Βόλος 05/04/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις, στον τοπικό τύπο, η ΑΓΕΤ-Lafarge απευθύνεται στους «ιθαγενείς» για να τους πείσει ότι είναι μια βιομηχανία που η λειτουργία της είναι άψογη, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν δεν είναι και επωφελής για τους «ιθαγενείς». Προφανώς η ΑΓΕΤ είναι σε δύσκολη θέση, αφενός γιατί σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει εναντιωθεί στην καύση σκουπιδιών και αφετέρου γιατί έχει, αρκετές φορές πλέον, πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» από τους πολίτες που έχουν αποκαλύψει πολλές παρανομίες της και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε την 1η Απριλίου 2018, το φορτηγό που ακινητοποίησαν οι πολίτες μετέφερε από την Ιταλία, όχι RDFή κάτι αντίστοιχο, αλλά σχεδόν σκέτο πλαστικό, που κατ’ ευφημισμόν η ΑΓΕΤ ονομάζει «εναλλακτικό καύσιμο». Το ίδιο διαπιστώθηκε και πριν λίγες μέρες με το φορτίο που ξεφόρτωσε από την Ουκρανία. Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί το υλικό αυτό δεν καίγεται στο τόπο παραγωγής του, αλλά στο Βόλο των «ιθαγενών» (κατά την ΑΓΕΤ) κατοίκων; Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε πολλαπλάσια αυξημένη θνησιμότητα σε καρκίνους του ήπατος και του οισοφάγου, αυξημένα εγκεφαλικά και στον παιδικό καρκίνο (σύμφωνα με τη Φλόγα) στο Βόλο, σε σχέση με την υπόλοιποι Ελλάδα; Γιατί να μην εφαρμοστεί στο Βόλο η αρχή της προφύλαξης και να γίνουμε πειραματόζωα από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να κερδίσει χρήματα αυτή η βιομηχανία;

Οι «ιθαγενείς» γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και έχουν υπόψη τους τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναφέρεται στην ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ να καίει RDFκαι επομένως, ακόμα χειρότερα, σκουπίδια. Η διάχυτη μυρωδιά πλαστικού, σε όλο το Βόλο, έχει ονοματεπώνυμο και προέρχεται από μεγάλη μονάδα, την οποία η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας δεν την αποκαλύπτει, αν και έχει υποχρέωση.

Τέλος, όσο και αν προσπαθεί η ΑΓΕΤ και οποιοδήποτε άλλο «παπαγαλάκι» της, να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι η καύση σκουπιδιών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στην πόλη του Βόλου και όχι σε ειδικούς κλιβάνους, είναι ακίνδυνη, δεν πρόκειται να το καταφέρει. Άλλωστε η ΑΓΕΤ έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις της έχουν μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αναγκάζεται δε να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία πάντα μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών. Οι πολίτες έχουν πλέον άποψη, απαιτούν την προστασία της υγείας τους και δεν πρόκειται να τους κοροϊδέψουν οι πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις της ΑΓΕΤ.