ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                             ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλος 30/01/2020                                                           

Προς το Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμμ. Γραφάκο

Κοιν. ΜΜΕ

Κύριε Γραφάκο,

Από τον ημερήσιο τύπο του Βόλου πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήσατε συνάντηση με στελέχη του Δήμου Βόλου και συζητήσατε για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Βόλου. Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους η κοινή γνώμη του Βόλου, είναι ανήσυχη και ανάστατη, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει τρία πολύ μεγάλα συλλαλητήρια, ενώ υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας.

            Πρέπει να σας είναι γνωστό ότι πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) απέδειξε ότι στη πόλη του Βόλου η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από πρόωρους θανάτους από νεοπλασματικές ασθένειες είναι ανεξήγητα υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Η πιθανότερη εξήγηση αυτής της τραγικής διαπίστωσης έχει να κάνει με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι στο Βόλο είναι, για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα υψηλοί, με συχνότητα που αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας.

            Εκτός των άλλων αιτίων, μια μεγάλη εστία ρύπανσης είναι το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε επαφή με πυκνοδομημένες συνοικίες της πόλης. Από τη μία γραμμή παραγωγής, που λειτουργεί προς το παρόν, εκπέμπονται πάνω από την πόλη, κάθε μέρα, 13.000.000 Nm3 καυσαερίων και απαερίων, που διοχετεύουν, αποδεδειγμένα, στον αέρα εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων ετησίως.(1) Κάθε μέρα καίγονται στις εγκαταστάσεις αυτές πάνω από 650 τόνοι πετ κωκ και σκουπιδιών που αποτελούνται κατά 95% από υπολείμματα πλαστικών.(1) Είναι άγνωστο πόση μάζα διοξινών και φουρανίων απελευθερώνεται μέσα στη πόλη του Βόλου, ενώ είναι γνωστό ότι το 2007 στην Β’ βιομηχανική περιοχή Βόλου, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι, που εκπέμφθηκαν από εκεί βιομηχανία, «έβαλαν» τη γύρω περιοχή σε καραντίνα καθώς μετρήθηκαν από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ σε ποσότητες 4πλάσιες από τα όρια συναγερμού. Αιτία ήταν οι αέριες εκπομπές της υψικαμίνου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ όπου, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων, οι επικίνδυνοι αυτοί ρύποι εμφανίστηκαν ως ένα μακροχρόνιο αθροιστικό αποτέλεσμα των ποσοτήτων πλαστικών και βερνικιών που έλιωναν μαζί με τα ανακυκλώσιμα μέταλλα.

            Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι αδειοδοτημένο για 4 γραμμές παραγωγής. Οι μετρήσεις των ρύπων που θα εκπέμπονται δεν αθροίζονται αλλά τα όρια υπολογίζονται ανεξάρτητα για κάθε γραμμή παραγωγής, παρόλο που στη φύση ουσιαστικά αθροίζονται! Η εφιαλτική αυτή προοπτική, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη καύση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως είναι τα πλαστικά, υποχρεώνουν όλους μας να λειτουργήσουμε προληπτικά, με γνώμονα την προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

            Η σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων προέβλεπε στον αρχικό της σχεδιασμό να παράγει «καύσιμα» από τα υπολείμματα της διαλογής τους. Αυτή η παραγωγή έκανε τη σχεδιαζόμενη Μονάδα ξεχωριστή από τις άλλες στους γειτονικούς νομούς, οι οποίες δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η τροφοδοσία των εργοστασίων τσιμέντου με τα «καύσιμα» αυτά προβλέπεται τόσο από την Ευρωπαϊκή οδηγία 75/2010, όσο και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις Εταιρείες διαχείρισής τους (ΦΕΚ 1298 ΑΠΡ 2017) όπου μάλιστα ορίζεται ότι γύρω από κάθε τέτοια βιομηχανία και το μακρύτερο εντός 200km θα πρέπει να συλλέγονται τα υπολείμματα και να δεματοποιούνται, με το μικρότερο δυνατό μεταφορικό κόστος. (φεκ 1298 σελ.35-36). Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος. Δεν έλαβαν υπόψη όμως τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που αφορούν στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη πόλη μας. Η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την Μονάδα του Βόλου κάνει βέβαιο, ότι στην περιοχή μας θα μεταφέρονται και τα υπολείμματα των όμορων περιοχών της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, προκειμένου να μετατραπούν σε δέματα «καυσίμων». Έτσι η καύση τους μέσα στον αστικό ιστό θα πάρει, για τα επόμενα 25 χρόνια, μόνιμο χαρακτήρα με εγκληματικές παρενέργειες από τις εκπομπές ρύπων γύρω από την κάμινο με κύρια ζώνη προσβολής 2-3 χιλιόμετρα, ήτοι στις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της.(1)

            Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας φέρουμε ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της Κυβέρνησης για τα επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στον Βόλο. Σύσσωμη η πόλη του Βόλου έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη και είναι αιτιολογημένα αντίθετη στο σχεδιασμό αυτό, όπως και οι φορείς: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ κ.λ.π.

            Αλλά ενάντια στη καύση τέτοιων «καυσίμων» έχει ταχθεί, με ομόφωνες αποφάσεις, 2 φορές το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ. Τα ίδια συνθήματα κυριάρχησαν στα τρία μεγάλα συλλαλητήρια των Βολιωτών που έγιναν το 2018 και το 2019.

            Επομένως κάθε βήμα που θα ενθαρρύνετε και θα δρομολογείτε για το σχεδιασμό αυτό είναι κατάφωρα ενάντια στη λαϊκή βούληση και εξυπηρετεί μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών κύκλων. Θα είσαστε συνυπεύθυνοι για όποια μελλοντική επιδείνωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στο Βόλο. Σας καλούμε δε να ανατρέψετε το σχεδιασμό μιας τέτοιας μονάδας και ταυτόχρονα να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ την άδεια καύσης πετ-κοκ και RDFστο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Βόλου και Αλιβερίου, που λειτουργούν βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

 

$1(1)          Τα στοιχεία είναι από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ το 2016