ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαζή 216, 382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838

ppmvolos1977@gmail.com/ www.oikoen .gr

       Βόλος 09/01/2016                                                                   περ.46p/16/1630π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

Για μια ακόμα φορά, το φετινό Χειμώνα, η πόλη του Βόλου βιώνει τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως όλα τα τελευταία χρόνια. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου επισήμανε τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, από το φαινόμενο αυτό.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με τη σειρά της, επιθυμεί να επισημάνει το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις.

Ο Βόλος είναι από τις πόλεις με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία, τα τελευταία χρόνια, είναι σε ιδιαίτερη έξαρση. Οι αιτίες είναι πολλές. Τα μέτρα όμως αντιμετώπισής της είναι ανεπαρκή. Έρευνα των Παν/μίων Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και του ΕΜΠ, έδειξε ότι ορισμένοι από τους ρύπους που ανιχνεύθηκαν είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Επίσης επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε, πριν μερικά χρόνια, αναδεικνύει αυξημένα επίπεδα καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας. Το ζητούμενο είναι, όχι μόνο για την περιοχή της Μαγνησίας, η αναθεώρηση των λανθασμένων πολιτικών που εξέθρεψαν την αύξηση των επικίνδυνων ρύπων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ δε δικαίωσε τους οικονομικούς λόγους που την επέβαλαν, δημιούργησε προβλήματα στο δασικό πλούτο της χώρας, την ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών κέντρων και κατά συνέπεια στην υγεία των πολιτών. Η μείωσή τους στη συνέχεια, λόγω πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, δεν αποκατέστησε τα πράγματα.

Είναι γνωστό, από μελέτες, ότι το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων πόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση είναι 2-3 χρόνια λιγότερο από αυτό των κατοίκων της υπαίθρου. Όσον αφορά δε τα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ 2,5 και ΡΜ 01), που δεν μετρώνται, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αφού διεισδύουν κατευθείαν σε ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Η σχετική Απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι άτολμη και αναποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Τα όρια και οι περίοδοι που θεσπίστηκαν, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, είναι αρκετά υψηλά. Είχαμε από τότε που θεσπίστηκε επισημάνει ότι δεν προέβλεπε λήψη μέτρων σε περιπτώσεις οξείας αύξησης των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έστω και για μερικές ώρες. Η ενημέρωση του κοινού στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επισημαίνει κυρίως τις εξής:

Α) Οι σταθμοί της Νομαρχίας και της ΔΕΥΑΜΒ να είναι προσβάσιμοι ηλεκτρονικά συνεχώς στο κοινό.

Β) Να δοθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα 20.000 ευρώ που χρειάζεται για την επαναλειτουργία των σταθμών μέτρησης, οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν και συνδυαστούν με τους σταθμούς της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΜΒ.

Γ) Να παταχθεί η λαθροϋλοτομία και το παράνομο εμπόριο ξύλων. Να ενημερώνονται συνέχεια οι πολίτες να καίνε σωστά και ξερά ξύλα. Είναι παρατηρημένο ότι στην πόλη κυκλοφορούν πάσης φύσεως οχήματα, φορτωμένα ξύλα, χωρίς κανένα έλεγχο. Είναι προφανές ότι αν και χλωρά οδηγούνται στην καύση.

Δ) Να ελέγχεται η ποιότητα των μπρικετών και των πέλετς της χρησιμοποιούμενης βιομάζας και να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα προϊόντα.

Ε) Να ελεγχθεί αν γίνεται συντήρηση των καυστήρων, κυρίως των πολυκατοικιών. Να καθαρίζονται οι καμινάδες των τζακιών.

ΣΤ) Να απαγορευτεί η καύση πετ κοκ από τις βιομηχανίες και να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται.

Ζ) Να υπάρξει συνεχής αστυνόμευση κατά της καύσης καρκινογόνων υλικών (καλωδίων, λαδιών κλπ.).

Η) Να επαναρχίσει ο έλεγχος για τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων και κυρίως των πετρελαιοκίνητων.

Θ)Να αστυνομεύεται εντατικά η πόλη για το παράνομο παρκάρισμα.

Ι) Τα κλαδέματα στην πόλη του Βόλου να είναι λελογισμένα και να φυτευτούν και άλλα δέντρα, όπως είχε δεσμευτεί η παρούσα Δημοτική Αρχή. Το πράσινο είναι φυσικό φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΙΑ) Τέλος να διευρυνθεί η πρόσβαση των νοικοκυριών σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (θερμομόνωση σπιτιών).

Η προστασία της δημόσιας υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης