Το αντίδοτο στην υπερθέρμανση της Γης κοστίζει 5 δισ. δολάρια τον χρόνο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012

Μια συννεφιασμένη Γη θα μπορούσε να είναι η λύση απέναντι στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κάρνεγκι Μέλον προέβησαν σε αποτίμηση του κόστους που θα είχε η εφαρμογή ενός προγράμματος σκίασης της Γης και αποφάνθηκαν ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό με περίπου 5 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Το πρόγραμμα σκίασης της Γης αποτελεί και αυτό παρακλάδι της γεωμηχανικής και αφορά τον τομέα της λεγόμενης Διαχείρισης της Ηλιακής Ακτινοβολίας. Οι επιστήμονες αποτίμησαν το κόστος του εξοπλισμού που θα ήταν απαραίτητος για τη διασπορά ενός έως πέντε εκατομμυρίων μετρικών τόνων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, σε ύψος από 18 έως 30 χιλιόμετρα.

Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει την τροποποίηση αεροσκαφών που θα μεταφέρουν τα υλικά στην ατμόσφαιρα, την κατασκευή καινούργιων που θα μπορούν να κάνουν το ίδιο σε ύψος μεγαλύτερο από 30 χιλιόμετρα, την κατασκευή υβριδικών αερόπλοιων, πυραύλων ή ακόμη και αιωρούμενων αντλιών που θα διοχετεύουν αέρια ή ασβεστόγαλα.

Οι πύραυλοι και τα κανόνια θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν ιδανικό τρόπο μεταφοράς στην ατμόσφαιρα υλικών για τη σκίαση της Γης και την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά το κόστος θα ήταν απαγορευτικό. Αντιθέτως καλύτερη λύση, που προς το παρόν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά χωρίς να έχει μελετηθεί επαρκώς, θα ήταν η χρήση αντλιών.

Αυτές θα ίπταντο σε ύψος 20 χιλιομέτρων και θα στηρίζονταν σε πλατφόρμες φουσκωμένες με ήλιον. Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πάντως ότι με την έρευνά τους δεν προκρίνουν τη διοχέτευση αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα.