Στο φως ή στο φαστ;

Εδώ και ένα χρόνο παρουσιάσαμε στην «Ε» το πόρισμα, κόλαφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου του Ν. Μαγνησίας που αμφισβητούσε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας από τη Μονή Ξενιάς προς την εταιρεία Dolphin Capital Investors.

Το πόρισμα κατέληγε ως εξής: «Υστερα από τα παραπάνω, γνώμη μας είναι ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Δημητριάδος, αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα, τόσο τα εμβαδά όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά».

Η ανάρτηση

Εκτός από την αμαρτωλή ιστορία με το Κάβο Σίδερο και τη Μονή Τοπλού που κοσμεί τις σελίδες του «λαμπερού» ιστότοπου της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», εξαγγέλλεται και η επένδυση στις Νηές: «Η Dolphin Capital Investors αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων και το σημαντικότερο real-estate fund στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (σ.σ. Χρηματιστήριο Δευτερεύουσας Αγοράς). Η Εταιρεία εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη εξελιγμένων θερέτρων ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης και συμμετέχει σε πολλά έργα δημιουργίας πολυτελών θερέτρων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα (…) Lavender Bay Resort – Βόλος».

Η έκταση ακόμη δεν ανήκει στην εταιρεία, μια και η μονή έκανε επιχειρηματικά παιχνίδια με ξένα κόλλυβα και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν εκ του νόμου να αναμείνουν τις τελικές αποφάσεις των αρμόδιων φορέων.

Οπως όμως μας πληροφόρησε η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού Εν Δράσει: «Η εταιρεία με έγγραφό της προς ιδιώτη, χωρίς προηγουμένως να έχει απευθυνθεί στον εισαγγελέα, του παραχωρεί το δικαίωμα να κλαδέψει και να περιποιηθεί τον Ελαιώνα, στις Νηές. Μετά από καταγγελίες πολιτών το προηγούμενο Σάββατο αντικρίσαμε χωματουργικό μηχάνημα και ερπυστριοφόρα μπουλντόζα, με τις χωματουργικές εργασίες να έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο, αλλά και να έχουν εκριζώσει πολλά ελαιόδεντρα. Επειδή ο ιδιώτης δεν προσκόμισε κανένα αδειοδοτικό έγγραφο σταμάτησε τις χωματουργικές εργασίες.

Αυτοψία

Ενημερώθηκε η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, η οποία χθες Τετάρτη έκανε αυτοψία στη περιοχή, στην οποία αποτυπώθηκε η παρέμβαση και το πόρισμά της θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, με δεδομένο ότι ανάλογη αυτοψία κατόπιν εντολής του υπουργείου Οικονομικών είχε διαπράξει και προ εξαμήνου και η οποία δεν έδειχνε καμία παρέμβαση. Καλούμε τον Δήμο Αλμυρού να συνταχθεί επιτέλους με το μέρος των δημοτών του και να ενισχύσει με πράξεις τις προσπάθειές τους, ώστε η πανέμορφη αυτή περιοχή να αποδοθεί για αξιοποίηση στους δημότες του».

Τελικά πολύ φαστ τρακ ιστορίες ξεπετάγονται συνεχώς στα λιγοστά παρθένα μέρη της ταλαίπωρης Ελλάδας. Αμάσητα υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση το «όραμα των Γκολφ» του τριδύμου Καραμανλή – Σουφλιά – Δούκα, σε μια χώρα που λόγω της γεωφυσικής της ιδιαιτερότητας μόνο καταστροφή προκαλούν (ισοπέδωση υψωμάτων και βράχων, καταστροφή καλλιεργούμενων εκτάσεων, δέντρων και σπάνιων άγριων φυτών, σπατάλη των λιγοστών υδάτινων πόρων από το πότισμα του γκαζόν και τις αμέτρητες πισίνες).

Εκατοντάδες άλλα είδη τουρισμού είναι φιλικά προς την Ελλάδα και άκρως αναπτυξιακά για τα χωριά και τις πόλεις, όμως οι εταιρείες με πρωτοφανή επιμονή και με αρωγό το Δημόσιο εφαρμόζουν λύσεις που οδηγούν στη «Φλωριδοποίηση» και στην απομόνωση του all inclusive με τους «ιθαγενείς» στη γωνία.

Αφήστε που σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα από έναν ηλικιωμένο να παίζει μόνος του σε ένα τεράστιο λιβάδι με ένα παλούκι κι ένα μπαλάκι και με τον «υπηρέτη» δίπλα να κουβαλάει τις τσάντες!