ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπέρτατο αγαθό το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών για τα οποία αδιαφορεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) τιμάει το μέλος της Στέλιο Λημνιό που καταδικάστηκε από το Τριμελές Πρωτοδικείο Βόλου σε 15 μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή. Ο Στέλιος Λημνιός δεν κλάφτηκε, δεν δείλιασε αλλά παραδέχτηκε με παρρησία την πράξη του παραδεχόμενος ότι έσπασε την κλειδαριά της πόρτας του γραφείου της κ. Κυλυνδρίνη στην Περιφέρεια (ζημιά 50 ευρώ!) γιατί το υπέρτατο αγαθό, το οποίο όφειλε να προστατεύσει, είναι η υγεία των πολιτών και όχι η κελιδαριά της κ. Κολυνδρίνη. Δήλωσε μάλιστα ότι θα το ξαναέκανε αν χρειαζόταν.

Δεν θα κρίνουμε την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά θα πούμε ότι, σε ανάλογες περιπτώσεις, άλλες αποφάσεις δικαστηρίων έχουν δεχτεί την έλλειψη δόλου και την ανάγκη προστασίας αυτού που διακυβεύεται και που είναι υπέρτατο άλλων αξιόποινων πράξεων. Όπως για παράδειγμα σε ένα πόλεμο επιτρέπεται ο φόνος του αντιπάλου όταν διακυβεύεται το υπέρτατο αγαθό που είναι η ελευθερία και η υπεράσπιση της πατρίδας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις βιώνουν και αυτοί, όπως παραδέχτηκε ο κ. Εισαγγελέας, ένα «πόλεμο» που έχει αναπτυχθεί στην πόλη του Βόλου για την προστασία της υγείας των πολιτών που αποδεδειγμένα, βάσει έγκυρων μελετών, υπονομεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Η κ. Κολυνδρίνη πρέπει να ένοιωσε μεγάλη ικανοποίηση από την καταδίκη του Στέλιου Λημνιού αφού μάλιστα χέρι με χέρι με την ΑΓΕΤ εφαρμόζουν το λεγόμενο SLAPP, δηλαδή εξοντωτικές δίκες κατά πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Η προσπάθεια συνοψίζεται στο: «σκάστε και μη μιλάτε». Μόνο που τους λείπει η αυτοκριτική και οι εξηγήσεις που ζητούν οι πολίτες γιατί, επί πέντε χρόνια τώρα, δεν έχουν τοποθετηθεί άλλοι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρά τις υποσχέσεις. Γιατί δεν μετρούνται όλοι οι ρύποι που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί πέντε χρόνια τώρα, δεν έχει κάνει μετρήσεις επί του εδάφους για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα πέριξ της ΑΓΕΤ και άλλων βιομηχανιών. Επομένως, η κ. Κολυνδρίνη, δεν μπορεί να είναι τιμητής, η ίδια και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, αλλά ένοχοι απέναντι στην κοινωνία του Βόλου.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και τα μέλη της δεν πρόκειται να «κλάψουν ή να φοβηθούν» από τα SLAPP της κυρίας Κολυνδρίνη και της ΑΓΕΤ αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα για καθαρό αέρα στην πόλη του Βόλου. Η ίδια ας συνεχίσει την αγαστή της συνεργασία με την ΑΓΕΤ αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής της.