Βόλος 09/11/2021
Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) απευθύνθηκε στους πολίτες, ρωτώντας αν έχουν διαπιστώσει, στην πόλη του Βόλου, νεκρές δεκαοχτούρες, δεδομένου ότι υπήρχαν κάποιες σχετικές πληροφορίες. Το θέμα αυτό είχε μεγάλη διάχυση πληροφόρησης από τα ΜΜΕ, αλλά και από τη σελίδα στο fbτης ΠΠΜ, οπότε υπήρξε άμεση ανταπόκριση από πολίτες και έτσι ήρθε η πληροφορία για νεκρά πουλιά αυτού του είδους στις εξής περιοχές: Ανάληψη, οδό Κύπρου, στα Παλιά, το Παλιό Λιμεναρχείο, στην οδό Καραμπατζάκη, την Αγχίαλο και στην οδό Βυζαντίου στη Νέα Ιωνία.
Είναι φανερό επομένως ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα. Η ΠΠΜ απευθύνθηκε σε ειδικούς, οι οποίοι πιθανολόγησαν ότι μπορεί να οφείλεται είτε σε ασθένεια που προσβάλει τις δεκαοχτούρες, είτε σε δηλητηριασμένο σπόρο από κάποιο χώρο αποθήκευσής του, είτε από διασπορά τέτοιου σπόρου στην πόλη από κάποιο πολίτη. Η πρώτη πιθανότητα (ασθένεια), που είναι και η πιο σοβαρή, οδηγεί στην αναγκαιότητα οι δεκαοχτούρες, που βρίσκονται νεκρές, να θάβονται για να αποκλειστεί η διασπορά της ασθένειας. Στη δεύτερη περίπτωση θα έπρεπε να έχουν βρεθεί νεκρά και άλλα σποροφάγα πουλιά (σπουργίτια κλπ.).
Όμως η κατάσταση αυτή ξεφεύγει από τις δυνατότητες της ΠΠΜ και πλέον είναι θέμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της οποίας η Κτηνιατρική Υπηρεσία οφείλει να το ερευνήσει και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Δυστυχώς η κυρία Κολυνδρίνη είναι πολύ απασχολημένη για να δεχθεί σε συνάντηση την ΠΠΜ, για διάφορα ζητήματα, εδώ και τουλάχιστον 20 μέρες, οπότε απευθυνόμαστε δημόσια στην ίδια και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και η ευθύνη είναι πλέον δική τους, όπως και η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και η ατμοσφαιρική ρύπανση που ταλαιπωρούν την πόλη του Βόλου αρκετά χρόνια τώρα.