ΕΦΣΥΝ 14/03/2014

Διαγραφή Χρυσόγελου από τους Οικολόγους Πράσινους

     

Του Τάσου Τσακίρογλου

Οξύνεται η κρίση στους Οικολόγους Πράσινους, με νέο δεδομένο την προχθεσινή απόφαση της Πολιτικής Κίνησης Πατησίων – Κυψέλης, δύο ημέρες πριν από το συνέδριο, να διαγράψει τον Νίκο Χρυσόγελο, επικαλούμενη «δράση αντίθετη προς τις αρχές και το καταστατικό του κόμματος, αλλά και τις αποφάσεις των οργάνων».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο ευρωβουλευτής «κάλεσε επανειλημμένα και δημόσια τα μέλη του κόμματος να σχηματίσουν άλλη ευρωλίστα απ” αυτήν που ανέδειξαν οι δημοκρατικές διαδικασίες του εσωτερικού δημοψηφίσματος», ενώ, όπως αναφέρεται, σε συνεντεύξεις του μίλησε για «κυριαρχία στο κόμμα μιας μειοψηφίας που με μικρομηχανισμούς, πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες καταφέρνει να ανατρέψει αποφάσεις». Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί ανακοίνωση-σχόλιο για το θέμα, το οποίο παραπέμφθηκε στο αυριανό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται η κατάσταση να είναι εκρηκτική. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Πολιτικής Κίνησης πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό, να εγκριθεί από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.

Ο Ν. Χρυσόγελος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ανέβασε τους τόνους, κάνοντας λόγο για «παραμάγαζο» και «στημένη απόφαση» από «γελοίους ανθρώπους και τυχοδιώκτες», ενώ επανέλαβε τα περί «πλασματικών μελών που δεν συμμετείχαν ποτέ στην Πολιτική Κίνηση Πατησίων».

Η κόντρα του ευρωβουλευτή είχε κορυφωθεί μετά τα αποτελέσματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, το οποίο ανέδειξε στην πρώτη θέση τον Βαγγέλη Πισσία και οδήγησε σε συστηματική αμφισβήτηση, αλλά και παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο τους Μιχάλη Τρεμόπουλο και Νίκο Χρυσόγελο.

Το τελευταίο διάστημα ο ευρωβουλευτής συμμετείχε σε ζυμώσεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πράσινου ευρωψηφοδελτίου, κινήσεις που εξελήφθησαν από μερίδα του κόμματος ως υπονομευτικές της προσπάθειας εκλογικής επιβίωσης. Ως εκ τούτου, το κλίμα είναι βαρύ και οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες για τους Οικολόγους Πράσινους.