, και στο «Ποτάμι», και στη ΔΗΜΑΡ. Ολοι τους, βλέπετε, κατέβηκαν στις εκλογές με τους Οικολόγους. Ή, τουλάχιστον, με κάποιους Οικολόγους. Θα πρέπει, λοιπόν, να έμαθαν, έστω και καθυστερημένα, πως τη γάτα της Μαρίνας Δίζη τη λέγαν «Οικολόγατα». Και αν από το 1989 που η συγκεκριμένη γάτα είδε το αφεντικό της να μπαίνει στο Κοινοβούλιο έχει περάσει πολύς καιρός, αυτή την εβδομάδα πολλά νέα οικολογικά «γατάκια» βρήκαν το πορτάκι για να περάσουν κι εκείνα απ’ τη Βουλή.

Καλύτερα, όμως, να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Η οποία ήταν κάπου στο 2009, τότε που οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν κατέβει στις ευρωεκλογές με συνασπισμένους τον Μ. Τρεμόπουλο, τον Ν. Χρυσόγελο και τον Αντ. Καφετζόπουλο. Η καμπάνια τους, μάλιστα, ήταν τόσο επιτυχημένη, που είχαν καταφέρει για πρώτη φορά να στείλουν έναν Ελληνα οικολόγο στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο που, όπως ακριβώς διδάσκει και η οικολογία, μετά την άνθηση, ήρθε ο μαρασμός. Ο οποίος στο οικολογικό κίνημα κατέφθασε αγκαζέ με τον τσακωμό. Μετά ένα πανελλαδικό συμβούλιο–φωτιά, ο κ. Τρεμόπουλος έφυγε, ο κ. Χρυσόγελος αποχώρησε, ο Αντ. Καφετζόπουλος απογοητεύτηκε. Οι Οικολόγοι, βλέπετε, κατάφεραν μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές να τσακωθούν για το ποιος θα είναι πρώτος στη λίστα για το ψηφοδέλτιο, ενώ οι πολίτες ψήφιζαν με σταυρό. Και κάπως έτσι, το οικολογικό κόμμα διαλύθηκε σε κομματάκια.

Και μετά, φτάσαμε στο 2015. Οπότε και αποδείχθηκε πως οι οικολόγοι ταιριάζουν με όλες τις ιδεολογίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ χώθηκαν οι εναπομείναντες Οικολόγοι Πράσινοι, με αρχηγό τον Μ. Τρεμόπουλο. Στο «Ποτάμι» βούτηξε το κόμμα «Ευρώπη – Οικολογία», με τον Αντ. Καφετζόπουλο. Και με τη ΔΗΜΑΡ, που η πρασινάδα την «καπέλωσε» κι έγινε «Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ», συνασπίστηκε το κόμμα «Πράσινοι – Αλληλεγγύη», με αρχηγό τον Ν. Χρυσόγελο.

Σ’ αυτό το κλίμα της φαιδράς (αλλά πάντα βιολογικής) πορτοκαλέας, έχουν φουντώσει συγχρόνως και οι παραφυάδες του οικολογικού κινήματος. Για τους σκληροπυρηνικούς της Οικολογίας, υπάρχουν πάντα οι αυτόνομοι «Οικολόγοι SOS», που κατέβηκαν ως κίνημα «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.» με σήμα την κεφαλή του φιλόσοφου Σωκράτη, ο οποίος μπορεί και να μην έπινε το κώνειο αν του έλεγαν πως ύστερα από 2.500 χρόνια θα πάρει 0,08% στις εκλογές, δηλαδή σχεδόν 5.000 ψήφους! Βλέπετε, οι κάπως αλλόκοτοι οικολόγοι του ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. μπορεί να μη μαζεύουν πολλές ψήφους, αλλά ζουν το οικολογικό καρναβάλι για πάντα. Πράγμα που μπορείτε κι εσείς να διαπιστώσετε μπαίνοντας στο YouTube για να δείτε το (θρυλικό, πλέον…) διαφημιστικό του κόμματος, στο οποίο συμμετέχει ένας γηραλέος κυριούλης με περικεφαλαία που παριστάνει τον Κολοκοτρώνη, ένας παπάς με γκλίτσα που κάνει τον Παπαφλέσσα και, βέβαια, ο εμβληματικός τηλε-οικολόγος Κ. Παπανικόλας.

Έντυπη