ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και εξέτασε την Αναφορά που είχαν αποστείλει, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ). Η Αναφορά αφορούσε στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ήταν ένα έγγραφο 22 σελίδων που περιλάμβανε 37 συνημμένα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν μελέτες, μετρήσεις, επιδημιολογικές έρευνες κλπ.

Η τοποθέτηση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της ΠΠΜ ενώπιον της Επιτροπής είχε αυστηρά διάρκεια 5 λεπτών (Επισυνάπτεται. Το link της παρουσίασης για να δει κανείς όλη τη συζήτηση είναι το εξής: https://youtu.be/eiRoFIsJY78). Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ισχυρίστηκε αναληθώς ότι γίνονται μετρήσεις των ρύπων NOx, SO2 και O3 πράγμα που διέψευσε στη δευτερολογία του ο εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων, ενώ εξωράισε την κατάσταση. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Αναφορών Αλέξη Γεωργούλη (ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρου Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ)  και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου (ΚΚΕ) οι οποίοι συντάχθηκαν με το αίτημα ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ΠΠΜ να κρατήσει ανοιχτό το θέμα η Επιτροπή Αναφορών για την καλύτερη αντιμετώπισή του ζητήματος. Το ίδιο ζήτησε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών.

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από την Επιτροπή Αναφορών, οπότε τώρα το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου το πόρισμα της οποίας θα επανέλθει στην Επιτροπή Αναφορών για την τελική κρίση.

Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων είχαν διαδικτυακή συνομιλία χωριστά με τους Ευρωβουλευτές Αλέξη Γεωργούλη και Πέτρο Κόκκαλη τους οποίους ενημέρωσαν αναλυτικά για τα προβλήματα που επισημαίνονταν στην Αναφορά.

Σημειώνουμε ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ έχουν επανειλημμένα αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές ζητώντας τη βοήθειά τους. Ευχαριστεί δε ιδιαίτερα τους Ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν θετικά στην Επιτροπή Αναφορών για τη βοήθειά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη καταγγελία που στάλθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά ένα περίεργο τρόπο, τέθηκε στο αρχείο, χωρίς να γίνει δεκτή καμία από τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που καταγγέλλονταν.