Βόλος 15/05/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό». Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στα 4,5 χρόνια και πλέον που τις τύχες της πόλης διαφεντεύει η παρούσα Δημοτική Αρχή, άσφαλτος δεν έπεσε. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι μεγάλο και ιδιαίτερα για τα δίκυκλα. Σαν το Μαυρογιαλούρο η Δημοτική Αρχή Βόλου, κυριολεκτικά τις παραμονές των εκλογών, ασφαλτόστρωσε καμιά δεκαριά, κυρίως κεντρικούς δρόμους, μήπως και φανεί ότι έχει παραγάγει έργο και θαμπώσει τους «ιθαγενείς» της πόλης μας για να την ξαναψηφίσουν. Κουράγιο κ. Μπέο, απομένουν άλλοι 890 δρόμοι για να ασφαλτοστρώσετε μέχρι τις εκλογές.

Εκτός από τους δρόμους, μεγάλα προβλήματα έχουν και τα πεζοδρόμια του Βόλου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, ούτε των μητέρων με καροτσάκια, ενώ από την άθλια κατάσταση της επίστρωσής τους, λερώνονται οι πολίτες όταν βρέχει.

Οι πεζόδρομοι και πολλά πεζοδρόμια της πόλης, έχουν καταληφθεί από περιφράξεις διαφόρων ειδών καταστήματα, όπως καφετέριες τσιπουράδικα κλπ. δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ίδιους τους καταστηματάρχες. Η Κανονιστική Απόφαση, που έχει ψηφίσει η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου, δεν εφαρμόζεται από την ίδια.
Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Οι τρεις κυκλοφοριακοί κόμβοι, σχεδιασμένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πληρωμένοι από τρίτους,  έχουν συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Είναι αισθητικά καλοί, αλλά ας μη διαφημίζονται σαν το μεγάλο έργο, όταν οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν πολλαπλάσιους κυκλικούς κόμβους. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ούτε ποδηλατόδρομοι έγιναν, ούτε χώρος δόθηκε στο ποδήλατο. Στο μάτι της Δημοτικής Αρχής έχει μπει το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στην οδό Καραμπατζάκη με πρόγραμμα Life. Αντί αυτή η φιλοσοφία να επεκταθεί, μελετήθηκε και επιχειρήθηκε η καταστροφή του.
Ο βιολογικός καθαρισμός έχει εγκαταλειφθεί και ατυχείς επιλογές υπονόμευσαν τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα ο Παγασητικός να δέχεται συχνά τα ανεπεξέργαστα λύματά του.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, σημειώνουμε τα εξής:
Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί και από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών.

Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα.
Κανένα έργο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που πίνουν οι πολίτες δεν έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πιο μεγάλης θητείας που είχε ποτέ Δημοτική Αρχή στην πόλη μας. Το νερό, πολλούς μήνες το χρόνο, δεν πίνεται, κυρίως λόγω της σκληρότητας και οι περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα. Οι πηγές της Κουκουράβας αφέθηκαν να καταστραφούν.
Τα αδέσποτα αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμα» και οι συνθήκες στο κυνοκομείο της πόλης μας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα ως άθλιες.
Το πράσινο, κατά τη διάρκεια της θητείας της, καταστράφηκε συστηματικά και ούτε ένα νέο δέντρο δεν έχει φυτευτεί τόσα χρόνια.
Ενώ η πόλη έχει ξεσηκωθεί κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που υπονομεύει την υγεία των πολιτών, η Δημοτική Αρχή Βόλου αντί να είναι μπροστάρης στον αγώνα αυτόν, όπως στο παρελθόν, έχει εξαπολύσει μηνύσεις κατά μελών της Επιτροπής Πολιτών και εκτός από την απόλυτη αδράνειά της, σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF για να το πουλάει στην ΑΓΕΤ!
Ταυτόχρονα καμία προετοιμασία δεν υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο του Βόλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και πολύ σύντομα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τα σκουπίδια που θα οδηγούνται χωρίς ανακύκλωση στο ΧΥΤΑ.
Με όλα τα παραπάνω και άλλα που δεν αφορούν στο περιβάλλον, αλλά σε άλλες παραμέτρους της ζωής των πολιτών, μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαμένη πενταετία για την πόλη του Βόλου. Όσοι πολίτες είναι καλοπροαίρετοι ας κλείσουν τα αυτιά τους στους πληρωμένους «διαφημιστές» της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ας εκτιμήσουν την πραγματικότητα και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.