«LIBERATION» «Παράδειγμα για όλους» οι κάτοικοι στις Σκουριές

 Οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως η εταιρεία ξεριζώνει με μπουλντόζες τα αιωνόβια δέντρα και τα καταπλακώνει με χώμα (αντί να τα τεμαχίζει και να τα παραδίδει στο δασαρχείο ως οφείλει) και κάλεσαν κλιμάκιο του δασαρχείου

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

«Θυμηθείτε το όνομα αυτού του χωριού, την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Επέλεξαν μια στάση περήφανη και αποφασισμένη. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βαρβαρότητα των αγορών». Με αυτά τα λόγια συστήνει τους Χαλκιδικιώτες στους αναγνώστες της η γαλλική «Liberation». Με ακόμα θερμότερα λόγια χαιρετίζει τον αγώνα τους το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που με ψήφισμά του καταδικάζει την «κρατική τρομοκρατία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχοποιεί το κίνημα της αντίστασης».

 

Κείμενα σαν κι αυτά εξηγούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το τι συμβαίνει στις Σκουριές. Ξένα συνεργεία φτάνουν καθημερινά εδώ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν πώς, στο όνομα μιας επένδυσης, καταλύεται η δημοκρατία. «Εχουμε καταλάβει πως δεν πρόκειται απλώς για μια σύγκρουση με θέμα την οικονομία, αλλά για μια σύγκρουση όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα με φόντο την οικονομία», μας έλεγε χτες συνάδελφος από μεγάλο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό.

 

Οι κάτοικοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους: παραμένουν στα φυλάκια στις εισόδους της Ιερισσού, σταματώντας αυτοκίνητα και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, και ανεβαίνουν καθημερινά στον Κάκκαβο για να επιθεωρούν τις διαδικασίες αποψίλωσης που κάνει η εταιρεία. Το βουνό το προσεγγίζουν τόσο από την πλευρά της Ιερισσού όσο και από τη Μεγάλη Παναγία, όπου, κλείνοντας τον δρόμο, εμποδίζουν τη διέλευση βαρέων μηχανημάτων. «Η καταστροφή συνεχίζεται, σωριάζουν δέντρα καθημερινά», μας είπε χτες ο Θανάσης. Οι κάτοικοι, όταν διαπίστωσαν πως η εταιρεία ξεριζώνει με μπουλντόζες τα αιωνόβια δέντρα και τα καταπλακώνει με χώμα (αντί να τα τεμαχίζει και να τα παραδίδει στο δασαρχείο ως οφείλει βάσει της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων), κάλεσαν κλιμάκιο του δασαρχείου, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις. Ο δασάρχης Αρναίας διέταξε προφορικά την προσωρινή αναστολή των εργασιών και αναμένονται οι περαιτέρω ενέργειές του.

 

Σφοδρή κριτική στο ΣτΕ

 

Οι Χαλκιδικιώτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Με δελτίο Τύπου ασκούν δριμύτατη κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας που απέρριψε προσφυγή κατά της επένδυσης: «Η σχοινοτενής και χωρίς νομικό έρεισμα επιμονή του δικαστηρίου στις “θετικές επιπτώσεις του έργου για την οικονομία” σε συνδυασμό με το ύφος και το περιεχόμενο της σχετικής επιχειρηματολογίας μετατρέπουν αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της απόφασης σε πολιτικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και οργάνων».