ΕΦΣΥΝ 12/02/2014

Ηχηρό «όχι» στο μονοπώλιο σπόρων

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «φρέναρε» τις πολυεθνικές που ήθελαν τον κερδοσκοπικό έλεγχο των τροφών.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «φρέναρε» τις πολυεθνικές που ήθελαν τον κερδοσκοπικό έλεγχο των τροφών.

Του Τάσου Σαραντή

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Ελληνες και τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους μόνον από πολυεθνικές, έπειτα από τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Μετά την ομόφωνη καταψήφιση της προτεινόμενη νομοθεσίας και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 30 Ιανουαρίου, η -αρμόδια για τη συγκεκριμένη νομοθεσία- Επιτροπή Γεωργίας είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων κατά τρόπο που ανοίγει την πόρτα στην επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων από τις πολυεθνικές εταιρείες. Πλέον, τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν νέοι κανόνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού «1507» ψήφισαν χθες η Ελλάδα και άλλες 18 χώρες, ανταποκρινόμενες στην απαίτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών που, σταθερά, αρνούνται να καταναλώσουν μεταλλαγμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την τελική απόφαση για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού «1507» της Pioneer-Dupont, που έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium, θα λάβει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, 19 χώρες καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις 5 ψήφισαν υπέρ της πρότασης (Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία), ενώ 4 απείχαν (Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία). Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταψήφισε μεν την πρόταση, αλλά, με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, δεν ζήτησε την απόσυρσή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να μην αγνοήσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών και τη σαφή αρνητική στάση των 19 χωρών, καθώς και τις επιστημονικές, νομικές και πολιτικές ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ

«Στείλαμε ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές»

Με αφορμή τη θετική εξέλιξη στο ζήτημα των σπόρων, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Καταφέραμε σήμερα να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων. Πλέον η πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους Ελληνες και όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές έχει απορριφθεί και από τις δύο αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους, όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια. Οταν τον Δεκέμβριο κατέθεσα τις τροπολογίες απόρριψης δεν περίμενα ότι αυτές θα υπερψηφίζονταν από τους ευρωβουλευτές και των δύο επιτροπών. Οι πρώτες αυτές νίκες είναι το προϊόν εντατικής δουλειάς αλλά και μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλυσαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη αυτή καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στον δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών».