Βόλος 15/11/2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακολουθούμε με αγωνία, εδώ και αρκετές μέρες, την αέρια ρύπανση στο Βόλο να έχει «σπάσει τα κοντέρ», με τη μέση τιμή, όπως δείχνουν οι μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, να παρουσιάζουν σταθερή ημερήσια τιμή έως και 3 φορές πάνω από το ημερήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που είναι το 25mg/m3 (ετήσιο 10 mg/m3). Συχνά μέσα στο 24ωρο ο δείκτης εκτοξεύεται ακόμα και στα 180 μg/m3!!!

Την 1η Οκτωβρίου 2021 ο ΠΟΥ δημοσίευσε ενημέρωση γύρω από την άμεση συσχέτιση μεταξύ κορονοϊού και αέριας ρύπανσης.Σήμερα το Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tagesschau δημοσίευσε το συνταρακτικό αριθμό 178.000 θανάτων το 2019 στην Ευρώπη λόγω της αέριας ρύπανσης! Και σήμερα στο Βόλο φτάσαμε τους 6 νεκρούς από κορονοϊό σε ένα 48ωρο, θυμίζοντας τη βιομηχανοποιημένη Λομβαρδία το 2020, όπου σύμφωνα με έγκριτες πανεπιστημιακές έρευνες η μεγάλη θνησιμότητα είχε άμεση σχέση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στην πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της Ιταλίας.

Στο Βόλο σήμερα ο εξωτερικός αέρας μυρίζει έντονα καμένο πλαστικό που μας φέρνει στο νου την πρόσφατη αποκάλυψη στη Λωζάνη της Ελβετίας για την ύπαρξη διοξινώνστο έδαφος της πόλης και γενικότερα, από το τοπικό εργοστάσιο καύσης πλαστικών και το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του αρκετά χρόνια πριν!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι στο Βόλο ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός, θεσμικός ή εξωθεσμικός φορέας δεν έχει κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για το μείζον πρόβλημα υγείας που βιώνει η πόλη, αν δεν το υποθάλπουν, με τον τρόπο τους, κάποιοι από αυτούς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι ακόμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ από κρατικό δίκτυο μετρητών ούτε για τους υποχρεωτικούς οκτώ αέριους ρύπους, αλλά επίσης δεν έχει υπάρξει καμία μέτρηση εδάφους και κτηνοτροφικών προϊόντων για βαρέα μέταλλα και διοξίνες!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα της, και σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη του Άαρχους που υποστηρίζει το έννομο συμφέρον των πολιτών στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο, για να καταγγείλει την απαξίωση της πόλης του Βόλου από την αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Κυβέρνηση